Общество и власт

С лиценз от БНБ се краде по-лесно, отколкото с „чадъри“ в МВР и прокуратурата!*

С лиценз от БНБ се краде по-лесно, отколкото с „чадъри“ в МВР и прокуратурата!*

Чрез няколко врътки по Търговския закон и едно леко… „изнасилване“ на Закона за Търговския регистър, собствениците на Финансова къща „Логос ТМ“ спечелиха 300 000 лв. и оставиха три семейства на улицата!

Схемата е проста, но за сметка на това… убийствено ефикасна. В смисъл такъв, че „мозъците“ печелят при всички положения, докато жертвите им имат право на „избор“: или да си теглят куршума, или да започнат живота си отначало, или да се примирят с участта си на просяци.

 

Кога и при какви обстоятелства Емил Буров и жена му Радостина Иванова се запознават с братята Румен и Андрей Георгиеви - собственици на Финансова къща „Логос ТМ“ АД, няма никакво значение. По-важното е, че след като се опознават, решават да завъртят съвместен бизнес и да направят сериозни пари.

Начинанието е обречено на успех. Емил Буров от четвърт век се занимава с покупко-продажба на зърнени и маслодайни култури,  а ФК „Логос ТМ“ е известен играч на финансовия пазар от средата на 90-те години на миналия век.

По същество, преговорите между страните стартират през лятото на 2016 година. Схемата, предложена от братя Георгиеви е почтена и справедлива. Или поне така изглежда по онова време:

парите - от тях, бизнес решенията - от Емил Буров.

За целта ще бъде регистрирана съвместна фирма - ООД, в която братята притежават 75% от дяловете, а Буров - останалите 30 процента. Дружеството ще има двама управители - Радостина Иванова и човек на ФК „Логос ТМ“, с оперативното управление - сключването и изпълнението на договорите ще се занимава Емил Буров, а счетоводителят същото ще е доверено лице на финансовата къща.  

В средата на август 2016 г., преговорите приключват, а резултатът е… леко по-различен от първоначалната идея.

Ново дружество не е създадено, защото партньорите решават да ползват „Грийн зоун 2011“ ЕООД. То е регистрирано през март 2015 г., негов собственик и управител е Ивелина Иванова - сестра на Радостина, а данъчната му "биография" е чиста като сълза.

За седалище и адрес на управление е избрана къщата на Радостина Иванова и Емил Буров, която се намира във Варна, район Приморски, ул. "Арх. Манол Йорданов", № 26, в която живеят още две домакинства - на Ивелина Иванова и на баща им Дончо Иванов.

ФК „Логос ТМ“ не става мажоритарен собственик на 75% от дяловете на ООД-то, а се задоволява „само“ със 70 процента от капитала.

Идеята за двама оперативни "началници" - по един за всяка страна, също претърпява „количествена“ метаморфоза: управител става бащата на сестрите - Дончо Иванов.

На 26 август 2016 г., когато промените са вписани в Търговския регистър, разстановката на силите в ООД-то придобива следния вид: собственици - Габриела Савчова (70%) и Радостина Иванова (30%), управител - Дончо Иванов (баща на Радостина и Ивелина).

Счетоводството на ЕООД-то е поверено на Албена Николова, представител на „Бул менидж” ЕООД. Тази фирма е създадена през далечната 1999 г. от Андрей Георгиев и до 2006 г. г. се е подвизавала на пазара като "Европа ТМ" ООД.   

През следващите няколко месеца проблеми между ортаците няма. На 9 септември 2016 г. ФК „Логос ТМ“ АД отпуска на „Грийн зоун 2011“ ООД първия кредит - 25 000 лв. (12 782,30 евро по курса на БНБ), които всички дружно слагат в графата „Оборотни средства“.

Падежът е фиксиран на 7 март 2017 г., но месец по-рано е подписан анекс и връщането на остатъка - 12 500 лв. - е отложено за 21 декември с.г.

Ако е верен постулатът, че целта оправдава средствата, в началото на 2017 г. Емил Буров и жена му Радостина Иванова явно са изпълнили всичките си ангажименти. Тоест - опекли са нещата така, че „Грийн зоун 2011“ ООД да влезе в новата изкупна кампания на пшеница и слънчоглед с летящ старт.

На 21 февруари 2017 г., между ФК „Логос ТМ“ АД и „Грийн зоун 2011“ ООД е сключен договор за заем на стойност 150 000 лв. (76 693,78 евро по курса на БНБ). Парите трябва да бъдат върнати до 21 декември 2017 г. по три сметки, изрично записани в договора - две в ДСК, и една в ОББ.

За да гарантира интересите на партньорите си от „ФК „Логос ТМ“, миноритарният собственик на "Грийн зоун 2011" - Радостина Иванова, ипотекира варненския фамилен имот на ул. "Арх. Манол Йорданов".

Въпросната къща е триетажна (с разгърната застроена площ от 334 кв м.), обзаведена е като по картинка и е „бучната“ в двор бижу, голям около 650 квадрата. Локацията също е от скъпите: на 10-15 минути път пеша от правителствената резиденция „Евксиноград“, на 4 км. от „Св. св. Константин и Елена“, на 8-9 км. от „Златни пясъци“.

На 14 юни 2017 г., между ФК "Логос ТМ" АД и "Грийн зоун 2011" ООД е сключен още един договор за кредит, този път за 400 000 лв. (204 517 евро по курса на БНБ). Като кредитополучател отново се подписва управителят на ООД-то - Дончо Иванов, но солидарните длъжници вече са трима - Радостина Иванова, баща ѝ и Емил Буров.

Кредитът трябва да бъде върнат до 14 юни 2018 г. - по трите сметки в ДСК и ОББ, споменати преди малко. Като гаранция, че ФК "Логос ТМ" ще си получи парите до стотинка, Радостина Иванова, Емил Буров и Дончо Иванов залагат не само фамилната къща (пазарната ѝ цена е около 1, 5 млн. евро, така че втората ипотека не буди никакви притеснения), но и мобилна зърносушилня за 400 000 лева.

И накрая - за да е мирно селото (т.е. собствениците на ФК "Логос ТМ" да са сигурни, че с инвестициите им в общото начинание нищо лошо няма да се случи), счетоводителката Албена Иванова и една нейна колежка от финансовата къща - Росица Христова, получават нотариално заверени пълномощни, според които двете

имат пълен достъп до банковите сметки на "Грийн зоун 2011" ООД.

В смисъл такъв, че могат да контролират движението на парите, могат да теглят в брой, могат да нареждат банкови преводи и т.н. И то без да уведомяват управителя на ООД-то или да чакат решение на общото събрание.

Искането е дефинирано от Андрей Георгиев и е прието от Емил Буров и компания като... ултиматум, който не подлежи на обсъждане.

Според документите, с които разполагаме, в края на юли 2017 г., ситуацията е следната.

Сключени за достатъчно предварителни договори за купуване на зърно, които гарантират положителен финансов резултат след приключване на кампанията. .

"Грийн зоун 2011" ООД обслужва кредитите без никакви проблеми, т.е. редовно си плаща и главниците, и лихвите.

В ход е подготовката на партньорите за големия удар: сделка с Държавния резерв - доставка на 16 000 тона пшеница, чиято стойност се движи между 4,4 и 5,2 млн. лв., в зависимост от борсовата цена на зърното.

От кореспонденцията между ФК "Логос ТМ" и "Грийн зоун 2011" ООД, с която разполагаме, задачите на партньорите са разпределени по следната схема. Екипът на "Логос ТМ" осигурява парите за купуването на зърното, застраховката на договора и гаранцията за добро изпълнение. А Буров и компания - всичко останало: договорът с Държавния резерв, изкупуването на необходимите количества, схемите за доставка и т.н.

Активната размяна на електронни писма започва в средата на юли и приключва в началото на август 2017 година. По ред причини обаче сделката мечта с Държавния резерв не се случва.

По принцип - лошо няма, защото такива са правилата на играта: веднъж печелиш, друг път не печелиш, т.е. не си изкарал супер кинти, но не си инкасирал и катастрофални загуби заради собствената си безотговорност. При всички положения обаче или продължаваш напред, или мирно и тихо слагаш точка на "авантюрата" и се ориентираш към някакво друго поприще... 

Е, с партньорите зад "Грийн зоун 2011" ООД - Емил Буров и братята Румен и Андрей Георгиеви, се случва точно обратното. И то по начин, който няма нищо общо както с Търговския закон, така и с неписаните правила и норми на нормалното бизнес поведение.

Шок и ужас! Помните кодовото име на US-операцията, довела до свалянето на Саддам Хюсеин и инвазията на САЩ в Ирак през 2003 година.

През август 2017 г. „нещо“ подобно се стоварва върху главите на Радостина Иванова, Емил Буров и роднините им, имащи нещо общо с авантюрата „Грийн зоун 2011“ ООД. Атаката е мълниеносна и е проведена на три етапа.

На 3 август, зад гърбовете на миноритарния съдружник в ООД-то - Радостина Иванова, и управителят на дружеството - Дончо Иванов, сметката на „Грийн зоун 2011“ в „Сосиете Женерал Експресбанк“ е опразнена до шушка: 270 660 лв. са прехвърлени по сметка на ФК „Лого ТМ“ в Търговска банка „Д“ на основание „Предсрочно погасяване на договор за заем“.

Няколко дни по-късно, от сметката са изтеглени още 47 700 лева. Пак по същата схема - уж за предсрочно погасяване на заемите към "Логос-ТМ", но пак по сметка в Търговска банка "Д".

Едновременно с това е опразнена и другата сметка на ООД-то - в „УникредитБулбанк“, откъдето са дръпнати 14 700 лева.

На пръв поглед - нищо особено. На второ четене обаче историята придобива съвсем друг характер.

Парите са изтеглени без знанието на Дончо Иванов - управител на „Грийн зоун 2011“ ООД, Радостина Иванов - собственик на 30% от капитала на дружеството, и на Емил Буров - търговецът на зърно, който уж трябва да движи всички сделки на партньорите.

Освен това, в трите договора за кредит, сключени между ФК „Логос ТМ“ и „Грийн зоун 2011“, главниците и лихвите трябва да бъдат връщани по сметки, нямащи нищо общо с Търговска банка „Д“. Както вече стана дума, въпросните сметки са в Банка „ДСК“ и ОББ.

И накрая - от обясненията на Андрей Георгиев, миноритарният съдружник Радостина Иванова, управителят Дончо Иванов и бизнес партньорът Емил Буров научават, че парите не са изтеглени с цел връщане на кредитите, а заради… много важна сделка с ценни книжа. Тоест - тримата не трябвало да се притесняват, защото сделката била печеливша и след финализирането ѝ всичко щяло да си продължи по старому.

Съвсем естествено, такава операция може и да фигурира в портфолиото на ФК „Логос ТМ“ АД, но Буров и компания по никакъв начин не вкусват от триумфа на братята Георгиеви.

Тъкмо обратното. Към края на август те отнасят такава тесла (както се казва на жаргон), че… започват да се досещат какво ги очаква. Казано накратко - един прекрасен ден служителят в „Сосиете Женерал Експресбанк“, с когото работят от няколко години, доста притеснено ги уведомява, че по нареждане на мажоритарния собственик на „Грийн зоун 2011“ Габриела Савчова, те вече нямат достъп до банковите сметки на ООД-то.

Сиреч - дори и един милион да спечелят от сделки със зърно, те няма как да обслужват кредитите на дружеството.

Вторият етап от атаката срещу Буров и компания е не само по-коварен, но и далеч по-брутален.

На 4 август, само ден след опразването на сметката в „Сосиете Женерал Експресбанк“, мажоритарният собственик на „Грийн зоун 2011“ ООД - Габриела Савчова, „провежда“ общо събрание на съдружниците, сваля Дончо Иванов от поста управител и назначава на негово място Антон Цонков - човек, работещ за братята Румен и Андрей Георгиеви.

Кавичките в случая са си съвсем на място, защото на въпросната дата Радостина Иванова и Емил Буров цял ден са си били вкъщи, но Габриела Савчова и Антон Цонков нито са им идвали на гости, нито са се мяркали в района и региона. С други думи - общо събрание на ООД-то изобщо не е провеждано. А документите за вписването на промените в Търговския регистър са… свободни съчинения по картинка.

Няколко дни по-късно обаче номерът все пак успява и от 29 август 2017 г. лицето Антон Цонков се води напълно легитимен управител на „Грийн зоун 2011“ ООД.

И така - дойде ред на третия етап от атаката на братя Георгиеви: тоталното размазване на Емил Буров и компания. За целта ФК „Логос ТМ“ АД завежда във Варненския районен съд две изпълнителни дела. Причината - „Грийн зоун 2011“ ООД е спряло да обслужва кредитите си и няма никакви шансове да възобнови плащанията.

Общият размер на претенциите е около 232 000 лева. Исковите молби са заведени в началото на април 2018 г., а делата са решени няколко дни по-късно - на 10 и 11 април. В полза на ФК „Логос ТМ“, разбира се.

В резултат на това са наложени запори върху всички банкови сметки на ООД-то, на бившия му управител Дончо Иванов, на миноритарния собственик Радостина Иванова и на солидарния длъжник Емил Буров. Наложена е възбрана върху дружествените дялове на Радостина Иванова, а фамилната къща бижу на ул. „Арх. Манол Йорданов“ № 26 в черноморската столица е подготвена за публична продан от частен съдебен изпълнител!

В разгара на „хартиената война“ между варненци и софиянци, управителят на финансовата къща Андрей Георгиев съчинява нотариална покана, в която отрича има нещо общо с мажоритарния собственик на „Грийн зоун 2011“ - Габриела Савчова, и със съмнително назначения управител Антон Цонков (факсимилето вляво). Според кореспонденцията около дейността на ООД-то обаче (факсимилето вдясно) това изобщо не е вярно.

Преди четвърт век, сатирикът Иван Кулеков описа българския преход чрез словесната конструкция „Хермафродит изнасили себе си, взе парите и избяга“.

Случаят „Грийн зоун 2011“ ООД е абсолютно същия:

- ФК „Логос ТМ“ АД - отпуска кредити на ООД, което по същество е негова дъщерна фирма: мажоритарният собственик на „Грийн зоун 2011“ - Габриела Савчова, е избрана и упълномощена от братя Георгиеви;

- фирмените сметки на „Грийн зоун 2011“ ООД са опразнени по нареждане на братя Георгиеви, а парите са похарчени за цели, нямащи нищо общо с дейността на ООД-то и кредитите, които трябва да връща;

- по нареждане на мажоритарния собственик, достъпът на Радостина Иванова и Дончо Иванов до банковите сметки на ООД-то е забранен;

- дейността на „Грийн зоун 2011“ ООД окончателно е парализирана с идването на новия управител Антон Цонков…

Оттук нататък единственото, което могат да сторят варненци е да изпият по един бидон студена вода. И те го правят с цената на цял куп унижения: продават къщата на пожар и на цена, която е около три пъти по-ниска от реалната ѝ пазарна стойност. После уреждат сметките си с ФК „Логос ТМ“ АД, забатачени по вина на братята Георгиеви. А накрая… с останалите жълти стотинки си наемат квартира и склад, където да струпат покъщнината от бившата си фамилна обител.

А какво правят братята? Никой не знае. Най-вероятно се кефят, че са излезли от авантюрата с едни 300 бона суха пара (горе-долу толкова излизат, като съберем източените 300 000 лв. от банковите сметки и 230-те хилядарки около изпълнителните дела, след което ги извадим от редовно обслужваните до миналото лято три кредита на обща стойност 600 000 лева).

Всъщност не, за малко да пропуснем и другото „варненско“ занимание на братя Георгиеви. Със сигурност и те, и съучастниците им в операция „Грийн зоун 2011“ стискат палци за успешното приключване на предварителна проверка, образувана по сигнал на Радостина Иванова до Варненската районна прокуратура. Засега със случая се занимава разследващ полицай от ОДМВР - Варна, но… казва ли ти някой какво може реши наблюдаващият държавен обвинител? И докъде е готов да стигне?

 

___________________

* Текстът е писан специално за в. "Банкеръ". Заглавието и илюстрациите са на "Общество и власт".

Коментари

нагоре