Общество и власт

Публикации от Вторник, 05 януари 2016

Министър Танев скандално премахва професията архивист

Архивистите може да останат извън списъка с регулираните професии у нас. Намеренията на министър Танев са публикувани дискретно между Коледа и Нова година в сайта на Министерството на образованието и науката във вид на проект за решение на Министерския съвет за заличаване на тази професия.

 

Министърът от гражданската квота на Реформаторския блок дори е сложил първия работен ден 4 януари като краен срок за "бележки, становища и предложения" с очевидното намерение идеята българските архивисти да останат "без професия". Идеята е пробутана тихомълком.

За негово съжаление обаче сайтът "Студия Трансмедия" публикува за намеренията на министър Танев и даде думата на български учени и специалисти да изразят "становища" за проекта.

Продължава...

Лайно и студ за 1000 лева! Аферим Боровец!

Понякога е далеч по-приятно да си караш новата година сам вкъщи.

С или без бандитите около нея. Всъщност дори те да дойдат, пак ще ти направят по-малко поразии, отколкото, ако си вдигнеш чукалата в посока Боровец. Тази година там сервираха най-скъпите лайна в света и още по-скъпия студ. По 1000 лева парчето!

Толкова горе-долу беше резервацията за уж бутиковия хотел "Айсберг". 3 нощувки, една новогодишна вечеря, ядва се. Ама като пристигнеш на място ядеш само и единствено дървото! Ти си си виновен обаче. Да си отворил интернета, да си прочел, че лятото в "Айсберг" е имало наистина айсберг, ама от развалени меса, плодове, зеленчуци…И едни абитуриенти ги е спасил от хранително натравяне само…алкохола, пише Dailypress.

Продължава...

Ноам Чомски: 10 начина за манипулация чрез медиите

Tемата за манипулацията на общественото мнение е по-актуална от всякога. Точно за това решихме да ви припомним списъка с 10 техники за манипулация чрез медиите, съставен от световноизвестния американския лингвист, есеист и философ Ноам Чомски. 

 

1. Разсейване
Основният елемент на социалния контрол е отвличане на вниманието от важните за хората въпроси. Това се случва чрез непрекъснато насищане на медиите с незначителни съобщения, изпращани от управляващия страната политически и икономически кръг.

Отвличането на вниманието е съществена възможност гражданите да бъдат лишавани от важни знания в областта на науката, икономиката, психологията, невробиологията и кибернетиката.

Продължава...
Абонамент чрез RSS