Общество и власт

И в Албания започнаха да щавят милионерите за дългове към държавата

И в Албания започнаха да щавят милионерите за дългове към държавата

По заповед на съда в Тирана, сметките на един от най-големите петролни магнати на Балканите - Резарт Тачи, бяха блокирани, гръмнаха на 17 юни албанските медии. Като собственик на албанската рафинерия "Армо", той четири години не е плащал данъци и е натрупал задължения към държавата в размер на 6 млн. долара. До блокирането на сметките се стигна след разследване на специализираните органи за борба с финансовата престъпност, което най-вероятно е приключило със споразумение: Тачи плаща "доброволно" 1, 3 млн. долара и се разминава с решетките.  

Името на албанеца стана световно известно през 2009 г., когато се чу, че иска да купува италианския гранд "Милан". По онова време той вече не е чак толкова млад - 38-годишен, но е... отдавна преуспял милиардер. Звучи познато, но на на Балканите е така: или можеш и вземаш, или не можеш и бягаш.

Според публикации в интернет, Резарт Тачи е роден в с. Ерзеке, където - според историците - е открито част от съкровището на хан Кубер, брат на хан Аспарух (виж ТУК).

В продължение на девет години, той учи и работи в Италия, като най-високият му професионален връх на Ботуша е... сервитьор в пицария.

Учил недоучил, в началото на новия век Резарт Тачи се връща в родината, за да изгради империя, която контролира около две трети от пазара на горива в Албания.

Три са крайъгълните камъка в тази империя:

- "Тачи Ойл", създадена през 2000 г.: 100 бензиностанции, над 400 служители и 200 млн. евро годишен оборот;

- "Ла Аника Ентърпрайз", регистрирана в Женева като част от американско-швейцарски консорциум, която доставя петрол за 38 големи марки в бранша;

- бившата държавна петролна компания "Армо", чиято скандална приватизация звучи много познато: срещу 128 млн. евро, Тачи купува 85% от акциите на "Армо", която контролира 50% от албанския пазар на горива и която генерира годишни обороти от 1 млрд. евро.

До края на 2008 г., когато Резарт Тачи слага ръка на "Армо" и тръгва на пазар за... европейски футболен гранд, името му не прави никакво впечатление. В големия бизнес около спорта също е "никакъв", защото е собственик на футболния клуб в родното си село - "Грамози", и е председател на албанската федерация по шахмат.

От средата на 2009 г. обаче случките започват да се случват една след друга.

Първият италиански тим, който попада в полезрението на Тачи е "Болоня". Преговорите обаче, на които албанският петролен магнат пристига с керван от четири бронирани мерцедеса и свита от 15-20 "гардероба", някак "естествено" се провалят. 

Следващото бижу, за което албанецът е готов да плати между 700 млн. и 1 млрд. евро, е "Милан". За зла участ, точно тогава (есента на 2009 г.) гръмва страхотен скандал: Резарт Тачи и двама от бодигардовете му са арестувани по обвинение за побой над Меро Базе - журналист и издател на в. "Тема".

Инцидентът се е разиграл в столичен бар. Меро Базе е приет в болница с тежки наранявания, а Тачи и "горилите" му се озовават в предварителния арест.

По време на разследването е установено, че журналистът е пребит заради публикации, в които доказва, че единствената причина, поради която Тачи е избран за купувач на "Армо", е приятелството му с албанския премиер Сали Бериша. И още - че откакто е приватизирал петролния гигант, Тачи съвсем умишлено крие приходи и не плаща данъци.

Съвсем естествено, Сали Бериша се дистанцира от Тачи, а Тачи... от двамата си бодигардове, за чието поведение в извънработно време той лично не носел никаква отговорност.

Година-година и половина по-късно, Резарт Тачи става собственик на най-големия албански футболен клуб - "Тирана", а през 2011 г. прави първия си пробив и в "калчо"-то, както е известен италианското първенство по футбол: става основен спонсор на "Милан" за сезон 2011/2012 година.

През 2014 г. албанецът все пак се сдобива с италиански гранд, купувайки "Парма". Там обаче петролният магнат танцува само няколко месеца, защото през февруари 2015 г. бившият отбор на Христо Стоичков е продаден без много излишен шум. Заради финансови проблеми, които трайно закотвят "Парма" на дъното в класирането и оставят футболистите без заплати.

Коментари

нагоре