Общество и власт
Иван Рачев

Иван Рачев

Уеб сайт:: http://www.sociopower.net

Кьовеши разклати стола на Гешев, но няма кой да забележи

Три са събитията, белязали и тази седмица като прахосана от гледна точка на съдебната реформа и утвърждаване върховенството на закона: решението на Парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси за ликвидиране на специализираното правосъдие; срещата на европейския прокурор Лаура Кьовеши с министър-председателя Кирил Петков; срещата на европейския прокурор Лаура Кьовеши с българския главен прокурор Иван Гешев. Започваме по ред на номерата.

Реформаторите зациклиха, реформираните се оляха!

Да не дава господ, ама моторите на управляващата коалиция - Кирил Петков и Асен Василев, както и техните естествени партньори от "Има такъв народ" най-вероятно ще научат политическия живот по най-трудния - като настъпят три-четири пъти една и съща мотика.

Причината, поради която поставяме тази диагноза, е лесното обяснима: те са в реалната власт за първи път и, макар да знаят много неща за движещите сили, процесите и процедурите в голямата политика, на практика... нищо не знаят. Точно като Сократ, на когото приписват легендарната крилата фраза "Аз знам, че нищо не знам!"

В МВР заплатите са мизерни заради щатния тюрлюгювеч

Подигравката с парите на полицаите продължава. Без значение кой и защо управлява системата, гаврата си е една и съща: с колкото и милиона да бъде увеличен годишния бюджет на МВР, заплатите на униформените продължават да са жалки и смешни. Проблемът е, че управляващите - независимо от цветовете на партийните им книжки - никога и по никакъв повод не са искали да превърнат МВР в съвременно европейско ведомство, в което грижите на началниците за живота, здравето и сигурността на униформените и цивилните са едни и същи, а възнагражденията - на всекиму... според заслуженото, а не според близостта и роднинството му с този или онзи. 

В случая "Гебрев" прокуратурата се оказа най-обикновена слугиня

Преди три дни (10 декември) група граждани, препитаващи се като прокурори, решиха да свалят едно от „обвиненията“ срещу новоизбрания шеф на КПКОНПИ и бивш техен върховен началник Сотир Цацаров. Тоест - да доказват, че:

- главният прокурор никога не е чадъросвал отровителите на Гебрев;

- никога не е карал подчинените си да мотаят разследването в полза на килърите и техните „работодатели“;

- никога не е разрешавал на подчинените си да използват НПК така, че никому неизвестните (уж) собственици на несъществуващата вече офшорна компания „Виафот“ да получат „Дунарит“ на тепсия.

Абонамент чрез RSS