Общество и власт

Публикации от Сряда, 06 януари 2016

България и енергийните параметри на сигурността в Югоизточна Европа

Още в средата на 90-те години на миналия век, дългосрочните прогностични доклади на разузнавателната общност в САЩ определяха Балканския полуостров като театър на спорадични военни действия до 2012. За целия регион на Югоизточна Европа границите на периода на размирици и напрежение са непредвидими в близко бъдеще.

В рамките на разглежданата тук проблематика, към Югоизточна Европа причислявам територията на държавите от Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС) и тази на държавите от Източно Средиземноморския басейн. Основните глобализационни субекти в енергийно отношение доскоро разглеждаха региона преди всичко като транспортен коридор на въглеводороди от Близкия Изток и Каспийския регион. След последните разкрити находища на нефт и газ в Източното Средиземноморие се създадоха условия за диверсификация не само на преноса, но и на източниците на енергия. Това засили интереса към региона и той все по-ясно се очертава като важен център на геополитически интереси.

Продължава...

Кипър в геостратегическо ухажване от Великите сили

Сред водовъртежа от бурни събития, световни проблеми и катаклизми - войната в Сирия и терористичните атаки на "Ислямска държава", конфликтът Русия - Турция, невижданата бежанска вълна в Европа, пробивът в отношенията ЕС - Турция, Великите сили изведнъж отправиха взор към Острова на Афродита.

Трагедията на Кипър - на етническо разделение между кипърските гърци и кипърските турци и окупация от Турция на 37% от територията му - продължава вече четири десетилетия. За това време красивият остров се превърна в малко камъче, търкалящо се из обувките на ООН, Съвета за сигурност и Европейския съюз. И то толкова досадно, че си "извоюва" дежурно място не само в дневния ред на всички международни срещи на най-високо равнище, ами и в годишните доклади на Европейската комисия. А Съветът за сигурност - на всеки 6 месеца - отново и отново подновява мандата на мироопазващите сили на ООН в Кипър (UNFICYP), които са тук от 1964 година.

Ето защо вихрушката от дипломатически совалки на най-високо ниво, която обхвана Кипър в края на 2015 г. и каквато никой не помни от десетилетия, бе оценена като знак, че този път наистина "нещо" е на път да се случи. 

Продължава...
Абонамент чрез RSS