Общество и власт

Швейцарски адвокат разговаря с български журналист за "венецуелската афера" и "прането на пари"

Маргарита Михнева: Здравей! Преди около 30 години се видяхме с теб в Хамбург. Правих журналистическо разследване за моето предаване  "Конфликти". Помниш ли? Бях командирована от Асен Агов - тогавашният директор на БНТ...

Цветан Цанев: Да, много добре си спомням, но предаването така и не можах да видя.

Маргарита Михнева:  Една закъсняла среща след  години. Искаш ли да продължим това интервю? Имаме повод - името ти нашумя в последните дни в българските медии.

Цветан Цанев: С удоволствие.

Продължава...

Убийци на времето

Тодор Цонев дори и само с кал отново може да ни покаже много истини в творбите си

Възможна ли е подобна категория хора, в кого се целят те - в самото време, в себе си или в живота - своя или на другите?! А какво е животът - свободен затвор, на който си осъден доживот?! Може ли нещо безплодно да роди каквото и да било и то да оживее? Въпроси... Абсурдни въпроси и още по-абсурдни на пръв поглед отговори, звучащи безумно, все едно гледаш драма на Бекет, четеш мрачен роман на Кафка или история на Солженицин. И все пак важни въпроси, имащи своите реални отговори, които, уви, може да видим нагледно и в съвремието.

Продължава...

Защо са важни силните институции?

Когато Ботсвана става независима през 1966 г., тя е една от най-бедните страни в света. Има само 12 километра павиран път, 22-ма граждани с университетско образование и 100 граждани, завършили средно образование. Освен това е заобиколена от враждебни режими - Южна Африка, Намибия и Зимбабве. Въпреки тези изходни условия, през следващите 50 години Ботсвана се превръща в единствената стабилна икономика в Африка, поддържайки един от най-високите икономически ръстове в света и постигайки най-високия БВП на глава от населението в Субсахарска Африка, еквивалентен на този в Естония, Унгария и Коста Рика.

Продължава...
Абонамент чрез RSS