Общество и власт

Местан блокира сметките на ДПС, готви „Възродителен процес” на партията

Местан блокира сметките на ДПС, готви „Възродителен процес” на партията

Отстраненият лидер на ДПС Лютви Местан блокира сметките на ДПС. Освен това се кани да направи "Възродитилен процес" в партията като я пререгистрира с новото име ДОСТ и отстрани всички, които го предадоха. Това научи Фрог нюз от обкръжението му.

По закон Местан, като легитимно избран председател на ДПС, все още има пълни права над нея. Той може да бъде съборен от най-високото място само с решение на национална конференция, каквато до този момент не се е състояла, категорични са сподвижниците му. По тази причина е изискал от съда да му предостави официален документ за юридическия статут на ДПС, т. е кой е действащ председател и каква е структурата. Оказва се, че без неговия подпис ДПС не може да свиква никакви форуми-национални, областни конференции и т. н.

Втората крачка на Местан е да овладее финансово политическата партия, като блокира сметките й. Не се изключва вероятността да се стигне до запечатване на централата и поголовни уволнения.

Най-големият удар, който се очаква да бъде нанесен на партията на Ахмед Доган на предстоящото учредително събрание в неделя в НДК, е тя да бъде пререгистрирана на ДОСТ с решение на делегатите, а предателите на Местан да бъдат изключени. Твърди се, че Лютви Местан действа тихо по тази схема и без много шум се готви да "забие нож" в гърба на своите доскорошни съратници, като ги остави по долни гащи.

Не се изключва вероятността историята да се окаже сходна с тази на бившия главен мюфтия Недим Генджев през  2006 г. Тогава  срещу него беше  образувано дознание в СДВР за това, че чрез сина си - Недим Генджев-младши, е изтеглил през януари същата година 645 000 лв. от банкови сметки на Главното мюфтийство и ги е превел по сметка на ръководената от него организация "Международна благотворителна фондация за развитие на ислямската култура".

Синът му изтеглил дни по-късно от друга сметка още 120 хил. долара, които също били прехвърлени в сметката на фондацията. Генджев – старши  аргументира операциите с решението на Софийския апелативен съд от 29 декември 2005 г., което го обявява за легитимен главен мюфтия и с желанието си парите да не бъдат разхитени от сегашния мюфтия Мустафа Хаджи, който, според Генджев, е нелегитимен.

"Фрог нюз"

Коментари

нагоре