Общество и власт

В МВР заплатите са мизерни заради щатния тюрлюгювеч

МВР - бюджет 2022 - протест МВР - бюджет 2022 - протест

Подигравката с парите на полицаите продължава. Без значение кой и защо управлява системата, гаврата си е една и съща: с колкото и милиона да бъде увеличен годишния бюджет на МВР, заплатите на униформените продължават да са жалки и смешни. Проблемът е, че управляващите - независимо от цветовете на партийните им книжки - никога и по никакъв повод не са искали да превърнат МВР в съвременно европейско ведомство, в което грижите на началниците за живота, здравето и сигурността на униформените и цивилните са едни и същи, а възнагражденията - на всекиму... според заслуженото, а не според близостта и роднинството му с този или онзи. 

Днес, в деня на поредния "всенароден протест" в защита правата на полицаите, пожарникарите, криминалистите и служителите в МВР, с най-голямо неудоволствие ще отбележим, че гневът им отново е насочен в погрешната посока. И поради тази причина не е съвсем справедлив.

Както биха се изразили учените от БАН, ситуацията е от типа оксиморон. Тоест - дървено желязо, жив труп, смешен плач, сладка сол, честен измамник  и т.н. Преведено за нуждите на днешната ни тема, в МВР винаги е имало достатъчно пари, но те никога не са стигали, защото ведомството умишлено е държано във вида, в който посрещна демократичните промени преди 32 години. С едно единствено уточнение: от него бе извадено контраразузнаването (днешната ДАНС), но пък бе вкарана цялата система на социалистическата "Гражданска защита".  

Резултатът е известен: редовите полицаи тънат в мизерия, броят на началниците непрекъснато расте, а цивилните служби и службички продължават да се пръскат по шевовете от връзкарски назначения - роднини, съученици, приятели от детинство, деца на наши приятели, любовници, балдъзи и т.н.

 

Кратката разходка из законите за държавния бюджет през годините показва, че днешното недоволство отново е насочено в погрешна посока. Тоест - вместо да замерят с камъни централата на МВР, униформените протестъри ще се гневят пред Народното събрание.

Всъщност, както се вижда и от "картинката", полицейските брожения вървят вече цяла седмица - първо в другите градове, а накрая в София. Исканията също не са тайна за никого: увеличение на заплатите с 20% и увеличаване на парите за министерството, заложени в Бюджет' 2022 г., защото той "по никакъв начин не отразявал конкретните потребности на българските граждани по отношение на тяхната сигурност и безопасност, както и не предвижда мерки, които да гарантират достоен труд и заплащане на служителите в МВР"

От два дни всички се подиграват на правителствения "глас" Лена Бориславова, която сподели информацията на вътрешния министър, че хора от "Списъка Петков" имали нещо общо с днешния протест на полицаите и вчерашния протест на пожарникарите.

Без да вземаме нечия страна, ще отбележим, че всеки, който познава ситуацията в МВР и най-редовно е следил какви пари се осигуряват на вътрешното министерство по линия на държавния бюджет, просто...

на секундата ще посочи с пръст този човек!

Ако можеше да прочете списъка в оригиналния му вид, разбира се.

И, понеже подобно нещо засега не се очертава - чудно защо ли? - ние продължаваме с косвените доказателства, даващи ни основание да направим  добре обоснованото предположение, че "някой" умишлено заблуждава полицаите на тема "Бюджетна мизерия' 2022". Кратка справка, "стъпила на два факта.

Единият е очевиден и е константна величина от 30 години насам: който и да е бил на власт, каквото и да е говорил и каквито и закони да е приемал, МВР винаги и по всяко време е разполагало с около 50 000 щатни бройки.

Вторият факт е законодателен, винаги е зависел от финансовата стабилност на държавата, но... в абсолютно отношение никога не е бил в ущърб на МВР (да се прави разлика между МВР и полицията е задължително). Няколко представителни извадки от законите за държавния бюджет през годините:

- 1999 г. - 334 млн. лв.;

- 2006 г. - 841 млн. лв.;

- 2008 г. - 998 млн. лв.;

- 2010 г. - 956 млн. лв.;

- 2015 г. - 1.032 млрд. лв.;

- 2017 г - 1. 234 млрд. лв.;

- 2019 г. - 1.515 млрд. лв

- 2020 г. - 1.67 млрд. лв.;

- 2021 г. - 1.87 млрд. лева.

А знае ли някой какви пари са отделени за МВР от т. нар. правителство на разхищението? Изписваме ги с главни букви, защото на техния фон протестите наистина трябва да са на ул. "Гурко", а строшените стъкла да бъдат възстановени със заплатите на чиновниците:

през 2022 г. МВР ще разполага с 2.060 МИЛИАРДА ЛЕВА!

Като само за заплати, осигуровки и надбавки ще отидат... Всеки може да види със собствените си очи!В заключение... Ами някакво да добавим в заключение. Защото и него сме го писали безброй пъти: светкавично съкращаване на щатното разписание с 10 000 бройки и преразпределение на заплатите им в правилните посоки. Останалото само ще си дойде на място!

Коментари

нагоре