Общество и власт

Публикации от Сряда, 24 юни 2015

Ислямски центрове на Балканите

Стотици мюсюлмани от балканските страни се сражават за въоръжени джихадистки групировки – преди всичко за "Ислямска държава" и “Джабат ал нусра” в Сирия и Ирак.

Отбелязвайки една година от провъзгласяването на Халифата в Мосул, “Ислямска държава” поздрави мюсюлманите на Балканите с видео послание, в което ги призова „да се върнат към религията си” и да се включат в „свещената война в името на Аллах”. Същевременно заплаши „неверниците” на полуострова с „черна съдба” като отговор за насилието в миналото над балканските мюсюлмани. 

Видеозаписът изненада неприятно властите и населението в Босна, Косово и Албания, тъй като заплахите са отправени от техни съграждани. Вторият шок за косоварите дойде, след като швейцарска телевизия разкри, че световният шампион по тайбокс Валдет Гаши, гражданин на Косово и Германия, се е присъединил към “Ислямска държава” в Сирия. Самият Гаши заяви, че е успял да привлече свои последователи за каузата на джихад и че би взел със себе си в Сирия двете си дъщери. Изненадите, подготвени от Абу Бакр ал Багдади, не приключиха с това.

Продължава...
Абонамент чрез RSS