Общество и власт

Публикации от Вторник, 14 юни 2016

Записки от кочината на Темида: В началото бе... лакомията!

Преди няколко дни писахме за поредния гаф, направен от кмета на Неделино Боян Кехайов (виж ТУК). Нееее, далеч сме от мисълта, че днес пак ще ви досаждаме с неадекватното (а на моменти дори престъпно) поведение на тамошните управници. Просто ще си "копнем" крилатата фраза на руския литературен критик, публицист и философ Висарион Г. Белински (1811-1848 г.), която има много пряка връзка с днешната ни тема: "Да се разсъждава правилно и да се разсъждава логично са две различни неща!" И ще започнем да търсим причините, поради които България е призната за еталон, какъвто нормално мислещ човек трудно може да си представи.

От една страна сме пълноправен член на НАТО и Европейския съюз. И като "такива", имаме право да налагаме вето и да блокираме... каквото си искаме, образно казано. Тоест - единствено от нашата воля зависи бъдещето не само на някоя конкретна държава (приемането на Турция в ЕС, да речем), на цели региони (Близкия Изток и проблема с бежанската вълна), че и на Европейския съюз като цяло (примерно - предупреждението, че ако до октомври т.г. канадските визи не паднат, България и Румъния ще наложат вето върху Икономическото и търговско споразумение между ЕС и Канада).

А от друга страна всички признават, че сме най-бедната държава в ЕС, че сме затънали до ушите в корупция и шуробаджанащина; че съдебната система изобщо не работи, а като тръгне да прави нещо - крайният резултат е ново безобразие; че държавната администрация е тотално некомпетентна; че процесът на мафиотизиране на държавата (т.е. срастването на политическата класа с организираната престъпност) вече е необратим и т.н.

Тоест - все "неща", заради които или не трябваше изобщо да бъдем приемани в Европейския съюз, или трябваше да бъде изгонени още преди четири-пет години! Вместо това обаче хората продължават не само да ни търпят, но и да си плащат за "масрафа". А това, откъдето и да го погледне човек, си е пълен абсурд!

Продължава...
Абонамент чрез RSS