Общество и власт

Недосегаемият викна "Дръжте недосегаемите!"*

Недосегаемият викна "Дръжте недосегаемите!"*

С питането си до Конституционния съд по адрес на държавния глава Румен Радев, главният прокурор Иван Гешев потвърди очевидното! Не конституцията е чак толкоз некачествена или е изживяла живота си, а законовите и подзаконовите нормативни актове, които трябва да я претворят в дела надолу по веригата "законодателна власт - изпълнителна власт - граждани - съдебна власт", са писани колкото за бог да прости.

Започваме, естествено, с най-пресният пример - питането, с което главният прокурор иска конституционните съдии да му обяснят две "неща": има ли разлика и каква е тя между понятието "държавна измяна" (чл. 103, ал. 1) и престъпленията, описани в Глава първа "Престъпления против републиката", Раздел първи "Измяна" от Особената част на Наказателния кодекс.

За да стане ясно безумието - в случая не толкова на днешния главен прокурор, а на

стотиците знайни и незнайни законотворци,

минали през парламента от 1990 г. насам - се налага да си припомним три-четири разпоредби:  

Чл. 103, ал. 1 от конституцията: "Президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията."

"Съответните" текстове от Наказателния кодекс (чл. 95 - чл. 97), поради липса на място, ще ги преразкажем в нещо като конспект.

Измяна е, ако някой - с цел да бъде съборена, подровена или отслабена властта в републиката:

- участва в извършването на опит за преврат, в бунт, или във въоръжено въстание;

- лиши от живот държавен или обществен деятел или причини тежка телесна повреда на такова лице;

- чрез палеж, взрив, наводнение или чрез друго общоопасно деяние причини смърт на едно или повече лица;

- задържи някого като заложник, чието освобождаване поставя в зависимост от изпълнението на определено условие от страна на държавата, на държавна или обществена организация или на трето лице...

В споменатата по-горе Глава първа "Престъпления против републиката", съществуват още три раздела - "Предателство и шпионство", "Диверсия и вредителство" и "Други престъпления".

Явно обаче

президентът Радев не е изконсумирал

нито едно от описаните в тях деяния и поради тази причина те не фигурират в искането на главния прокурор Гешев до Конституционния съд.

Тоест - и към днешна, и към тогавашна дата (април - юли 2019 г.) Румен Радев може да бъде разследван за всичко друго, но не и за участие в бунт, атентат, отвличане, палеж, взрив, разпространение на масова зараза или наводнение. За разлика от онези текстове в НК, за които Иван Гешев не иска да пита КС: предателство, шпионаж, поставяне в услуга на чужди интереси и т. н.

Преди две седмици, в бр. 3 на "БАНКЕРЪ" от 31 януари 2020 г., публикувахме материал, озаглавен "Схватката "Гешев срещу Радев" е подигравка с демокрацията!". В него, въз основа на наличната към онзи момент информация, направихме добре обоснованото предположение (казано на професионален прокурорски жаргон), че разследването срещу бившият генерал Румен Радев и действащият командир на ВВС генерал Цанко Стойков е незаконно. Едно - заради кокошкарската причина за неговото образуване, и второ - защото

Специализираната прокуратура по никакъв начин няма право да се "занимава" с военнослужещи.

На 9 февруари, когато Иван Гешев за пореден път огря публичното пространство, този път чрез микрофоните на БНР, за една бройка да си посипем главите с пепел и да заудряме чела о стълбището на Съдебната палата. Просейки извинения заради некомпетентността си.

След като изслушахме няколко пъти записа обаче от идеята за ритуала с извиненията остана само блед спомен. Защото работата се оказа... хептен ялова.

Колкото и да му се иска на главния прокурор Иван Гешев, няма как да приемем за чиста монета думите му, че в случая

той и хората му не атакуват президента, а "просто си вършат работата по закон"!

Ако Румен Радев и шефът на ВВС - генерал майор Цанко Стойков са подслушвани заради битовизма с назначаването на Десислава Генчева (днес Радева) - това е незаконно. Ако историята се е развила по сценария, споделен с широката общественост от главния прокурор в началото на седмицата - това е... още по-незаконно.

На 9 януари, в ефира на БНР Иван Гешев обяви, че повод за искането до КС е дело, образувано срещу оръжейна фирма, която печелила стотици милиони и в чиито офиси били правени обиски.

"В хода на това разследване, ДАНС в един момент са експлоатирали СРС извън наказателно производство - не по искане на прокурор,

изготвили са ВДС, преценили са, че те са относими към това разследване,

пратили са ги на наблюдаващите прокурори и те са ги присъединили към досъдебното производство...

На 22-ри януари наблюдаващите прокурори констатират, че вероятно президентът говори с лицето Цанко Стойков (командир на ВВС- бел. ред.) и аз бих направил това, което те направиха, което е единствено възможното - да спрат наказателното производство. Защото всяко друго действие, за да се установи дали президентът разговаря с г-н Стойков и дали наистина е смачкана една проверка, и дали е смачкана проверката, която вие казвате, е касаеща назначение на съпругата му или за нещо друго, би било нарушение на чл. 103 от Конституцията“, заявява главният прокурор Иван Гешев в ефира на БНР и задава сакралния въпрос: "Да го изям ли това дело, да го скрия?" 

Ех, по-добре да бяхте го изяли това дело, г-н Гешев. На една голяма и кръгла софра, около която са насядали наблюдаващите прокурори и техните преки началници, всички "слушалки" от ДАНС и техните началници. Вярно, едва ли щяхте да докарате

композицията до "Крал Артур и рицарите около кръглата маса",

но това не е и необходимо. По-важно е, че освен делото, трябваше да хапнете още НПК и Закона за СРС. А за десерт - и дипломите си за висше образование!

Според публикации в медиите, въпросното дружество се казва "Балкантел "ООД и е обискирано на 18 юли 2019 година. По този повод те цитират съобщение, разпространено от пресцентъра на прокуратурата, в което се казва: "Процесуално-следствените действия са в рамките на досъдебно производство за престъпление по чл. 321 ал.6 от НК - престъпен сговор за извършване на корупционни престъпления (търговия с влияние) по повод доставяно от „Банкантел“ ООД оборудване за нуждите на Военновъздушните сили на Република България."

И как се получава така, че към досъдебно производство, образувано през юни-юли 2019 г., "някой" е присъединил трите стенограми от "президентските" разговори, подслушвани и записани на 16, 23 и 24 април 2019 година? Тоест - два-три месеца по-рано? И то като съотносими към организираната престъпна дейност, заради която офисите на "Балкантел" са обискирани?

Глупости са това, без никакво извинение. Също толкова откровени, колкото и защитната теза на главния прокурор, че в искането си до Конституционния съд той

не визирал Румен Радев, а недосегаемостта на властниците по принцип! 

Всъщност, нали уж всеки е невинен до доказване на противното с влязъл в сила съдебен акт? Докога главният прокурор еднолично ще определя кой е престъпник и кой не е, пък после ще си мие ръцете и очите със съд, медии и конституция?

 

____________

* Текстът е писан специално за вестник "БАНКЕРЪ"

Коментари

нагоре