Общество и власт

Публикации от Понеделник, 22 юни 2015

Анкара обвини кюрдите в етническо прочистване, ИД призова за... „спасяване” на Истанбул!

Превземането на северния сирийски град Тел Абиад от кюрдските „Части за народна защита” предизвика изключителен резонанс в Турция. В Анкара беше изработена официална позиция, одобрена от президента, министър-председателя, МВнР и турските въоръжени сили. В нея кюрдите директно се обвиняват за етническо прочистване в региона, въпреки постигнатите (според документа) предварителни договорки. Освен това Турция е сезирала генералния секретар на ООН, СС на ООН, САЩ, ЕС и НАТО. Лидерът на кюрдската Партия на демократичния съюз Салих Муслим отрича подобни твърдения.


В документа се изразяват опасения, че оттеглянето на ИД от Тел Абиад ще създаде възможност за настъпление към провинциалния център Едлиб (в момента под контрола на Армията на завоеванието, създадена с помощта на Турция) през Халеб (поделен контрол между официален Дамаск и бунтовниците). Интересното е, че Анкара предупреждава, че ще има и военна реакция, отбелязвайки в документа, че „турските въоръжени сили ще направят своето предварително планиране”. Турция продължава да говори за свободни зони в Северна Сирия, въпреки американската обструкция.
Най-важното е, че в турското общество - и най-вече сред местните кюрди - се настанява трайно чувството, че битката от Северна Сирия се пренася постепенно в самата Турция. Предполага се, че терористите от ИД ще търсят отмъщение срещу кюрдите за пораженията в Кобани и Тел Абиад, но вече на турска територия.

В тази светлина, лондонският вестник „Ал Хая” отбелязва, че жителите на истанбулския квартал „Фатих” не са повярвали на очите си, когато след традиционната, масово посетена молитва миналия петък, богомолците от едноименната джамия са издигали знамена, които много приличали на тези на ИД, и със силни викове са призовавали за създаването на „халифат”. По-късно е установено, че проявата е организирана от фундаменталистката партия „Хизб ат тахрир”. Става въпрос за ислямистки субект, създаден през 1953 г. в Йерусалим, призоваващ за възстановяването на халифата и налагането на шариата. В Турция тази партия е обявена извън закона.

Някои местни наблюдатели свързват този тревожен факт с това, че редица бойци на ИД, избягали преди броени дни от Тел Абиад, са намерили убежище в Турция. Освен това миналата седмица някои турски медии информираха, че терористичната организация е издала месечно списание на турски език, в което религиозните екстремисти се обръщат директно към жителите на Истанбул и ги призовават „да се подготвят за повторното завоюване на Истанбул", спасявайки ги от „светското, прозападно управление.

Запознати припомнят и експлозията, която стана по време на предизборната кампания в Турция и която бе насочена срещу проява на прокюрдската Демократичната партия на народите (ДПН). Тогава бяха убити двама души, а десетки бяха ранени. Въпреки информационното затъмнение от страна на правителството стана ясно, че извършителят е турски гражданин, присъединил се към ИД преди две години. Той е рекрутирал тримата си братя за терористичната организация под носа на турските органи за сигурност.

Войната в Сирия - и особено ожесточените сблъсъци в северната й част - станаха причина за масова емиграция от арабската страна и промяна на демографския характер на населението в Северна Сирия и Южна Турция. В тази светлина, най-големият турски град Истанбул придоби наистина "космополитен" характер - заради присъствието на хиляди бежанци от цял свят.

Последните събития около Тел Абиад и несъгласието на водещите турски институции с промененото статукво в Северна Сирия влияят много силно върху процеса на съставяне на ново турско правителство. Въпреки че предсрочните парламентарни избори остават като опция, едва ли в настоящия момент ще бъде реализирана управляваща конфигурация с участието на прокюрдската ДНП. По-скоро се засилват позициите на националистите на Бахчели, но всичко е въпрос на договорки.

Въпросът е, че Истанбул е на 560 км от София и на едва 260 км от КПП Капитан Андреево...

 

Оригиналът

Продължава...
Абонамент чрез RSS