Общество и власт

Адвокати укриват пари на длъжници*

Как се спасява голям длъжник? Отговорът не е еднозначен - зависи от длъжника. Напоследък, покрай многопластовото разцепление на обществото, започнаха да се набиват на очи практики, на които до неотдавна малцина обръщаха внимание. Запитвали ли сте се например как хора, дължащи по няколкостотин хиляди или милиони на банки, хем не успяват да си обслужват дълговете, хем не си нарушават личния комфорт? Колкото и нестандартно да ви звучи - причината е в адвокатите.

"Има колеги - адвокати, които наистина предоставят сметките си на нередовни длъжници, за да скрият те авоарите си от съдия-изпълнители - заяви пред в. "БАНКЕРЪ" уважаван адвокат с богата и дългогодишна практика в съдебните процеси между кредитори и длъжници. - Разбира се, това не са масови случаи, но ги има", доуточни още той.

Продължава...

Енигмата „ТЕЦ – Марица Изток 2”: гладна кокошка… златни яйца снася!*

ДКСИ: Шефът на държавната "ТЕЦ Марица Изток 2" ЕАД няма разрешение за достъп до класифицирана информация ниво "Секретно", защото е осъждан за валутни престъпления!

 

Необходим увод

На 9 март 2013 г. "Клуб - Журналисти срещу корупцията" организира кръгла маса на тема "Порочни модели в енергетиката и обществените поръчки“. В работата на форума взеха участие д-р Константин Тренчев - председател на КТ "Подкрепа", инж. Ангел Божилов - енергиен експерт към КТ "Подкрепа" и инж. Владимир Петров - независим експерт.

След "раздумка", продължила близо два часа, към деловодството на държавния глава и "баща" на служебния кабинет - Росен Плевнелиев, отпътуваха общо 16 конкретни предложения за ограничаване на корупционните практики в тези две сфери. Припомняме най-важните от тях.

Енергетика:

- незабавен одит на държавните централи, възложен на международни експерти;

- възобновяване на стопираните прокурорски преписки и досъдебни производства срещу административните ръководства на държавните централи (и свързаните с тях лица и фирми) и отстраняване на въпросните ръководства до приключване на делата с влезли в сила съдебни актове;

Продължава...

Съдебните експерти – вещи в занаята или „пчелички” на повикване?*

Преди десетина дни, по време на редовната сбирка на Съвета за продължаване на съдебната реформа, правосъдният министър Маргарита Попова лансира една изключително… екстравагантна идея. Според нея, дознателите, прокурорите и съдиите, които се занимават с икономически престъпления и с дела за корупция, задължително трябва да изкарат по една магистратура по счетоводство и финанси. Причината е една: качеството на работата по този тип престъпления е много ниско.

Темите за размисъл обаче са цяла камара. Като се започне от "интимната мисъл" за провала на експеримента, наречен ликвидиране на следствието. И се стигне до нежеланието на държавата да свали от плещите на Темида най-тежкия воденичен камък - вещите лица и съдебните експертизи.

Продължава...
Абонамент чрез RSS