Общество и власт

Публикации от Понеделник, 14 март 2016

ГЕРБ ще бори дребните кражби със задължителен съд

Обсъждат Министерският съвет или депутати да внесат поправката в Наказателния кодекс

Извършителите на дребни кражби, за които по закон се предвижда наказание до година затвор, пробация или глоба от 100 до 300 лв., да нямат право да се възползват от административно наказание, ако повторят деянието. Такава поправка в Наказателния кодекс обмислят среди от ГЕРБ, казаха пред Клуб Z от партията.

Продължава...

Прокуратурата разследва европейските средства за лалугери, костенурки и кълвачи

Държавното обвинението има съмнения за злоупотреби от страна на еко-активисти

Прокуратурата е извършила проверка на два проекта на екологичното министерство, финансирани с европейски средства и предлага те да бъдат одитирани. Според държавното обвинение има "съмнения в тяхната законосъобразност".

Повод за проверката са няколко статии във в. "Труд" от началото на януари, заради които главният прокурор Сотир Цацаров се е самосезирал. Те са посветени на различни проекти на екоактивисти. В съобщението на държавното обвинение се цитират статиите с пасажи от материалите. Техните заглавия са: "Половин милион взели "еколозите" за 60 лалугера", "Еколозите с нов удар – мътят яйца на костенурки за милион лева", "Зелените прибират нови 430 000 лева от безсмислен проект на екоминистерството".

Продължава...

Европейска ракета ще търси живот на Марс - с българска апаратура на борда

Руска ракета-носител "Протон-М" с апарати на европейската мисия "ЕкзоМарс-2016" беше изстреляна от космодрума Байконур. На борда има и българска апаратура - дозиметричния апарат "Люлин-МО", който е част от руския неутронен спектрометър FREND, съобщиха световните медии. В състава на руско-европейската мисия "ЕкзоМарс - 2016" влизат орбиталният апарат Trace Gas Orbiter (TGO) и демонстрационният спускаем модул "Скиапарели".

Продължава...

Борисов си изми ръцете за забраните за къмпингуване

Премиерът Бойко Борисов сне от себе си отговорността за гласуваните забрани за къмпингуване на дивите плажове по Черноморието, като заяви, че това е решение на парламента. Той искал само да си чистят.

След форума "Предприемачеството - двигател за развитие на България", Борисов даде мнения по актуални теми от последните дни. Заради забраните в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, вече обнародвани, еколози и граждани се вдигнаха на протести, които продължават и следващата седмица.

Продължава...

Независимата румънска прокуратура постигна присъда за подкуп и в България

Български граничен полицай е осъден на две години условно и 2000 лева глоба за подкуп, съобщиха от държавното обвинение в понеделник. Любопитното в случая е, че полицаят е бил арестуван след специализирана акция на румънската Национална дирекция "Антикорупция", която в България е известна като румънската независима антикорупционна прокуратура.Българският полицай М. Шопов е задържан по време на специализирана операция на румънците на 26 юни 2011 година. Използвайки служители под прикритие, те са документирали с видеозаписи как българинът си иска пари в зоната на ГКПП "Вама Веке" на румънско-българската граница при Дуранкулак.

Продължава...

Книгата на Нели Беширова „Умно дете си ти, Тино!“ вече е в електронен вид на български и английски език

За тези, които не обичат да се разхождат из книжарниците или пък напротив, обичат, но нямат време за това, авторката на „Умно дете си ти, Тино!“ Нели Беширова вече пусна детската си книга в електронен вид – на български и английски език, в онлайн магазина на „Хеликон“.

Продължава...
Абонамент чрез RSS