Общество и власт

Убийци на времето

Тодор Цонев дори и само с кал отново може да ни покаже много истини в творбите си

Възможна ли е подобна категория хора, в кого се целят те - в самото време, в себе си или в живота - своя или на другите?! А какво е животът - свободен затвор, на който си осъден доживот?! Може ли нещо безплодно да роди каквото и да било и то да оживее? Въпроси... Абсурдни въпроси и още по-абсурдни на пръв поглед отговори, звучащи безумно, все едно гледаш драма на Бекет, четеш мрачен роман на Кафка или история на Солженицин. И все пак важни въпроси, имащи своите реални отговори, които, уви, може да видим нагледно и в съвремието.

Продължава...

Защо са важни силните институции?

Когато Ботсвана става независима през 1966 г., тя е една от най-бедните страни в света. Има само 12 километра павиран път, 22-ма граждани с университетско образование и 100 граждани, завършили средно образование. Освен това е заобиколена от враждебни режими - Южна Африка, Намибия и Зимбабве. Въпреки тези изходни условия, през следващите 50 години Ботсвана се превръща в единствената стабилна икономика в Африка, поддържайки един от най-високите икономически ръстове в света и постигайки най-високия БВП на глава от населението в Субсахарска Африка, еквивалентен на този в Естония, Унгария и Коста Рика.

Продължава...

Какво пишат германските медии за Светослав С.?

В събота в Берлин бе арестуван 27-годишният българин Светослав С., ритнал германка по стълбите в метрото. В тази връзка в германските медии отново се появиха редица публикации

Ритникът в берлинското метро влезе в заглавията на медиите по цял свят, пише "Зюддойче Цайтунг". Според вестника, това деяние се е превърнало в символ за суровото насилие в големите градове. Редица медии, сред които и "Тагесшпигел", описват залавянето на извършителя в късните следобедни часове на събота, 17-ти декември. Светослав С., който се връщал от Марсилия, е бил заловен на автогарата в Берлин. Той не оказал съпротива при ареста, извършен от цивилни полицаи.

Продължава...
Абонамент чрез RSS