Общество и власт

Публикации от Сряда, 23 март 2016

КЗК и полицаи нахлуха в офиса на петролната асоциация

"Полицаи и служители на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) са на внезапна проверка на място в Българската петролна и газова асоциация в София", обяви на сайта си комисията вчера сутринта. Акцията е част от разследването за картел на пазара на горива, а при обиска проверяващите имат право да изземат документи, флашки, дискове, данни от компютри и други веществени доказателства, които биха могли да помогнат за разкриването на непозволени ценови договорки между петролните фирми, се разбра от съобщението на КЗК. Разследването започна преди месец, когато регулаторът приключи т. нар. секторен анализ и се усъмни, че "ЛУКойл Нефтохим" и седем големи търговци на бензин и дизел нарушават Закона за конкуренцията.

Продължава...

ВКС с позиция: Да разследваш по анонимен сигнал е неприемливо

Това крие риск от неефективна работа на прокуратурата и засягане на основни граждански права

Съдии от Върховния касационен съд излязоха с позиция по повод преработения антикорупционен закон, който подготвя екипът на вицепремиера Меглена Кунева. В него те изтъкват, че решението да се разглеждат анонимни сигнали е неприемливо. Такава възможност граничи с опасност за неоправдано засягане на основни права и с риск за неефективност на работата на институциите.

Продължава...

7 г. затвор за бившия митнически шеф Фози, въртял контрабанда с цигари за 7 млн. лева

Бившият началник на митническия пункт "Олтоманци" Георги Владимиров-Фози получи 7 години затвор. Спецсъдът го призна за виновен в това, че от август 2011 до юни 2012 г., като длъжностно лице, участвал в организирана престъпна група за контрабанда на цигари. Тя била ръководена от покойния бизнесмен Борислав Манджуков, убит пред дома си на 24 март 2014 година.

Друг член на бандата - Борис Тасев, получи 1 г. условно. Останалите участници - Борис и Асен Поборникови, Пламен Георгиев и Олег Падалски се признаха за виновни още преди година. Тогава те сключиха споразумения с прокуратурата и получиха различни условни присъди.

Според прокуратурата Фози много пъти е улеснявал Борислав Манджуков, като е осигурявал безпрепятствено влизането в страната на големи количества цигари без бандерол през ГКПП Кулата.

Той използвал положението си на митнически шеф и контактите си, въпреки че ръководеният от него пункт, се намира на границата с Македония.

Според експертизите количеството на контрабандните цигари е близо 1 млн. кутии от различни марки на стойност близо 7 млн. лева. Съдът лиши Фози и от правото да работи като държавен служител 4 години.

"24 часа"

 

Още по темата - ТУК...

и ТУК.

 

Продължава...

Цигараджии одимяха митницата

Текстът е публикуван на 29 юни 2012 г. в "Параграф 22", издание за законност и власт на в. "Банкеръ".

 

Спецоперация "Цигараджии", за която МВР съобщи в четвъртък (28 юни), показва колко не е прав шефът на Агенция Митници Ваньо Танов. Както е известно, след акцията на Цветановото ведомство срещу корумпирани митничари от 2 май тази година на в митница Свиленград, Танов обяви, че съществуването й е под въпрос. Повод за тези думи беше арестът на осем от подчинените му там, както и резултатите от теста за лоялност, на който бяха подложени останалите им колеги.

А изводите от теста бяха отчайващи - от 270 служители 17 на сто се провалиха тотално, други 40% се оказаха склонни да прикриват прояви на корупция и да лъжат. Ако няма достатъчно човешки ресурс, може да се стигне до ситуацията митническите бюра и пунктове в региона да минат под контрола на друга митница, а тукашната да бъде закрита, каза тогава Танов.

Продължава...

Разследван митничар си писа шестица като шеф на ГКПП

Текстът е публикуван на 15 февруари 2003 г. в "Параграф 22", издание за законност и власт на в. "Банкеръ"

 

Покрай стотиците отчети, с които министерства, дирекции и агенции ни заринаха през последните два месеца, най-после широката (в национален мащаб) и тясна (в регионален такъв) общественост научи, че стореното през 2002 г. е отчел и шефът на митническата служба на ГКПП-Гюешево Георги Владимиров. Неотдавна той се похвали пред кюстендилските медии, че ръководеният от него пункт заема почетното десето място (по свършена работа естествено) не къде да е, а в ранглистата на Международната митническа организация. Вярно, митничар № 1 на пункта "Гюешево" не уточни дали въпросното десето място е завоювано в надпревара със сродните организации в родината, или пък в неравна борба с колегите от Обединена Европа и САЩ, но...

 

Основната причина гюешевските митничари да заемат престижното десето място в ранглистата на Международната митническа организация (според Георги Владимиров) е фактът, че през 2002 г. хората му са заловили цели 47 кила дрога, от които 32 кг. хероин. Но още преди да си напише отличен като шеф на митнически пункт, Георги Владимиров стана известен с една афера, заради която той за малко не облече раираната пижама.

Всичко започва на 18 октомври 1998 г. след рапорт на дежурната смяна на КПП-Олтоманци. В него е отбелязано, че в дневниците на митничарите и на граничните полицаи на пункта са описани различен брой автомобили, напуснали страната по едно и също време.

Ябълката на раздора се оказва един сръбски камион, натоварен с кожени якета, оценени от Георги Владимиров (тогава митнически инспектор на трасе "Излизане") и колегите му на 1400 г. марки. Камионът е пътувал транзит от Турция за Сърбия и според Владимиров е напуснал страната на 17 октомври 1998 година. Според колегите му граничари обаче, такъв камион изобщо не се е появявал на пункта.

След рапорта на капепейците, по случая с возилото фантом е образувано следствено дело. То приключва на 13 май 1999 г., когато Кюстендилската районна прокуратура внася обвинителен акт в съда срещу Георги Владимиров.

Според обвинението, на 17 октомври 1998 г. инспекторът е нарушил служебните си задължения и е извършил митнически формалности за стока, поставена под режим транзит, без той (режимът) да е приключил (престъпление по служба - чл.282, ал.1 и ал.2 от НК). Експертите са категорични, че реалната цена на якетата е 70-100 млн. (стари) лв., а преките щети за републиканския бюджет от невнесените мита и такси, произтекли от действията на услужливия инспектор, са в размер на 21.063 млн. (стари) лева.

Според показанията на Владимиров, дадени пред следствието, случката е следната: по време на неговата смяна сърбинът Милихад Ходжич се явил на граничния пункт не с камион, а с четири таксита, натоварени с якета. Бизмесменът обяснил, че е пренатоварил стоката, защото камионът му ("Мерцедес", рег. № НП 62766) се повредил някъде във вътрешността на страната. Георги Владимиров се смилил на злощастния сръбски бизнесмен, решил да му спести допълнителното ходене по мъките и пуснал камиона да излезе по... документи.

В хода на съдебния процес (започнал на 9 юни 1999 г.) обаче подсъдимият Георги Владимиров коренно променя показанията: на 17 октомври 1998 г. камионът с якета действително е преминал през КПП-Олтоманци и той по никакъв начин не е правил никакви услуги на Милихад Ходжич.

Точно на противоположната позиция са шестимата капепейци, които в съдебната зала отново заявяват (под клетва), че по време на тяхната смяна (която съвпада с дежурството на Владимиров) сръбският "Мерцедес" изобщо не се е мяркал в района, камо ли да пресичал официално българо-сръбската граница. Съдия Андрей Радев приема обясненията на Георги Владимиров за чиста монета, сваля обвиненията, повдигнати срещу него, и на 19 януари 2000 г. го обявява за невинен.

Оправдателната присъда предизвиква оживени коментари (меко казано) сред юристите в града, но честта на пагона е спасена от районния прокурор по делото Милена Славова, която протестира решението на районния съдия пред Кюстендилския окръжен съд.

На 23 март 2000 г. делото тръгва на втора инстанция. Прокурор Ангел Байрактарски от Кюстендилската окръжна прокуратура поддържа обвиненията, повдигнати от колежката му Славова, и иска Георги Владимиров да бъде осъден на 18 месеца лишаване от свобода. Според него, присъдата трябва да е условна, тъй като митничарят има чисто съдебно минало.

В края на юни 2000 г. е проведено второто (и последно) съдебно заседание по процеса, а на 25 юли 2000 г. Кюстендилският окръжен съд потвърждава решението на районния съдия Андрей Радев: Георги Владимиров е невинен.

Мотивът, с който окръжните магистрати бетонират оправдателната присъда, изглежда железен. В съдебната зала е предоставен един изключително любопитен документ, от който става ясно, че на 19 октомври 1998 г. "Мерцедес"-ът на Милихад Ходжич е...  влязъл от Македония в България през ГКПП-Златарево. Тоест - скандал няма, защото камионът наистина е напуснал територията на страната, както твърди защитата на подсъдимия.

Същинското оневиняване на Владимиров обаче е дело не на друг, а на... шестимата гранични полицаи, от чиито рапорт всъщност тръгва разправията.

Пред второинстанционния съд те вкупом се отказват от предишните си показания, тъй като било минало доста време оттогава и те не могли да си спомнят какво точно се е случило. Ето защо, в решението си от 25 юли 2000 г., Кюстендилският окръжен съд пише още, че "дежурната смяна на Гранична полиция се е отнесла немарливо към задълженията си и не е отбелязала в дневника липсващия камион".

И никой не си мръдва пръста, за да види какво точно се е случило на 17 октомври 1998 година. А би трябвало, защото този изключително дребен случай поставя доста сериозни въпроси, които и до днес очакват своя отговор:

- Ако камионът с якетата наистина е излязъл на 17 октомври 1998 г. през ГКПП Олтоманци в Сърбия, по силата на каква логика се е върнал в България два дни по-късно, но през Македония? С какво е бил натоварен той и съществуват ли документални белези, че този камион наистина е пътувал между Сърбия и Македония?

- Защо прокурорът по делото не е поискал от второинстанционния съд да назначи графична експертиза на документа от ГКПП-Златарево, за да се види дали влизането на скандалния камион не е вписано допълнително?

- Ако камионът наистина е напуснал България на 17 октомври 1998 г. и режимът транзит е осъществен, защо му е било на сърбина да декларира обща стойност на товара (по фактура) 1400 г. марки? При положение че той не извършва никакво нарушение на българското законодателство?

- Защо не е направена проверка чии са четирите таксиметрови автомобила, с които сърбинът е докарал стоката си на Олтоманци (според първоначалните показания на Владимиров) и защо техните номера не фигурират в нито един от дневниците, описващи товаропотока на 17 октомври 1998 година?

След оправдателната присъда на Кюстендилския окръжен съд Георги Владимиров е възстановен на старата си работа, но за кратко.

На 13 август 2001 г. легеднарният борец срещу корупцията Емил Димитров (Ревизоро) влиза на бял кон в Агенция "Митници" и два месеца по-късно Георги Владимиров е изстрелян към върховете на кюстендилската митническа администрация. Със заповед на РевиЗоро, през октомври той е назначен за и.д. началник на ГКПП-Гюешево. А случката със сръбския камион окончателно е погребана в архивите.

 

Още по темата ТУК...

и ТУК

Продължава...

Съдебните съвпадения при Цветанов и Сидеров... Колега, не ме занимавай с глупости

Хронология как на двамата "им тръгна карта" с третата власт

 

2 април 2015 година. В сайта на Народното събрание, изненадващо за мнозина, се появява проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, внесен от група от 16 народни представители от ГЕРБ, начело с Цветан Цветанов. Това става изпреварващо, без знанието на тогавашния министър Христо Иванов, който все още работи по предстоящата реформа под одобрителния уж поглед на премиера Бойко Борисов, който не пропуска при всяка възможност да "потупа по рамото" Иванов...

Продължава...

Даниел Кадик: В България политиците са безнаказани

Еврофондовете ви трябва да бъдат спрени, ако не следвате правилата, казва Даниел Кадик, директор за Югоизточна Европа на Фондация "Фридрих Науман".

България не успява да се справи с ​бежанския натиск, смята Даниел Кадик. В интервю за Би Ай Ти той разказа, че трудно разбира премиера Бойко Борисов, който по думите му, понякога се държи "шизофренно". Според него в България продължава да съществува "безнаказаност за българските политици", които отказват да прилагат решения за борба с корупцията. И предложи заради това да се  "спре паричният поток от фондовете за България". С Даниел Кадик разговаря Илия Вълков. Публикуваме разговора с незначителни съкращения.

Продължава...
Абонамент чрез RSS