Общество и власт

Публикации от Вторник, 19 януари 2016

Нужно е решение на Парламента, за да се развива АЕЦ "Белене" като частен проект

Трябва да се повиши цената на производствените централи като АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2"

 

Г-н Манчев, какво е според вас състоянието на електроенергийния сектор у нас в момента?

Пълна бъркотия и доста обременяваща при това.

Какви са причините според вас?

Причините са, че в последните 15 години са вземани много погрешни решения, които нарушават финансовия процес „производител - потребител“ и в крайна сметка да се балансира секторът и това, което се е случило вече в България.

Продължава...

President Putin gave Falcon to the Emir of Qatar Sheikh Tamim

Leaders of Qatar and Russia discuss Syria war

President of Russia Vladimir Putin made a gift to Qatar's Emir Tamim bin Hamad Al Thani. The Russian leader has given him a Falcon as a present, during the visit of the Sheikh in Moscow.

The leaders of Russia and Qatar have sought to narrow their differences on Syria, a week before planned Syrian peace talks in Switzerland.

Продължава...

70% от добива на пясък и чакъл е криминален

Броят на нелегалните кариери расте, алармира минно-геоложката камара

Незаконният добив на пясък, чакъл и др. строителни материали расте неудържимо през последните години и вече достига 70%, алармира минният бранш. Според фирмите, които работят на светло, държавата трябва да вземе спешни мерки, за да защити както бизнеса, който страда от нелегалната дейност, така и хазната, която понася огромни загуби от укриване на данъци и концесионни такси. Преди месеци от КТ "Подкрепа" дори обявиха, че има проучване, според което 90% от пясъка и трошения камък в автомагистрала "Струма" са незаконно добити.

Продължава...

Ковчежник на Камората разкри италианския Триъгълник на смъртта

Правителствен доклад установи, че тревожно нараства броят на злокачествените заболявания и незаконните сметища край Неапол

Нов доклад за злокачествените заболявания в Италия поднови дебата за провала на поредица от правителства да се справят с мафиотския бизнес с нелегалното складиране на токсични отпадъци въпреки гласовите протести на католическата църква и постоянните глоби, които Европейският съд налага на Рим.

Докладът на италианския Национален здравен институт е поредният, който насочва към връзка между десетилетния бизнес с незаконните сметища, изгарянето на токсични отпадъци в региона Кампаня край Неапол и повишения брой на злокачествени тумори.

Продължава...

На дъното: Варненски лекари оперират със строителни дрелки!

Медиците от варненската болница "Св. Анна" оперират с дрелки, закупени от строителни хипермаркети, но общината продължава да не предвижда нито една стотинка за апаратура през тази година. Това съобщи пред колегите си от ресорната комисия д-р Ивайло Митковски.

"Апаратурата е изключително амортизирана и пригодена за работа в медицински условия. Дрелките се подменят, тъй като са евтини. Те също вършат работа, но не е нормално в една страна - член на Европейския съюз, и в ХХІ век да се работи по този начин", коментира медикът.

Продължава...

Секретни архиви - IV: Синята власт покрива държавната измяна на Доган

Времето не се оказа подвластно на демократите, защото бе грижливо минирано и осребрено от ДС и червената номенклатура

На 13 март 1992 г. първите мъже в държавата, след драматично заседание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента, взимат тежко политическо решение – прикриват държавната измяна на Доган, свързана с предоставяне на турското посолство в София имената на 79 секретни сътрудници в дипломатическите ни мисии по света.

Шпионската афера става популярна като“Оня списък“ и реално е едно от най-скандалните престъпления, извършено от български политик в годините на Прехода.

Faktor.bg публикува секретните стенограми от първите две заседания на Консултативния съвет при президента Желев за аферата (виж тук Първа и Втора част, б.р.).

На третото заседание за първи път участва и външният министър Стоян Ганев, представен от медиите като един от участниците в шпионската сага. Той е категоричен, че няма никакво отношение към мръсотиите, които се разиграват.

Продължава...

Секретни архиви - III: "шестаци" на Митьо Гестапото стоят зад шпионския скандал с Доган

Контраразузнаването е категорично, че са осветени имената на действащи разузнавачи в чужбина

Шпионската афера с участието на Ахмед Доган преди 24 години е свързана с бившия зам. министър на външните работи Живко Попов* и кръг от бивши служители от Шесто управление на ДС, гравитиращи около последния му шеф Димитър Иванов (известен и с екзотичния си прякор Митьо Гестапото - бел. О.В.). Това сочи анализът от секретния доклад на Националната служба за сигурност (виж в прикрепения файл стенограмата от доклада, б.р.), имащ за цел да установи как от Външно министерство е изтекъл списък с имената на 79 кадрови разузнавачи, законспирирани в дипломатическите ни мисии по света, кой го е съставил и по чия поръчка е проведена шпионската операция.

В две поредни части ( виж тук Първа и Втора част, б.р.) Faktor.bg публикува разсекретени наскор тайни стенограми от Консултативния съвет по национална сигурност при президента Желев. От тях недвусмислено става ясно, че лидерът на ДПС Ахмед Доган е предал на 4 февруари 1992 година в посолството на Република Турция у нас секретния списък на разузнавачите.

Продължава...

Секретни архиви - II: Скандалът с Доган е опит за държавен преврат

Ген. Бриго Аспарухов обещава на първите мъже в държавата да върне парите на Живков от чужбина

Свързан ли е Ахмед Доган с шпионски скандал с Турското посолство в София през февруари 1992 година?

Категоричният отговор е „Да“! Недвусмислено го доказват разсекретени стенограми от Консултативния съвет по национална сигурност при президента, след изтичане на 20-годишния срок за секретност (виж ТУК Първа част).

Аферата „Оня списък“ е не само най-голямата шпионска провокация след падането на комунизма, но се оказва и първият успешен ченгесарски сценарий на зараждащото се тогава задкулисие за преврат и сваляне на правителството на СДС и прикриване престъпления на комунизма.

Специалните служби са уличили в държавна измяна не кой да е, а лидерът на ДПС Ахмед Доган.

Продължава...

Секретни архиви - I: 24 години крият държавна измяна на Доган

През 1992 г. наказанието за подобно престъпление е смърт

13 март 1992 година. Късно вечерта, около 21 часа. Ръми пролетен дъжд, но е хладно. През служебния вход на Правителствена болница в София се промъкват петима мъже облечени с балтони. Походките им са тежки и провлачени. Минават по коридорите като призраци, сякаш не искат да бъда забелязани от никого. Превеждат ги дискретно до единична стая в Гастро-ентерологичното отделение. Подобно посещение на болен едва ли се е случвало някога в историята на България. В бялата болнична стая влизат президентът на републиката, председателят на Народното събрание, министър-председателят, министърът на МВР, шефът на контраразузнаването. Тайнственият пациент, всъщност скрит от съображения за сигурност, е агент на българските специални служби. Твърдят, че животът му е в опасност, а той трябва да потвърди пред първите мъже в държавата шпионски скандал и държавна измяна, извършени демонстративно от лидера на етническата партия ДПС – Ахмед Доган.

Продължава...
Абонамент чрез RSS