Общество и власт

Публикации от Петък, 15 януари 2016

В хватката на държавно-газпромовския монопол

Казусът с "Овергаз" разкри истинския заговор: България остава обречена на "Газпром" и високите цени на синьото гориво

 

Газовата хватка на Русия в комбинация с вътрешни икономически интереси ще продължава да мъчи България с високи цени на синьото гориво още дълго време. Въпреки всички приказки за нови газови връзки, "хъбче", диверсификация на източници и трасета. Този извод се налага все по-отчетливо две седмици след разразилата се криза с неочакваното спиране на доставките от "Газпром Експорт" за българската "Овергаз", в която руското дружество заедно с компанията си майка "Газпром" държи 50 процента, но е в процес на развод с българския си партньор Сашо Дончев.

"Всяко прекъсване на доставките от "Газпром експорт", дори за кратък период, би довел с голяма вероятност до пълното премахване на "Овергаз" като единствения останал конкурент в България", посочва Дончев в писмо до Европейската комисия, изпратено преди Коледа.

Предупреждението съвсем не е преувеличено, заради липсата на алтернативни източници освен "Газпром" и на конкурентен газов пазар.

Продължава...

Посланикът на Холандия: При недостиг на върховенство на закона България губи инвестиции и пари

Опитват се да вземат бизнеса на холандски компании тук, категоричен е Н. Пр. Том ван Оорсхот

Том ван Оорсхот (60 г.) е посланик на Холандия у нас от 2013 година. Той е дългогодишен дипломат от кариерата.
Преди месец дипломатът излезе с открито писмо до Съюза на съдиите в България, с което подкрепи техните усилия за утвърждаването на върховенството на закона у нас.
Ван Оорсхот представи приоритетите на холандското председателство на ЕС по време на дискусия в София.

 

- Ваше превъзходителство, преди месец подкрепихте българските съдии в борбата им за промени в съдебната система. Днес изразихте подкрепа към новия ни правосъден министър Екатерина Захариева. Да разбираме ли, че този въпрос е от особено значение за вас и, ако е така, има ли някаква причина?

- Ясно е, че все още нещо не достига във върховенството на закона и в съдебната система в България. В Холандия върховенството на закона е на особена почит, защото ние смятаме, че това е крайъгълният камък на всяка демокрация и основа на икономическата система. Ако не можете да разчитате на върховенството на закона и съдебната система, няма да можете да правите бизнес.

Продължава...

Гинка Чавдарова: Кабинетът е раздал 150 млн. лв. на общините без правила

- Г-жо Чавдарова, финансовият министър Владислав Горанов предложи нова схема за финансово оздравяване на общините. Какви са плюсовете и минусите на предложения механизъм?

- Моята позиция по този въпрос е експертна, тъй като все още не е готово проучването на позициите на общините, което ще отчетем в институционалното становище на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Но тъй като тази идея не е нова и не би трябвало да се правим на изненадани от нея, бих искала да кажа, че от експертна гледна точка тя е крачка в добра посока. Знам, че доста от общините ще реагират негативно, но положителното е, че се прави се опит със законови регламенти да се регулира един реално съществуващ процес – как държавата да подкрепя общини, изпаднали в тежка финансова ситуация по субективни или обективни причини. Затова не разбирам медийните реакции, които бяха критични към Министерството на финансите и в които се твърдеше, че то се готвело да харчи публичен ресурс за неблагоразумни общини. Според мен това не е така.

Продължава...

Румяна Ченалова потвърди: Записите са от дома ѝ, мъжът е адв. Мондешки

Адвокат Момчил Мондешки е мъжът, който присъства на записаните разговори между бившата председателка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и Румяна Ченалова, а срещата между тримата е проведена в дома на Ченалова. Това потвърди самата тя, цитирана от бТВ, преди да влезе за пореден разпит в сградата на Държавната агенция "Национална сигурност".  

Според Ченалова, в деня на отстраняването на Янева от длъжност бившата шефка на СГС е прекарала няколко часа в дома ѝ и именно там са водени разговорите, изтекли в сайта "Биволъ". "Ние много пъти сме говорили, много прелюбопитни неща са казани. Интересно защо никой не ме е извикал да ме пита", каза с усмивка Ченалова.

Тя за първи път потвърди съмненията, че мъжът, чийто глас се чува на записите, е адвокат Мондешки. Самият той беше викан многократно от Етичната комисия на Висшия съдебен съвет при проверката на "Яневагейт". На заседанието на съвета вчера стана ясно, че са направени 47 опита за контакт с адвоката – писмено и по телефона, но той не е открит. Той се укрива заради нещо, беше коментарът на Ченалова (становището на етичната комисия - в прикачения файл).

Тя говори часове след като в "Биволъ" изтече поредната порция от записи. Предмет на този разговор между Ченалова и Янева, който отново на практика е монолог на бившата шефка на градски съд, е интимният живот на премиера Бойко Борисов. В него Янева, обсъжда облагите, които е донесло на различни жени близкото общуване с министър-председателя.

"Факт е, че към определени жени има и положително отношение. От тия, с които е бил. Има една, на която и купи къща в Барселона за милион и половина евро! Има една друга, тя ходи в "Шервиньо", забравих ѝ името, как се казваше, която беше на един негов много близък приятел от "Котараците" жена. Как се казваше не мога да се сетя в момента. Както и да е. Тя му беше протокол…", разказва Янева.

"Всичко в разпространените днес записи е вярно", заяви днес Ченалова.

На въпрос защо сега започва да излиза новата серия от записи, тя отговори, че по всяка вероятност това е заради вчерашното прекратяване на проверката и посещението на министър-председателя във Висшия съдебен съвет.

Ченалова обясни, че не помни колко пъти Янева ѝ е гостувала, но посочи, че това евентуално може да бъде установено с проверка при охраната на сградата, в  която живее, защото там можело да има записи на влизанията на бившата шефка на градски съд.

След изтичането на записите Ченалова на няколко пъти потвърди, че е водила подобни разговори с Янева, но винаги отхвърля тезата, че именно тя е записвала срещите си с бившата си началничка. Днес отново каза, че е по-добре да се провери дали това не са специални разузнавателни средства. Владимира Янева досега не е коментирала темата. 

"Правен свят"

 

Новият скандал - тук

 

Продължава...
Абонамент чрез RSS