Общество и власт

Публикации от Неделя, 16 юни 2019

Докладът на „Аликс партнърс“: 800 000 евро за близалка менте!*

Какво се случи в предишния епизод на сагата "Пет години след смъртта на КТБ - 1).  Тоест - не какво се е случило според мажоритарния собственик на банката Цветан Василев или според най-върлия му публичен опонент - Специализираната прокуратура, а какво би трябвало да се случи по закон.

Идентифицирахме поне пет нарушения на НПК, които задължават (дори и днес) съдът да прекрати процеса срещу Цветан Василев и компания, след което да върне делото на Специализираната прокуратура. Но не за отстраняване на някакви процесуални грешки, а за стартиране на досъдебното производство от самото начало. Изброяваме ги вкратце:

- Разследването е тенденциозно. Тоест -  още преди да са събрани и две доказателства, Цветан Василев е анатемосан публично като престъпник, а не като заподозрян и обвиняем. Отношението към останалите му съпроцесници е същото.  

- Разследването е половинчато. Тоест - събират се и се анализират само онези данни и обстоятелства, които трябва да докажат вината на Василев и компания в съдебната зала.

- Ключовият свидетел на обвинението - Бисер Лазов, се ползва със статут, какъвто не съществува нито в Наказателния кодекс, нито в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство.

Продължава...

Пет години след смъртта на КТБ*

Ако България е правова държава, а съдът (като институция) е независим и безпристрастен арбитър, процесът срещу Цветан Василев и компания не трябваше изобщо да стартира. А досъдебните производства, образувани срещу длъжностните лица от КТБ, одиторите от КПМГ и двамата бивши подуправители на БНБ и шефове на „Банков надзор“ - трябваше да бъдат върнати на държавното обвинение. И да си останат там, докато работещите по тях прокурори, следователи и вещи лица не започнат да прилагат буквата на закона, а не да интерпретират съдържанието на Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК) когато им хрумне и както им е удобно.

Продължава...
Абонамент чрез RSS