Общество и власт

Публикации от Четвъртък, 04 юни 2015

Иран се намесва радикално за спасението на Асад

Преди два дни командващият иранските войски в Близкия Изток, митичният ръководител на бригадите „Ал Кудс” Касем Сюлеймани заяви в село, намиращо се в близост да сирийския град Латакия, че „скоро светът ще бъде напълно изненадан”. Това изявление на иранския военачалник е направено, за да повдигне бойния дух на алауитите, които представляват гръбнака на сирийската армия, понесла през последните няколко седмици непрекъснати загуби. Тя беше победена в отделни райони на Северна Сирия от създадената от Турция, Катар и Саудитска Арабия „Армия на завоеванието” (АЗ), чийто гръбнак пък е сирийският клон на Ал Кайда – Ал Нусра. Първата цел на новите ирански подкрепления в тази оперативна област ще бъде възвръщането на стратегическия град Джисар аш шугур, който от скоро е в ръцете на Ислямска държава, която разгроми останалите съперничещи ислямистки милиции.

Продължава...

Гърция вън значи Русия вътре

Гърция наистина е на ръба на Еврозоната. Това личи по трескавата дипломатическа активност в последните дни.

Снощи гръцкият премиер Алексис Ципрас не успя да стигне до споразумение в „личен разговор“ с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с председателя на финансовите министри на Еврозоната Йерун Дейселблум в централата на Комисията в Брюксел, но тримата рапортуваха, че са сближили позициите си.

Срещата им следва мини-съмит за Гърция в Берлин в понеделник , където домакинства канцлерката Ангела Меркел и участваха френският президент Франсоа Оланд, Юнкер и шефовете на ЕЦБ и МВФ Марио Драги и Кристин Лагард. Последваха конферентни телефонни разговори на първите двама с Ципрас.

Продължава...

Диригентът на Хоровата капела уволнен след интервю в „Гласове“

Изпълняващият длъжността директор Виктор Стоянов уволни диригента на Софийската филхармония Илия Михайлов след интервю в „Гласове“. Михайлов разказа за конфликта, който зрее в тази утвърдена културна институция, след назначаването на новия шеф Стоянов.
 

Днес (3 юни - бел. ред) Михайлов отива на работа и заварва празна залата за репетиции, след което служител от „Човешки ресурси“ му връчва заповедта за уволнение. „И предизвестието, и заповедта ми бяха връчени накуп, без да се срещнем и да разговаряме с директора. Убеден съм, че нещата набъбнаха след интервюто за „Гласове“, а след това говорих за проблема и пред други медии. Стоянов дори не изчака да изтече срокът на договора до края на месеца и намери начин да ме отстрани. Реши нещата по схемата на Сталин – има човек – има проблем, няма човек - няма проблем“, коментира Михайлов.

Продължава...

Мълчанието на агнетата превърна банките в обикновени крадци

Девет лъжи като мантри маскират грабежа на народа

 

Проблемът с банките е многостранен и не следва да се затваря в тесните рамки на парите и финансите. Поне в България. Този въпрос у нас е „опростен” до такава степен, че освен финансисти, по него никой няма право да говори. И не само това – съществувайки, този проблем се отразява пагубно на управлението на държавата. Дори кой да е бъдещ министър-председател - се обсъжда единствено от средите на банкерите. Бидейки подвластни на някои дълбоко вкоренени мантри, ние всички повтаряме в несвяст: парите обичат тишината, банките ни са по-стабилни от европейските; законодателството ни в банковия сектор е много добро, банките действат пазарно и справедливо, само банкерите знаят как се формира лихвата, базовият лихвен процент е Светая Светих и не следва да се коментира, не ни е нужна европейска регулация, да се държим всички здраво, България е бедна държава.

Продължава...

АЕЖ осъжда хищническото отразяване на убийството на дете

Асоциацията на европейските журналисти-България изразява възмущението си от начина, по който редица централни медии отразиха информацията за убийството на 16-годишния Георги Игнатов от София.

В часовете след убийството в електронните издания на водещи медии и интернет сайтове бяха публикувани снимки, на които се виждаше тялото, лицето и раните на убитото момче. Беше разкрита и неговата самоличност, вероятно преди за това да знаят и близките и родителите му.

На следващия ден водещи български всекидневници излязоха на първа страница със снимка от местопрестъплението и тялото на момчето. На някои от тях лицето му беше скрито, на други не. До снимката на убитото момче бяха публикувани негови изображения взети от профила му във Facebook.

Електронни и печатни медии се съревноваваха за намирането на по-оригинален ъгъл в отразяване на смъртта на момчето. В национална телевизия беше излъчено интервю от негови съученички, настанени на пейка до местопрестъплението и разпитвани за факти около инцидента и убитото дете.

Неведнъж в наши позиции сме изразявали своето възмущение от съществуващата масова практика сред български медии при отразяването на трагични събития да публикуват снимки и информация, която засилва мъката на близките на пострадалите от тежки престъпления.

Няма легитимен интерес, който да оправдае публикуваните изображения и информация. 

Публикуването на кадър в близък план на убитото непълнолетно момче, в който се вижда и лицето му, не носи изключителна информационна стойност – събитието е обществен факт и не е прикрито от институциите.

Публикуването не добавя по никакъв начин значителна по своята същност информация към съобщението на медиите. В същото време то е унизително за паметта на детето и засилва мъката на неговите близки и роднини. 

Тенденциозните публикации, в т.ч. и на експлицитни изображения, могат да нанесат тежки травми на десетките му съученици и хиляди връстници. Същата опасност създава и активното въвличане на други деца – връстници на жертвата, в десетките репортажи и публикации по темата.

Освен това,  подобно поведение от страна на медиите представлява нарушение на Етичния кодекс, в който е записано, че няма да се възползваме от неопитността и доверчивостта на децата, няма да публикуваме информация или снимки за личния им живот и ще избягваме да интервюираме деца без съгласие на възрастни, отговарящи за тях.

Не на последно място, изразяваме своето притеснение, че присъстващите на местопрестъплението служители на МВР не са направили всичко възможно, за да запазят достойнството на пострадалия. Даваме си сметка, че тяхната задача – извършването на неотложните процесуално-следствени действия, е от първостепенна важност и налага повишена прецизност и внимание. В същото време скриването на тялото на пострадалия стана със закъснение и така не беше възпрепятствано заснемането му.

Освен това,  в първите часове след инцидента в редица медии бяха публикувани имената и възрастта на момчето, както и името на училището, в което е учил. Ако тази информация е изтекла от МВР, очакваме виновните служители да бъдат установени и наказани. В противен случай органите на реда с действията и бездействията си стават тих съратник на хищническото отразяване на трагичното събитие.

В преамбюла на Етичния кодекс на българските медии ние сме се съгласили, че журналистите имат както свободи, така и отговорности, както права, така и задължения.

Обръщаме се към българските медии с призив да премахнат въпросните изображения и да съобразят бъдещото отразяване на трагичното събитие с принципите на журналистическата етика и да не забравят, че като журналисти ние изпълняваме обществена функция, която изключва причиняването на болка и страдание.

Ще изпратим настоящата позиция с необходимата техническа информация и правна аргументация до Комисията за журналистическа етика, ДАЗД и МВР.

 

Оригиналът

Продължава...
Абонамент чрез RSS