Общество и власт

DWN: Източна Европа доставя оръжие на Сирия, а не иска да приема бежанци

DWN: Източна Европа доставя оръжие на Сирия, а не иска да приема бежанци

Според проучване, проведено от Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) и Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), от началото на 2012 г., страните от Източна Европа са изнесли оръжие за Сирия за над 1.2 милиарда долара, съобщи Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

"Крайният пункт на всички транспортни самолети с оръжие на борда са американските военновъздушни бази в Близкият Изток, пише германското издание. Получатели на тези пратки трябваше да бъдат: "Свободната сирийска армия", "Джабхат ан-Нусра" и други групировки, които Западът подкрепя ".

Доставките на оръжие от източноевропейските страни изиграха важна роля в това, че стотици хиляди сирийци загубиха живота си, а няколко милиона сирийски граждани бяха принудени да търсят убежище в Европа и съседните страни, констатира Deutsche Wirtschafts Nachrichten. "Без тези доставки, бежанската криза не би приела този мащаб".

Независимо от факта, че голямо количество оръжие в Сирия пристига от Чешката република, Словакия, Румъния и България, правителствата на тези страни не желаят да приемат бежанци, възмутено е изданието.

Своята твърда позиция по въпроса за бежанците президента на Чешката република Милош Земан обяснява с това, че в случая с сирийците става въпрос за мюсюлмани, и по този начин, за "организирана ислямска инвазия".

 

wpress.bg

Коментари

нагоре