Общество и власт

Публикации от Понеделник, 25 януари 2016

Дългият обратен път към родината

През октомври Амер – 30-годишен жител на сирийската столица Дамаск, продава цялото си имущество и заедно със семейството си тръгва към Германия в търсене на по-безопасен живот. Четири месеца по-късно той иска да се върне в родината си, която все още е раздирана от война. След като пристигнал в Германия, Амер се сблъсква с реалността. Вместо къща и пари, които се надявал да получи, за да стартира малък бизнес, той обитава бедна стаичка в стара административна сграда, превърната в убежище за бежанци. Затова той си събира багажа, за да пътува обратно.

Продължава...

​Двойният агент Тефик осветява държавната измяна на Доган

От спец службите изчезват важни доказателства, Борис Велчев отказва да възобнови делото, преди да изтече давностният срок

В четири части Faktor.bg публикува поредица от разсекретени стенограми от заседанията на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Желев от зимата на 1992 г. (виж Първа, Втора, Трета и Четвърта част, б.р.) В продължение на 20 години те бяха секретни и недостъпни за обществото. Първите мъже в държавата водят горещ дебат по скандална шпионска афера с прякото участие на лидера на ДПС Ахмед Доган. На 4 февруари същата година Доган е засечен от Националната служба за сигурност да влиза в Посолството на Турция у нас и да предава секретен списък с имената на български разузнавачи, работещи под прикритие в дипломатическите ни мисии в чужбина.

Продължава...

Американски инвеститор: Поискаха ни 500 000 евро рушевет за "Химко"

Американската компания NIJ Group твърди в официално писмо до Бойко Борисов, Сотир Цацаров и US посолството в София, че са изнудвани за два пъти по 500 000 евро рушвет за придобиване на "Химко" АД-Враца. Сашо Диков показа в ефира на BiT писмото, което е ПРАТЕНО преди "Химко" да стане собственост на Делян Пеевски.

Продължава...

Помогнете на България! Накажете я!

„Силната ангажираност на общественото мнение и политическата воля на правителството са фактори, които очакваме да доведат до истинска реформа в съдебната система”, уверява старателно тези дни министър-председателят. Досегашната дългогодишна практика в т.нар. съдебна реформа и непрекъснатата, но несъответстваща на реалните резултати употреба на понятието „политическа воля” показват обаче, че от двата „фактора” може да се разчита само на единия.

Продължава...
Абонамент чрез RSS