Общество и власт

Публикации от Четвъртък, 11 юни 2015

Закон мафия не бори. Особено, ако е дървена…

Депутатите приеха на първо четене поредните промени в Закона за горите. Това се случи вчера (10 юни), някак между другото. Между всенародните интелектуални упражнения на тема „Паметникът на цар Самуил“ и „Кой е виновен за катастрофалните резултати от матурите - алчните квестори или още по-алчните автори на скапани учебници“.

Горе-долу такова беше и гласуването в пленарна зала. От 240 народни представители (по щат) - кворум от 134 „такива“. От тях - 112 души „За“ и 1 (един) „Против“. Останалите 21 депутати се въздържаха от гласуване, защото или не си бяха дочели вестниците, или имаха да пишат есемеси.

По принцип, дори и с маломерно мнозинство, приемането на всеки важен закон (или ремонт на закон) би трябвало да ни радва. Особено, ако става дума за ограничаването на бедствие от национален мащаб, каквато е безогледната незаконна сеч.

В частност обаче притесненията си остават. Защото, колкото и смислени предложения да има в проекта за ремонт на Закона за горите, вероятността те са си останат само на хартия е огромна. Даже… повече от огромна. Не за друго, а защото правителството, в лицето на трите компетентни министерства - земеделското, финансовото и на вътрешните работи, нямат никаква идея като как така ще претворят думите в дела. Съдете сами.

Продължава...

Енергийният регулатор пак показа своята (не)зависимост

Или как без сериозни аргументи КЕВР е на път да загърби основните принципи в работата си. В очакване на началническите директиви, разбира се…

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е на път да вземе първото си съдбоносно решение. Съдбоносно не толкова за хората извън комисията, колкото за хората вътре в нея. А именно – да увеличи цените на тока.

Вече няколко седмици независимият (уж) енергиен регулатор обяснява как тока за бита ще поскъпне минимално, колкото да не е без хич: с не повече от 3 на сто. За да се случи това обаче, една мъъъничка такса, позната като Задължения към обществото“* от 1 юли трябва да бъде увеличена рязко, според прогнозите на КЕВР. Причината е прозаична: след поредното обсъждане се оказало, че ако регулаторът забрави за тази такса, цената на тока за битовите абонати трябва да бъде вдигната не с три, а с цели 17 процента.

Ситуацията е патова. До местните избори остават четири месеца и половина. Ако КЕВР вдигне цената на битовата електроенергия със 17% - целокупният български избирател ще излезе, но не да пуска бюлетини в урните, а да мята камъни и павета по…когото се сети: полицаи, областни управи, правителствени и общински сгради…

Продължава...

Проклятието на брадвата

Няколко човека запазиха удивително присъствие на духа през една от най-проливните български седмици за последните десет години: бившият министър на земеделието и горите Мехмед Дикме, неговият наследник Нихат Кабил, шефката на екоминистерството Долорес Арсенова и вътрешният министър Георги Петканов. А ги споменаваме във връзка с наводненията, тъй като през последните четири години те управляваха ведомствата, длъжни да опазят българските гори от брадвите и резачките на дървената мафия и обикновените бракониери.

Хайде, за професора по финансово право Георги Петканов е допустимо да не знае, че равновесието между растителните и животинските видове е задължително за нормалното функциониране на една относително затворена екосистема, каквато е България. Още по-допустимо е той да не предполага какво би се случило, ако това равновесие бъде нарушено необратимо. За останалите трима обаче подобно извинение не важи, защото те точно за това получаваха и заплатите си - да пазят българската природа и да учат на ум и разум останалите.

Продължава...
Абонамент чрез RSS