Общество и власт

Задкулисен инат праща община Елин Пелин на съд!

Задкулисен инат праща община Елин Пелин на съд!

Криворазбран патриотизъм и управленско самочувствие газят закона

 

От гледна точка на конституцията и действащата нормативна уредба историята е повече от банална.

В землището на община Елин Пелин се намира находище за добив на кварцов пясък "Побит камък". Активната му експлоатация започва през 1965 година. До 1998 г. стопанисването на находището е възложено на държавното предприятие "Ватия" ЕАД, а след приватизацията му - на неговия правоприемник - "Ватия Холдинг" АД.

 

Според визитната картичка на Елин Пелин, публикувана в официалния сайт на общината, кариерата на "Ватия Холдинг" АД е повод за гордост. А "присъствието" ѝ в Лесопарк "Побит камък" не представлява никакъв проблем, защото в Раздел "Околна среда" - там, където е червената лента, няма дори половин буква на тема "Екологична опасност".

Според историческите справки, в навечерието на раздържавяването му, държавното дружество "Ватия" ЕАД  притежава концесии за разработването на девет находища на нерудни полезни изкопаеми: "Подгумер" , "Стрелча-Мерата", "Малък Гайтановец", "Крайчинец", "Побит камък", Гърмище", "Сакар планина" - участък "Богомил", "Овчарово" и "Бистрица". Съгласно действащото законодателство държавата - в лицето на правителството, трябва да реши дали новите собственици на "Ватия" - Георги Симеонов и Люба Кожухарова, имат капацитета да разработват находищата и в бъдеще, или да си намери нови концесионери.

Процедурата отнема петилетка и половина. Редът на находище "Побит камък" идва през ноември 2005 година. На основание чл.58, ал.1 и ал.6 от действащия по онова време Устройствен правилник на Министерския съвет и на неговата администрация е проведена съгласувателна процедура, която приключва на 9 януари 2007 г., когато в бр. 2 на "Държавен вестник" е обнародвано Решение № 847 от 7 декември 2006 г. на Министерски съвет за предоставяне на концесия за добив на полезни изкопаеми - индустриални минерали - кварцови пясъци за филтрационни цели  - подземни богатства по чл.2, т.2 от Закона за подземните богатства, от находище "Побит камък", с. Нови хан, община Елин Пелин, Софийска област, на "Ватия Холдинг" АД, София.

В съгласувателната процедура участват двете ресорни министерства - на околната среда и водите (МОСВ) и на икономиката и енергетиката (МИЕ). Възражения срещу предоставянето на концесията няма.

Нова процедура за за оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) не е стартирана, защото до онзи момент - 2005-2006 г., находището е експлоатирано в продължение на четири десетилетия. А в плановете на "Ватия Холдинг" не влиза нито отварянето на нова кариера, нито разширяване на концесионната територия, нито строителство на нови пътища и производствени сгради.

Решението на Министерския съвет също не е атакувано по съдебен път - нито от кмета на общината, нито от жителите на Елин Пелин. Както след обнародването му в "Държавен вестник", така и по-късно.

 

С ясното съзнание, че заблуждават своите съграждани, кметът на община Елин Пелин - Ивайло Симеонов (колажът горе), и кметът на с. Нови хан - Петко Костов (колажът долу), вдигат на бунт своите съграждани. Враговете са ясни - концесионерите от "Ватия Холдинг" АД. Целта - също: "гробокопачите" на Лесопарк "Побит камък" да потънат вдън земя, т.е. да фалират. Единствената загадка (засега, разбира се) продължава да бъде отговорът на въпроса "Кой мотивира органите на местното самоуправление и срещу какво - пари, нови кметски мандати, депутатски имунитет или министерски постове?" Защото и двамата признават публично, първо - че по закон общината няма право да забрани на концесионерите да добиват пясък, и второ - че неизползваната кариера не е никакво природно богатство, а най-обикновен пущинак.

Срокът на концесията е 20-годишен - от прехвърлянето на собствеността през декември 1998 г.  до декември 2018 година.
По чисто икономически причини обаче - световна финансова криза, свиване на пазара и липса на клиенти - през 2007 г. собствениците на "Ватия Холдинг" АД затварят временно кариерата, но продължават да изпълняват задължения си като концесионер: плащат концесионната си такса, всяка година актуализират работните проекти и т.н.

"Сушата" приключва

към края на 2017 г., когато Кожухарова и Симеонов подписват няколко предварителни договори за доставка на кварцов пясък на обща стойност... над 1 млн. лева.

На 9  януари тази година сутринта  един багер и два камиона на "Ватия Холдинг" влизат в находище "Побит камък" и подготвителната работа за реанимирането на кариерата започва. Уж...

"Всъщност, спомнят си Люба Кожухарова и Георги Симеонов, тогава нямахме намерение да правим абсолютно нищо. Изпращането на хората и техниката беше лабораторен опит. Знаехме за настроенията срещу нас и кой ги подклажда. Нямахме обаче никаква представа с какви възможности разполагат, докъде са готови да стигнат и колко хора са в състояние да заблудят..."

Резултатите от експеримента надхвърлят и най-мрачните им прогнози.

На 10 януари кметът на с. Нови хан Петко Костов, заместник-кметът на Елин Пелин - Стоян Стоянов, омбудсманът на общината Румяна Младенова, директорът на Държавното горско стопанство Николай Гаджанов и още няколко общински служители се "изсипват" на обекта и... констатират куп нередности. В сайта на общината "инспекцията" е отразена подобаващо, но... придружена с една доста унила констатация (цитат): "Законовите правомощия на Общинска администрация не позволяват да се спре разработването на находището."

Всеки страничен наблюдател би се подвел от картинките, онагледяващи страховете на елинпелинчани, че Лесопарк "Побит камък" ще бъде осечен до голо от алчните империалисти, подвизаващи се в публичното пространство като собственици на фирмата концесионер. Истината обаче е "закопана" в детайлите.

На лявата снимка се виждат два плаката, писани незнайно къде, незнайно от кого. Текстовете им са откровени глупости, защото "Който копае гроб другиму... " е народна поговорка (хан Крум е казал нещо съвсем друго - "Като не щеш мира, на ти секира!"), а 10-годишно дете да жали за бъдещето на децата си е... просто подигравка със самото дете.

Колкото до снимката вдясно, единственото определение е... мелодрама, писана от несръчни сценаристи, поставена от още по-несръчни режисьори и изпълнена от треторазредни самодейци. Които, на всичкото отгоре, прекрасно знаят за какво става дума и затова залагат на емоцията като средство за рекет.

На 19 януари в салона на местното читалище е организирана среща, на която всички заинтересувани страни - общинското ръководство, "Ватия Холдинг" и елинпелинската общественост, да си кажат думата очи в очи.
На сгледата Люба Кожухарова и Георги Симеонов пристигат в компанията на своя юрисконсулт Даниела Колева, а срещу тях се изправя... кой ли не: кметът на общината Ивайло Симеонов и двамата му заместници - Радослав Орловски и Стоян Стоянов, председателят на Общинския съвет Николай Плещов, кметът на Нови хан Петър Костов, Румяна Младенова - омбудсман на Елин Пелин, председателят на "Екогласност" Емил Георгиев, депутатът от БСП Иван Ченчев, Венцислав Тоцев - водещ в телевизия "СКАТ" и неуспешен кандидат за народен представител от листите на НФСБ...

Срещата продължава повече от час и половина. Разговор няма, защото всички присъстващи отдавна са убедени, че община Елин Пелин има само един зъл враг - собствениците на "Ватия Холдинг", които:

  • ще изтровят населението - защото при добива на кварцов пясък се отделял отровен прахоляк;
  • ще осекат до голо Лесопарк "Побит камък", където се намира кариерата, т.е. ще оставят общината без единствения й бял дроб;
  • ще изнесат милионите зад граница, защото истинският собственик на фирмата концесионер е офшорка, а самата концесия е взета при много съмнителни обстоятелства.

Снимка № 1: кметът на с. Нови хан - Петко Костов. Снимка № 2: председателят на Общинския съвет в Елин Пелин - Николай Плещов. Снимка № 3 - кметът на с. Подгумер - Валери Динчев. Снимка № 4 - председателят на "Екогласност" - Емил Георгиев. Като изключим лицето Костов, на другите им е отредена ролята на... катализатори. В смисъл такъв, че фитилът на бунта вече е запален, а те трябва да духат с всички сили, че да не угасне!

На 21 януари народният представител от ГЕРБ - Васил Цветков, вкарва скандала в пленарната зала по изпитана схема - чрез въпрос за парламентарен контрол (виж прикачен файл Vasil Tsvetkov_pitane)

На 30 януари Общинският съвет приема специална декларация, с която

поставя на държавата ултиматум:

или находището "Побит камък" се запечатва завинаги от принципала, или населението на общината ще го забранят с местен референдум!

Всичко звучи бомбастично, но е тежко кахърно от законова гледна точка.

Първо - добиването на кварцов пясък не е опасно, в противен случай днес в Елин Пелин щяха да живеят само мутанти. Или да не живее никой!

Второ - Лесопарк "Побит камък" е разположен на територия от 200-300 хектара (поне). Докато концесията покрива находище от 50 декара, а "окото" на самата кариера е поне с десетина декара по-малко.

Трето - "Ватия Холдинг" никога не е била собственост на офшорка. Има си Търговски регистър, който може и иска - чете, преди да говори!

Няколко са "опорките", с които незнайните (засега) сценаристи на шоуто, поддържат страховете у жителите на Нови хан: кариерата се намира под прозорците на домовете им - на около 600 метра; реанимирането на добива ще образува свлачищни процеси, които ще погълнат... вилна зона "Побит камък"; обитателите на жилищния комплекс "Сентръл парк" са броили луди пари за живот сред природата, пък на - империалистите от "Ватия Холдинг" застрашават не само тяхното здраве, но и бъдещето на общинския център...

Глупости на търкалета, както се казва на нормален български език. Кариерата (жълтата точка) е микроскопична част от територията на Лесопарк "Побит камък" (ограденото със светлозелен пунктир). Разстоянието от с. Нови хан (червеният правоъгълник) до огнището на бунта е около 4 км., от жилищния комплекс "Сентръл парк" - 1, 64 км., а от вилна зона "Побит камък" - 1, 1 километра. Колкото до общинския център, между седалището на кмета Ивайло Симеонов и багера на "Ватия холдинг" лежат цели... 9, 4 километра. И затова той - общинският център - не се вижда на "картинката"!

И накрая - ултиматумът.

Според Закона за прякото участие на гражданите във властта, с местен референдум може да се реши проблем, който е от компетентността на кмета и общинския съвет. Докато тук става дума за изключителна държавна собственост, за държавна концесия и за правомощия на министри...

На 8 февруари отговорът на ресорния министър Теменужка Петкова пристига в Народното събрание, но от това нито на Васил Цветков, нито на останалите "поборници" им става по-ведро на душите.

Вкратце, съдържанието на четирите страници (виж прикачен файл Temenuzhka_Petkova-otgovor), подготвени по питането на депутата, могат да бъдат обобщени така: концесията е напълно законна, нужда от ОВОС няма - нито по Закона за опазване на околната среда, нито по Закона за биоразнообразието, а концесионерът изпълнява договора си стриктно. С други думи - нито някой може да му прекрати концесията, нито има право да му забрани да добива кварцов пясък.

В края на февруари  собствениците на "Ватия Холдинг" АД правят последен опит да решат проблема по мирен път. Инициират нова среща с кмета на Елин Пелин, този път на неутрална територия - в Министерството на енергетиката. Резултатът е повече от очакван: градоначалникът Ивайло Симеонов си намира по-важна работа, а в присъствието на заместник-министър Красимир Първанов, заместник-кметът на Елин Пелин Стоян Стоянов отново изпява старата песен:

кариерата остава затворена,

а машини на "Ватия Холдинг" няма да припарват до находището. В противен случай пътят до кариерата ще бъде блокиран от жива верига и бариери, поставени от общината.

Отстрани погледнато, поведението на заместник-кмета изглежда героично, с леки баладични нюанси. На практика обаче той окачва градоначалника на въжето (образно казано) и най-любезно кани собствениците на фирмата концесионер да... ритнат столчето!

На 8 март те изпращат писмо до кмета на Елин Пелин, с което го уведомяват, че на 26 март започват да изпълняват концесионния си договор с държавата. А той - като глава на изпълнителната власт в общината - е длъжен да им окаже пълно съдействие. Не за друго, а защото е представител на същата тази държава.

Съвсем естествено, кметът Ивайло Симеонов не прави нищо по въпроса. Сякаш е изпаднал в управленски ступор.
В шахмата

подобна ситуация се нарича цугцванг: всеки ход е грешен!

Ако беше отговорил положително на искането, отправено от "Ватия Холдинг", градоначалникът Симеонов днес сигурно нямаше да е кмет. Или щеше да бъде заклеймен като продажник и предател.

Ако беше отговорил отрицателно, т.е. откаже да осигури достъп до кариерата, щеше да бъде пратен на съд по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. За умишлено бездействие...

А така - пей, сърце! Той си мълчи, ресорното министерство си мълчи, прокуратурата също не желае да се задейства...

Няма такова нещо. На 15 март собствениците на "Ватия Холдинг" изпращат писмо до министър Теменужка Петкова, с което я уведомяват, че засега няма да добиват пясък в "Побит камък" и

ще търсят правата си по съдебен път.

За нанесени щети и пропуснати ползи, за разпространяване на клевети, за уронване на доброто име...

А дали делата ще са две, пет или само едно - няма никакво значение

 По-важното е, че вероятността община Елин Пелин да ги загуби всички е огромна. Даже... бодро "марширува" към 100-те процента.

Засега единственото неизвестно е кога собствениците на "Ватия Холдинг" АД ще внесат исковата си молба - в средата на октомври или в началото на ноември. .

Е, и цената на иска също е под въпрос: дали община Елин Пелин ще бъде осъдена на 1 лев - защото жителите ѝ са най-обикновени наивници, които не би трябвало да носят вина за безумията на управниците си, или 500 000-600 000 лв. - с оглед щетите, които концесионерите са претърпели заради своеволията на общинарите...

––––––––––––––

* Текстът е писан специално за в. "Банкеръ". Заглавието, колажите и факсимилетата са си на "Общество и власт"

 

Размисли и страсти... по картинки!

(Или защо на лъжата краката винаги са къси)

Манипулацията "Динел"

Една от най-... мазната (да речем) "опорка" на поборниците срещу собствениците на "Ватия Холдинг" АД е поставянето на знак за равенство между тяхната концесия и стопираното по съдебен път намерение на "Динел" ЕООД да изсече една четвърт от Лесопарк "Побит камък".

Според решението на Министерския съвет, общата концесионна площ на "Ватия Холдинг" е 68 декара (67 523,8 кв. м), а същинската кариера - 50 декара (49 873 кв. метра). И още - освен разчистване на треволяци, храсти и келяви дръвчета, при реанимирането на кариерата "Ватия Холдинг" не предвижда прокарването на нови пътища, сеч за разчистване на площадка за претоварване, строителство на инсталации и т.н. Не защото не могат да си го позволят, а защото няма смисъл - инфраструктурата си я има от време оно и просто трябва да се приведе във вид, годен за употреба.

Колкото до техника, която щяла да съсипе живота и здравето на де що има жители из общината, намеренията на "Ватия" започват с... един багер, минават през един фургон и две химически тоалетни, и приключват с десетина камиона за извозване на пясъка до Подгумер, където си имат съвсем законна инсталация за вторична обработка на суровината. 

Според Решение по оценка на въздействието върху околната среда № СО - 06 - 07/ 2012 г. на РИОСВ - София (виж прикачен файл Dinel_RIOSV), което съвсем основателно беше отменено от Софийския административен съд (виж прикачен файл Dinel_SAdS) и Върховния административен съд (виж прикачен файл Dinel_VAS), в случая "Динел" става дума за нещо съвършено различно:

- концесионна площ - 178 дка (177 596 кв. м);

- отваряне на две чисто нови кариери - обща площ 68 дка (45 846, 42 кв. м + 22 059,01 кв. м);

- изграждане на три депа - обща площ  26 дка (около 25 600 кв. м);

- изграждане на миячно-сортировъчна инсталация (МСИ) и утаител за отпадни води - площ 5 дка (около 5 000 кв. м);

- изграждане на вътрешни пътища, обслужващи кариерата и гарантиращи достъп на тежкотоварните камиони до находището, депата и МСИ;

- монтиране на два офисни контейнера (луксозни приобектови фургони);

- изграждане на съоръжения за присъединяване на кариерата към електроразпределителната мрежа, вкл. строителство на трафопост;

- изграждане на бетона площадка, върху която ще се измива техниката;

- изграждане на два броя сондажи за добив на вода за технологични нужди;

- полагане на тръби към секционния утаител на МСИ;

- изграждане на канавки за събиране на дъждовните води;

- поставяне на химически тоалетни.

Или, както се вижда и с невъоръжено око на картинката горе, собствениците на "Ватия Холдинг" АД искат да копаят пясък в "окото" на жълтата точка, докато сайбията на "Динел" ЕООД е имал намерение да осече почти до голо територията във виолетовия пунктир! По принцип - разлика от земята до небето. В частност - двоен аршин, който се прилага.... според зависи. 

 

 Страдалците от "Сентръл парк"


В тези елитни (уж) комплекси (засега три на брой) живеят около 1000 души. Или поне с този аргумент обитателите им атакуват общината с искането да им бъде прокарана редовна автобусна линия. Това обаче е подробност от пейзажа. Или по-скоро - обстоятелствено пояснение на факта, че неколцина от собствениците на апартаменти във въпросните комплекси са сред най-яростните борци срещу концесията на "Ватия Холдинг" АД. И като такива, те се водят верни дружки на общинския градоначалник Ивайло Симеонов и на кмета на Нови хан Петко Костов. Или... просто им се подмазват: "първият" да ги уреди с евтин транспорт до София, а "втория" - да запуши очите и носовете на съселяните си, отпушени с поредния сигнал срещу битово-фекалните им безобразия.

Безспорният лидер на недоволните заселници е лицето Венцислав Тоцев. Дали от най-обикновена скромност, или по някакви други причини, той участва в т. нар. спонтанни прояви като... простосмъртен обитател на "Сентрал парк", чиито природосъобразен начин на живот е осъден на смърт (образно казано) от лакомията на концесионерите.

Истината обаче, както в стотици и хиляди други случаи, се оказа по-различна. Лицето Венцислав Тоцев не е случайно. Кариерата му тръгва от телевизия "СКАТ", собственост на вицепремиера Валери Симеонов, мина през вписване в регистър БУЛСТАТ" като съучредител на партия "Национален фронт за спасение на България" и приключва (засега) като кандидат-депутат от листите на Коалиция "Обединени патриоти". 

 

Или казано по-синтезирано, за разлика от 8-месечния добив на кварцов пясък от кариерата "Побит камък" (срокът не е случаен, защото концесията на "Ватия Холдинг" изтича в средата на декември т. г.), 10-годишното изхвърляне на битово-фекални води в река "Търнавска" от жилищния комплекс "Сентръл парк" не е никакъв проблем нито за общинската управа, нито за жителите на общината. Защото масови протести не е имало, няма и както върви - няма да има. Чудно защо ли?

 

 Боклуци за спомен

На 17 август медиите гръмнаха... залпово и като под индиго разпространиха следната "блага" вест:
"Повече от 9 тона, кости, глави, карантии и сланини, разпределени в пластмасови контейнери, са били изхвърлени  през нощта на територията на лесопарк „Побит камък“, с. Нови хан. Мястото е съвсем близко до сцената, на която в неделя ще се проведе традиционният събор „Съединението прави силата“. В непосредствена близост се намира и комплекс „Сентрал парк“..."

А месец и девет дни по-късно, в публичното пространство избухна още един скандал с "адресат" община Елин Пелин, с. Нови хан, вилна зона "Побит камък".

В случая няма смисъл да преразказваме текста на колегите, защото всичко си се чете и с невъоръжено око. Спонтанни протести обаче - йок! Масови прояви, вдъхновени и ръководени от местните народни избраници - също! Обитателите на "Сентръл парк" - и те мълчат като риби, въпреки екологичните и биологични бомби, цъкаща под прозорците им.

В теорията подобно поведение се нарича двоен стандарт, а на обикновен български език - двуличие. Или страх! Защото едно е да мачкаш някакви си концесионери, а съвсем друго - да тръгнеш на "Ура!" срещу неизвестното, което - току виж - се оказало... нечий партиен спонсор!  

Коментари

нагоре