Общество и власт
Иван Рачев

Иван Рачев

Уеб сайт:: http://www.sociopower.net

Енигмата „ТЕЦ – Марица Изток 2”: гладна кокошка… златни яйца снася!*

ДКСИ: Шефът на държавната "ТЕЦ Марица Изток 2" ЕАД няма разрешение за достъп до класифицирана информация ниво "Секретно", защото е осъждан за валутни престъпления!

 

Необходим увод

На 9 март 2013 г. "Клуб - Журналисти срещу корупцията" организира кръгла маса на тема "Порочни модели в енергетиката и обществените поръчки“. В работата на форума взеха участие д-р Константин Тренчев - председател на КТ "Подкрепа", инж. Ангел Божилов - енергиен експерт към КТ "Подкрепа" и инж. Владимир Петров - независим експерт.

След "раздумка", продължила близо два часа, към деловодството на държавния глава и "баща" на служебния кабинет - Росен Плевнелиев, отпътуваха общо 16 конкретни предложения за ограничаване на корупционните практики в тези две сфери. Припомняме най-важните от тях.

Енергетика:

- незабавен одит на държавните централи, възложен на международни експерти;

- възобновяване на стопираните прокурорски преписки и досъдебни производства срещу административните ръководства на държавните централи (и свързаните с тях лица и фирми) и отстраняване на въпросните ръководства до приключване на делата с влезли в сила съдебни актове;

Съдебните експерти – вещи в занаята или „пчелички” на повикване?*

Преди десетина дни, по време на редовната сбирка на Съвета за продължаване на съдебната реформа, правосъдният министър Маргарита Попова лансира една изключително… екстравагантна идея. Според нея, дознателите, прокурорите и съдиите, които се занимават с икономически престъпления и с дела за корупция, задължително трябва да изкарат по една магистратура по счетоводство и финанси. Причината е една: качеството на работата по този тип престъпления е много ниско.

Темите за размисъл обаче са цяла камара. Като се започне от "интимната мисъл" за провала на експеримента, наречен ликвидиране на следствието. И се стигне до нежеланието на държавата да свали от плещите на Темида най-тежкия воденичен камък - вещите лица и съдебните експертизи.

Заради дружбата между България и Германия, прокуратурата оцени свободата си на два тона семки!*

През май 2011 г. на "Кремер София" ЕООД - дъщерна фирма на една от най-големите германски компании в зърнения бизнес и транспорта "Петер Кремер холдинг Гмбх & Ко КГ", е връчен ревизионен акт. Според документа, с който разполагаме, "Кремер София" има да дава на държавата 7,526 млн. лв. главница и 4,152 млн. лв. лихви.

По принцип в това няма нищо странно: в условията на криза последният кредитор, с когото закъсалият бизнесмен се съобразява, е държавата. В частност обаче историята е съвсем друга.

"Кремер София" ЕООД изобщо не е закъсала фирма. Главницата е натрупана от ДДС, възстановен след износ на зърно, доставено от фирми фантоми. А след две-три посещения на високопоставен немски дипломат в НАП ревизионният акт е "смачкан" толкова здраво, че днес - една година по-късно - за съществуването му никой нищо не знае.

Особено "невежа" по този въпрос се оказва българската прокуратура.

Заради дружбата между България и Германия, НАП покри „зърнена” ревизия за 11,6 млн. лева*

Оказа се, че официалните български власти са готови на всичко, стига редови чиновник да настъпи западноевропейска фирма. Оставяме настрана лобитата, бранещи от българския народ гигантите във фармацевтиката, енергетиката и комуникациите. Става дума за нещо по-дребно. Дъщерна фирма на германска компания сгазва лука по Закона за ДДС и Търговския закон. Или се предполага, че го сгазва.  Вместо истината да излезе наяве по реда, описан в българското законодателство, се случва нещо друго.

Германски дипломат посещава два-три пъти НАП и... данъчните проблеми на дъщерната фирма се изпаряват.

Друг германски дипломат посещава Съдебната палата и хоп - срещу опонентите на "отрочето" е образувано досъдебно производство. Но не какво да е, а за създаване на организирана престъпна група с цел обсебване в особено големи размери. Предвиденото в закона наказание също е подобаващо -  от 5 до 15 години затвор!

Това не може да бъде? За съжаление не само може, но вече се е и случило!

Абонамент чрез RSS