Общество и власт

Публикации от Вторник, 26 януари 2016

Българският Армагедон - нацията зловещо се самоунищожава

Ние тотално сме загубили всякаква социална чувствителност, а в Конституцията уж пише, че сме „социална държава”?!

Вече няколко дни не мога да се отърва от мисълта за трагедията, на която станахме свидетели в едно ловешко село. И като всички трагедии в БГ тя отшумя за ден-два. Нямаше да я отбележа и аз, ако не става дума за съдбата на възрастните хора, за умиращото българско село, за безизходицата, в която изпадат стотици, не, хиляди семейства, за напълно бездушната ни държава, която е лишена от всякакви рецептори за съпричастност, за подпомагане на бедните, за закрепване на достойнството в крайна сметка.

Продължава...

Русия предлага помощ на кюрдите за освобождаването на град от предвидената от Анкара „зона за сигурност”

Военният сблъсък между Анкара и Москва продължава, измествайки се на изток. Става въпрос за районите, които са под контрол на Сирийската демократична армия (СДА), чийто гръбнак са кюрдските „Части за народна защита” (ЧНЗ). Москва отрече да иска да прави военна база в Камишли, а просто е реализирано посещение на техни военни на различни позиции на СДА в Камишли и провинция Хасаке. Според запознати въпросната визита е продължение на вече осъществените руско-кюрдски контакти в Латакия и Дамаск. Военната делегация, водена от руски генерал, се е срещнала с кюрдски полеви командири два пъти. Първият път в Камишли, а втория – в град Рамилан. Последният е в непосредствена близост до летище Абу Хаджар, което американският контингент превърна в своя ВВС-база и в което има 100 американски военнослужещи.

Руската страна е предложила логистична подкрепа и военна техника. В разговорите тя е искала от кюрдите, паралелно със своето знаме на позициите, които владеят, да развяват и знамето на САР. В същото време кюрдите са поискали официално признаване на кюрдката автономия, заедно с всички нейни вече създадени институции, а СДА да бъде призната като основен фактор в преговорите между правителството и опозицията. Кюрдите са поискали от Москва да разположи в района на триъгълника на сирийско-иракско-турската граница при Айн Диуар радари и ПВО -установки, за да предотвратят преминаването на турски самолети над кюрдските позиции.

Най-голямото предизвикателство е обаче руското предложение за предоставяне на военна помощ на СДА за освобождаването на пограничния град Джараблус. В момента този сирийски град е под контрола на ИДИЛ. Той е част от т.нар. „зона за сигурност”, която Анкара настоява да бъде създадена. Полеви източници съобщават, че турската армия вече е започнала подготовката за директна интервенция в Джараблус, чрез разминирането на пограничната бразда от турската страна. Той е първата цел, която запознати отбелязаха, че ще бъде при планираната от Анкара военна операция в Северна Сирия. Той се намира и на западния бряг на река Ефрат, който Турция обяви за „червена линия” за СДА. Москва е предложила осигуряването на въздушен чадър при евентуално кюрдско настъпление срещу Джараблус.

В момента говорителят на ЧНЗ Ридор Халил е в Москва за обсъждането на участието на техен представител на конференцията в Женева, започваща в петък. Москва успя да наложи председателя на политическото крило на ЧНЗ и лидер на партия Демократичен съюз (ПДС) Салих Муслим, заедно с други останали извън конференцията в Риад опозиционери, да се появи на преговорите в Женева в качеството си на „граждански съветник” на официалния представител на ООН Стефан ди Мистура. Това стана след натиска на американския външен министър Джон Кери и след дълъг и труден разговор с главния координатор на сирийската опозиция в Саудитска Арабия, бившия премиер Риад Хиджаб. Последната счита, че мястото на ПДС е от страната на сирийското правителство, тъй като го обвиняват в колаборация с режима.

Друг източник на ЧНЗ съобщава, че въпреки „устните преговори” с Москва сирийските кюрди остават на позицията на тясно сътрудничество с международната коалиция, ръководена от САЩ. В момента, освен на летището в Абу Хаджар, американски военнослужещи има и в Кобане. Спечелената там битка срещу ИДИЛ през септември 2014 г. се счита за прелом във войната срещу терористите и беше реализирана с помощта на международната коалиция. Американски експерти са посетили и терени около крайграничните села Казимия и Кхараб ал Джир, оглеждайки подходящи места за летища за транспортни хеликоптери.

 

Продължава...

Какво означава, ако стрелките на часовника показват еднакви числа?

Всеки от нас поне веднъж се е увличал от суеверието да си пожелае нещо, когато види на екрана нателефона си или върху електронен часовник 11:11. Последователните еднаквицифри са считани както за късметлийски, така и за знаци, които съдбата ни изпраща, за да ни покаже правия път.

Какво обаче трябва да предприемем, ако видим числова редица с еднакви цифри? И как да разтълкуваме тяхното значение? В следващите редове ще се сдобиете с ключа към тази загадка.

Продължава...
Абонамент чрез RSS