Общество и власт

Публикации от ноември 2018

Енигмата „ТЕЦ – Марица Изток 2”: гладна кокошка… златни яйца снася!*

ДКСИ: Шефът на държавната "ТЕЦ Марица Изток 2" ЕАД няма разрешение за достъп до класифицирана информация ниво "Секретно", защото е осъждан за валутни престъпления!

 

Необходим увод

На 9 март 2013 г. "Клуб - Журналисти срещу корупцията" организира кръгла маса на тема "Порочни модели в енергетиката и обществените поръчки“. В работата на форума взеха участие д-р Константин Тренчев - председател на КТ "Подкрепа", инж. Ангел Божилов - енергиен експерт към КТ "Подкрепа" и инж. Владимир Петров - независим експерт.

След "раздумка", продължила близо два часа, към деловодството на държавния глава и "баща" на служебния кабинет - Росен Плевнелиев, отпътуваха общо 16 конкретни предложения за ограничаване на корупционните практики в тези две сфери. Припомняме най-важните от тях.

Енергетика:

- незабавен одит на държавните централи, възложен на международни експерти;

- възобновяване на стопираните прокурорски преписки и досъдебни производства срещу административните ръководства на държавните централи (и свързаните с тях лица и фирми) и отстраняване на въпросните ръководства до приключване на делата с влезли в сила съдебни актове;

Продължава...

Състудент на Никола Филчев върна ВСС в първи клас*

Черен облак висна над членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) и техните протежета сред съдиите, прокурорите и следователите. На 19 декември 2008 г. Министерството на правосъдието публикува в интернет страницата си Проект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт (ЗСВ). В това четиво има две изречения, които ще предизвикат революция в съдебната система, но до момента никой - за добро или лошо - не е отронил и дума за тях.

Продължава...

В Деня на Будителите откриха ремонтирания Дом за ветераните на културата и изкуствата

За първи път тази зима обитателите на дома ще имат парно и топла вода


Домът за ветерани на културата и изкуствата в София е създаден преди повече от половин век по идея оперната певица Нели Карова. Предложението й било издръжката на възрастни, известни, заслужили ветерани на изкуството, които с творчеството си са допринесли за развитието и разпространението на българската култура у нас и по света, да бъде поета от държавата.

Първоначално домът се помещавал в сграда с достатъчно удобства за своите обитатели, но след временното му преместване в квартал “Захарна фабрика”, ситуацията се оказала постоянна, а условията за живот се влошавали. Сградата беше гредоред, с общ санитарен възел, с остаряла канализация и падаща мазилка, а днес обитателите му празнуваха Деня на будителите в обновена обстановка и заедно със своя блгодетел - Нели Беширова. По нейна инициатива преди месец започва подобряване на условията в дома - изградени са санитарни възли в стаите, сменени са над 300 метра канализация, ремонтирано е котелното отделение, стаите са шпакловани, измазани и боядисани, направен е освежаващ ремонт, ще има и безплатен интернет за всички. Капацитетът на дома е 20 души, към момента тук са настанени 13 творци в пенсионна възраст.

“Такава помощ получаваме за първи път и искрено благодарим за добрината ви!” - с тези думи директорът на дома Галина Алтимирска посрещна Нели Беширова. Тя на свой ред пожела на всички “да бъдат здрави и да запазят светлината си”.  

Средствата за ремонта и поддръжката на дома са от фирма „Енекод“ - единственият лицензиран търговец на електроенергия, собственост на Нели Беширова.

Продължава...

Съдебната експертизата - апокалипсис сега? Не - отдавна и… завинаги! *

"Патолози на бунт...", "Съдебни лекари от цялата страна излизат на протест в Пловдив...", "МВР нарушава законите спрямо съдебните медици...", "Протестът на съдебните медици предстои..."

Това бяха анонсите за организираната на 27 октомври 2018 г. в Пловдив Национална конференция "Актуални проблеми на съдебномедицинската дейност, засягащи бъдещето на съдебната медицина в България".

Акцентите бяха три: 8-те милиона, които МВР дължи за отдавна извършени експертизи, липсата на кадри и отчайващата ситуация с материално-техническата база.

На пръв поглед тривиално - "едни" хора протестират, правителството дава на МВР нужните пари, дълговете са уредени и всичко продължава да върви по мед и масло. Или по водка и хайвер. Точно този път, познатият номер не бива да минава, защото проблемът е страховит: от четвърт век съдебната медицина е в клинична смърт и по нищо не личи, че някой се трогва от този факт. Също от четвърт век...

Продължава...
Абонамент чрез RSS