Общество и власт

Кьовеши разклати стола на Гешев, но няма кой да забележи

Три са събитията, белязали и тази седмица като прахосана от гледна точка на съдебната реформа и утвърждаване върховенството на закона: решението на Парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси за ликвидиране на специализираното правосъдие; срещата на европейския прокурор Лаура Кьовеши с министър-председателя Кирил Петков; срещата на европейския прокурор Лаура Кьовеши с българския главен прокурор Иван Гешев. Започваме по ред на номерата.

Продължава...

В МВР заплатите са мизерни заради щатния тюрлюгювеч

Подигравката с парите на полицаите продължава. Без значение кой и защо управлява системата, гаврата си е една и съща: с колкото и милиона да бъде увеличен годишния бюджет на МВР, заплатите на униформените продължават да са жалки и смешни. Проблемът е, че управляващите - независимо от цветовете на партийните им книжки - никога и по никакъв повод не са искали да превърнат МВР в съвременно европейско ведомство, в което грижите на началниците за живота, здравето и сигурността на униформените и цивилните са едни и същи, а възнагражденията - на всекиму... според заслуженото, а не според близостта и роднинството му с този или онзи. 

Продължава...

Схватката "Гешев срещу Радев" е подигравка с демокрацията!

Освен незаконното подслушване на държавния глава, прокуратурата е изконсумирала още няколко груби закононарушения. Едно от тях е цивилни магистрати да разследват военнослужещи. 

 

Безспорно тиражирането на СРС-стенограмите от подслушването на президента Румен Радев и командира на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков е скандал.

Още по-безспорно е, че този скандал гони две цели - омаскаряването на държавния глава и "повишаването" на главния прокурор от чин "Господар на обвинението и досъдебното производство" в ранг - "Едноличен господар на съдебната власт"!

Продължава...
Абонамент чрез RSS