Общество и власт

Публикации от Вторник, 21 юни 2016

И в Албания започнаха да щавят милионерите за дългове към държавата

По заповед на съда в Тирана, сметките на един от най-големите петролни магнати на Балканите - Резарт Тачи, бяха блокирани, гръмнаха на 17 юни албанските медии. Като собственик на албанската рафинерия "Армо", той четири години не е плащал данъци и е натрупал задължения към държавата в размер на 6 млн. долара. До блокирането на сметките се стигна след разследване на специализираните органи за борба с финансовата престъпност, което най-вероятно е приключило със споразумение: Тачи плаща "доброволно" 1, 3 млн. долара и се разминава с решетките.  

Името на албанеца стана световно известно през 2009 г., когато се чу, че иска да купува италианския гранд "Милан". По онова време той вече не е чак толкова млад - 38-годишен, но е... отдавна преуспял милиардер. Звучи познато, но на на Балканите е така: или можеш и вземаш, или не можеш и бягаш.

Според публикации в интернет, Резарт Тачи е роден в с. Ерзеке, където - според историците - е открито част от съкровището на хан Кубер, брат на хан Аспарух (виж ТУК).

В продължение на девет години, той учи и работи в Италия, като най-високият му професионален връх на Ботуша е... сервитьор в пицария.

Учил недоучил, в началото на новия век Резарт Тачи се връща в родината, за да изгради империя, която контролира около две трети от пазара на горива в Албания.

Три са крайъгълните камъка в тази империя:

- "Тачи Ойл", създадена през 2000 г.: 100 бензиностанции, над 400 служители и 200 млн. евро годишен оборот;

- "Ла Аника Ентърпрайз", регистрирана в Женева като част от американско-швейцарски консорциум, която доставя петрол за 38 големи марки в бранша;

- бившата държавна петролна компания "Армо", чиято скандална приватизация звучи много познато: срещу 128 млн. евро, Тачи купува 85% от акциите на "Армо", която контролира 50% от албанския пазар на горива и която генерира годишни обороти от 1 млрд. евро.

До края на 2008 г., когато Резарт Тачи слага ръка на "Армо" и тръгва на пазар за... европейски футболен гранд, името му не прави никакво впечатление. В големия бизнес около спорта също е "никакъв", защото е собственик на футболния клуб в родното си село - "Грамози", и е председател на албанската федерация по шахмат.

От средата на 2009 г. обаче случките започват да се случват една след друга.

Първият италиански тим, който попада в полезрението на Тачи е "Болоня". Преговорите обаче, на които албанският петролен магнат пристига с керван от четири бронирани мерцедеса и свита от 15-20 "гардероба", някак "естествено" се провалят. 

Следващото бижу, за което албанецът е готов да плати между 700 млн. и 1 млрд. евро, е "Милан". За зла участ, точно тогава (есента на 2009 г.) гръмва страхотен скандал: Резарт Тачи и двама от бодигардовете му са арестувани по обвинение за побой над Меро Базе - журналист и издател на в. "Тема".

Инцидентът се е разиграл в столичен бар. Меро Базе е приет в болница с тежки наранявания, а Тачи и "горилите" му се озовават в предварителния арест.

По време на разследването е установено, че журналистът е пребит заради публикации, в които доказва, че единствената причина, поради която Тачи е избран за купувач на "Армо", е приятелството му с албанския премиер Сали Бериша. И още - че откакто е приватизирал петролния гигант, Тачи съвсем умишлено крие приходи и не плаща данъци.

Съвсем естествено, Сали Бериша се дистанцира от Тачи, а Тачи... от двамата си бодигардове, за чието поведение в извънработно време той лично не носел никаква отговорност.

Година-година и половина по-късно, Резарт Тачи става собственик на най-големия албански футболен клуб - "Тирана", а през 2011 г. прави първия си пробив и в "калчо"-то, както е известен италианското първенство по футбол: става основен спонсор на "Милан" за сезон 2011/2012 година.

През 2014 г. албанецът все пак се сдобива с италиански гранд, купувайки "Парма". Там обаче петролният магнат танцува само няколко месеца, защото през февруари 2015 г. бившият отбор на Христо Стоичков е продаден без много излишен шум. Заради финансови проблеми, които трайно закотвят "Парма" на дъното в класирането и оставят футболистите без заплати.

Продължава...

Бивш собственик на "Пикадили" влезе в затвора за укриване на данъци

Сръбският магнат Мирослав Мишкович бе осъден на пет години затвор за укриване на данъци. Процесът срещу него бе смятан за повратен момент, който може да осветли връзките между бизнеса и политиката в Сърбия от 90-те години насам.

Мишкович е известен най-вече като собственик на Delta Holding - една от най-големите сръбски компании. Холдингът се занимава с търговия, недвижимо имущество, застраховане и земеделие в Сърбия и съседните страни. Компанията Delta на Мишкович е и бивш собственик на българската верига магазини "Пикадили".

Продължава...

Истинската причина защо британците трябва да гласуват за оставане в ЕС

Илхан Кючюк е български евродепутат от АЛДЕ / ДПС и председател на Младежкото Движение за права и свободи. В края на миналата година бе избран за вицепрезидент на Алианса на либералите и демократите за Европа по време на 36-тия конгрес на партията.

Илхан Кючюк има активно участие по темата за бъдещето на Великобритания и предстоящия референдум. Той е и единственият български политик, който - броени дни преди решаващия вот - замина за Острова, за да се включи на терен в кампанията за оставане на Великобритания в ЕС.

Продължава...

Либерализацията на енергийния пазар - повече конкуренция, по-достъпна електроенергия

"Енекод" АД  е лицензиран търговец на електрическа енергия и координатор на стандартна балансираща група, в която участват както крайни потребители,така и производители. Компанията се насочва към структурирането на комбинирани продукти с цел повишаване на стойността на предлаганата услуга

Процесът на либерализация на електроенергийния пазар в България навлезе в своята финалната фаза. През 2016 г. се случиха две дългоочаквани събития:

- на 19 януари Българската независима енергийна борса ( БНЕБ) стартира успешно първата реална тръжна сесия на пазара ден напред;

- от 1 април пазарът на електроенергия по свободно договорени цени бе отворен и за най-голямата група крайни консуматори - битовите потребители и малките стопански клиенти без монтирани електромери с почасово мерене.

Пред участниците на пазара се появиха както много нови възможности, така и съвършено нови предизвикателства.

Продължава...
Абонамент чрез RSS