Общество и власт

Публикации от Четвъртък, 25 юни 2015

Love me tender, love me swit…

Новите богини или краят на това между мъжа и жената

„По улицата се плъзгаха сиви и сини комбинезони. Сиво и синьо, никакви други цветове. Нямаше магазини, нямаше агенции, нямаше нито един бар, нито една витрина с играчки, нито една парфюмерия. Само тук-там в покритите със сажди фасади, с полепнала по тях мръсотия и плесен, зейваше въртящата се врата на магазин. Вътре се продаваха „сънища“, онирофилми, щастие, достъпно за всички, за всяка кесия; там се намираше София Барлоу, гола, достъпна за всекиго, който пожелаеше да я купи...

...

- Преди е било хаос.

- Брадли! Аз искам да знам дали наистина са били нещастни.

Мъжът разпери унило ръце.

- Не знам, София. По това време още не съм бил роден. Но едно е сигурно: щом системата се е утвърдила, това е станало благодарение на обективните условия. Аз бих искал да осъзнаеш една много проста работа — благодарение на технологията сега ние можем да осъществяваме всичките си желания, дори и най-съкровените. Техниката, напредъкът, съвършенството на уредите и точното познаване на нашия мозък, на нашето „аз“… всичко това е реално, конкретно. Следователно и нашите сънища са действителност. София, недей забравя, че много рядко онирофилмът е някакво конюнктурно средство за компенсация. Почти винаги той е самоцел, също като преди малко, когато те обладах, когато можах да се наслаждавам на тялото ти, на твоето ухание, на твоите думи в тази вакханалия от екзотични вълнения...”

Това са откъси от разказа на Лино Алдани "Онирофилм". Това произведение се появи на български език в едноименния сборник от поредицата „Галактика” на варненското издателство „Г. Бакалов“. Годината е 1980-та.

Разказва се за света след 8 десетилетия. Има много неща от настоящето, но и много няма. Например няма секс. Просто хората не го правят. Нямат нужда, защото в магазинната мрежа се продават едни каски и едни касети, които се слагат в каските и на които са заснети различни романтични или пък не толкова романтични истории. И като си пусне клиентът такъв онирофилм, както е с каската на главата, все едно че прави секс. Има онирофилми за мъже и онирофилми за жени.

Усещанията са правдоподобни, защото при заснемането на филма се ползва сложна техника – главната героиня (или съответно герой) – човешко същество, прави любов с робот, оборудван с всичко необходимо, за да пресъздаде човешките емоции и действия, които се записват и излъчват в последствие. Всичко е автентично. Заместителят на удоволствието е феноменален, само че няма кой да продължи рода човешки. Хе-хе, има в разказа едни революционери, които пропаганадират жив секс и нападат магазини за онирофилми, с цел да унищожат продукцията и да възродят нормалните отношения между мъжете и жените, обаче никой не им обръща внимание...

В друг свой разказ, непреведен на български, Лино Алдани разказва за мъж, който знае че ще умре и конструира робот, който да обслужва жена му по всички начини, след като той си иде от тази земя.

Е, фантазиите на Алдани се сбъднаха много преди да изтекат тези 8 десетилетия.

Представител на американската компания Abyss Creations Мат Макмалън, казва в интервю за NY Times, че фирмата му ще започне масово производство на истински секс роботи през 2017 година. Според него с иновационните играчки потребителят ще може да се общува като с истински хора.

Фирмата Abyss Creations (AC) е в този нетрадиционен бизнес много отдавна. Произвежда секс кукли с подвижни крайници повече от 20 години. Скелетът на изделията са от алуминий. Моделите се модифицират непрекъснато. След по-малко от две години по-заможните маниаци и колекционери ще могат да си купят андроид, когото не само ще любят, но и ще могат да си говорят с него.

В този невероятно интересен видеоматериал, публикуван на сайта на NY Times, Мат Макмалън споделя, че само на пръв поглед ще е лесно да проснеш в леглото един такъв андроид, макар и произведен просто за секс.

"Нашите продукти ще се държат като живи хора. Отначало ще трябва да си поговорите с тях, да им кажете някой и друг комплимент и чак след това да пристъпите към работата", разказва производителят на изкуствена плът. В клипа той пита една кукла за какво мечтае. Отговорът на блондинката е повече от сърцераздирателен: "Искам да стана истински човек - от плът и кръв. Искам да разбера какво е истинска любов. Мечтая да съм най-добрият секс робот в света…"

"Колкото и да са реалистични моделите ни, клиентите трябва да разбират, че държат в ръцете си не истински човек, а робот. Не бива до край да се изтрие границата между фантазията и реалността”, уточнява американецът.

В момента най-евтината "девойка", произведена в Abyss Creations, струва 6500 долара. Цената на средностатистическите "каки" с изкуствен интелект обаче ще започват от 10 000 „парчето“.

Ето го и уникалното интервю на Мат Макмалън:

Снимки: Стейси Ли

 

Продължава...

Я, токът от BG-топлофикациите остава три пъти по-скъп от US-централите?

„Енергийната война“ в България е във вихъра си. Едни се надпреварват да потушават стари пожари, други търчат да разпалват нови огнища. Преди седмица премиерът Бойко Борисов помоли уважително за отсрочка на новите цени и - о, чудо! – независимата Комисията за енергийно и водно регулиране взе че го чу и захвана да умува как да не прекърши волята му. Последната дума обаче е на Народното събрание, което трябва да приеме такива законодателни поправки, че хем да не остриже до голо едрия бизнес, хем да не пострадат дребните потребители.

Поне засега, дори факирите в парламента, които са в състояние да превърнат в норма дори и най-абсурдната главоблъсканица, нямат никаква идея какъв да бъде новия фокус и до колко той ще задържи вниманието на ВИП-публиката (т.е. на едрия бизнес). За КВЕР вариантът е един единствен: токът трябва да поскъпне, а кой ще опере пешкира - дали битовите и дребните потребители, или крупните предприемачи, това няма никакво значение. Всички знаят какво ще се случи, ако се сбъдне първата хипотеза: бунтове, улични сблъсъци, оставки, нови (в най-миролюбивия случай) предсрочни парламентарни избори. Ако увеличението бъде за сметка на едрия бизнес обаче можем само да предполагаме какви ще бъдат последствията. Защото, колкото компетентни да са членовете на КВЕР, колкото и безскрупулни да са задкулисните кукловоди на българската енергетика, никой не е в състояние да си представи какво би се случило, ако работодателските организации изпълнят заканата си. И от петък фирмите, членуващи в тях, започнат да дърпат шалтерите за по час-час и половина, т.е. ще спират работа и няма да харчат ток в знак на протест...

Продължава...
Абонамент чрез RSS