Общество и власт

Публикации от Четвъртък, 07 януари 2016

ЕК: Резултатите от сътрудничеството с Турция за миграцията са незадоволителни

Холандия иска бързо и чувствително намаление на мигрантите, които достигат Европейския съюз

Европейската комисия (ЕК) все още не е доволна от резултатите от двустранното сътрудничество с Турция по въпроса с миграцията. Това обяви в четвъртък заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс.

По време на съвместна пресконференция в Брюксел с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и с министър-председателя на Холандия Марк Рюте - по повод началото на холандското председателство на съюза - Тимерманс съобщи, че ще се срещне отново с турските власти идния понеделник.

Необходими са допълнителни усилия. В последните седмици числата (за идващите мигранти) остават относително големи. Все още не сме доволни от резултатите от сътрудничеството с Турция, заяви Тимерманс, цитиран от БТА.

Продължава...

Служители на ДАНС и МВР са обвинени за изнудване на иракчанин

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на трима участници в организирана престъпна група за изнудване. Тримата са задържани на 5 януари при специализирана операция на Дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР и ДАНС под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Продължава...

Пеевски е кошмарът на ДПС

Конфликтът в ДПС се основава върху отношенията между мюсюлманското малцинство в България, Турция и самата България. Той е послание към официална Турция от Ахмед Доган. Това е ключът, без да коментираме изключително авторитарния начин на отстраняването на Лютви Местан. Тези послания на Доган не са нищо ново. Още през 93-а година той казваше, че ние си обичаме Америка, но тя е далече, а реалността е Русия. Сега говори същото.

Доган винаги е бил ревнив върху това, което той нарича "нашия електорат". Навремето той разрушаваше комитетите за национално помирение, които ние създавахме като граждански организации. Той предупреждаваше и другите партии: "Не пипайте тука". Доган най-вероятно ще направи опит да установи собствен контрол върху мюсюлманската общност чрез изборите за главен мюфтия. Той  в продължение на много години многократно грубо се е намесвал в това вероизповедание, определяйки именно тази фигура.

Продължава...

Владимир Чуков: Пет от командирите на "Ислямска държава" са в Германия

Събитията в Кьолн няма как да не насочат погледа ни към това, което се случва в Близкия Изток, каза пред БНТ арабистът проф. Владимир Чуков. Той заяви, че има изнесени данни, че пет от командирите на „Ислямска държава“ са в Германия. „Зад този над 1 милион бежанци няма как да не се промушат такъв тип елементи. Това е един процес, който не само трябва да се наблюдава, а да му се противодейства, тъй като това са престъпници, терористи“, заяви експертът.

Продължава...

Кой е сунит, какво означава шиит?

Двете основни деноминации в исляма са шиити и сунити. Между тях има много общи неща, но и не малко различия – както научаваме от Волфганг Лерх:

Действително сходствата между двете изповедания са по-големи от различията помежду им. Но на моменти, при определени исторически или политически условия, шиити и сунити раздуват някои различия до противоречия и дори до истинска пропаст.

Продължава...
Абонамент чрез RSS