Общество и власт

Публикации от Вторник, 16 юни 2015

Заговорниците от Неделино - ходом марш към храма на Темида?

Когато господ иска да погуби някого, най-напред му взема акъла! Ако още преди осем месеца общинските съветници в китната родопска община се бяха сетили за тази библейска мъдрост, днес едва ли щяха да се пекат на огъня, който сами подпалиха под краката си.

Поводът, заради който сме на път да си припомним и три от най-често загърбваните божи заповеди - "Не кради!", "Не лъжесвидетелствай срещу ближния си!" и "Не пожелавай нищо, което е на ближния ти!", е поредният съдебен акт, появил се по повод пародията на правосъдие и местно самоуправление, която се разиграва в община Неделино.

Този акт се появи на бял свят в неделя, негов "автор" е съдия Красимира Селенова от Смолянския административен съд, а съдържанието му може да бъде преразказано само с едно изречение: "Решението (виж прикачен файл № 1), с което на 17 април 2015 г. Общинският съвет в Неделино избра Румен Русанов за титулярен кмет на общината, е съвършено незаконно!"

Всъщност, няма какво да го усукваме повече. Докато вървяха сухите тренировки (пробите и отстраняването на грешките в списването и администрирането на "Общество и власт"), една от големите мании на екипа беше бруталната гавра с конституцията и законите, разиграваща се в Неделино от около 9 месеца. Гавра, която много прилича на... престъпен заговор срещу държавността, в който - на съвсем равна нога - участват общински съветници, високопоставени полицаи, прокурори от най-различен калибър и най-малко двама големи началници в ДАНС. Плюс поне един политически лидер, който до такава степен е наясно със ситуацията, че все още крие самоличността си като ханъма. Или по-скоро - като съпруга на мюсюлманин, отгледан и възпитан по законите на шариата. С други думи - екипът ни не само е наясно какво и защо се случва в Неделино, но вече на три пъти сме писали какво мислим по въпроса (туктук и тук).

Продължава...
Абонамент чрез RSS