Общество и власт

Заради дружбата между България и Германия, НАП покри „зърнена” ревизия за 11,6 млн. лева*

Заради дружбата между България и Германия, НАП покри „зърнена” ревизия за 11,6 млн. лева*

Оказа се, че официалните български власти са готови на всичко, стига редови чиновник да настъпи западноевропейска фирма. Оставяме настрана лобитата, бранещи от българския народ гигантите във фармацевтиката, енергетиката и комуникациите. Става дума за нещо по-дребно. Дъщерна фирма на германска компания сгазва лука по Закона за ДДС и Търговския закон. Или се предполага, че го сгазва.  Вместо истината да излезе наяве по реда, описан в българското законодателство, се случва нещо друго.

Германски дипломат посещава два-три пъти НАП и... данъчните проблеми на дъщерната фирма се изпаряват.

Друг германски дипломат посещава Съдебната палата и хоп - срещу опонентите на "отрочето" е образувано досъдебно производство. Но не какво да е, а за създаване на организирана престъпна група с цел обсебване в особено големи размери. Предвиденото в закона наказание също е подобаващо -  от 5 до 15 години затвор!

Това не може да бъде? За съжаление не само може, но вече се е и случило!

 

От известно време в един задграничен сайт "виси" български ревизионен акт. Той е издаден на 11 май 2011 г. от Наталия Чернева - главен инспектор по приходите.

Ревизираната фирма е "Кремер София" ЕООД. Тя е регистрирана през 1994 г. като дъщерно дружество на германската компания "Петер Кремер холдинг Гмбх & Ко КГ". Фирмата майка е един от зърнените и транспортни гиганти в Западна Европа, а думата на собственика ѝ Щефан Кремер е толкова тежка, че в нея се вслушва дори канцлера Ангела Меркел.

Основният бизнес на "Кремер София" ЕООД е "придобит по наследство" -

търговия на едро със зърно, семена, фуражи

и други суровини от растителен и животински произход.

За разлика от германския си "родител" обаче българското "отроче" няма лиценз за публичен склад на зърно, регистрирано зърнохранилище и собствен транспорт.

От ревизионния акт, с който разполагаме, от 2003 г. до 2009 г. "Кремер София" е била обект само на три проверки - две през 2006 г. и една през 2008 година. Ето защо тази ревизия трябва да установи какво се е случвало от 2003 г. до 2009 г. с 10 вида фирмени задължения - корпоративен данък, други данъци по ЗКПО, ДДС, вноски за държавно обществено осигуряване, вноски за социално осигуряване и т.н.

Изводите в акта, подписан от главен инспектор Наталия Чернева, са категорични:

"Кремер София" дължи на държавата 11, 679 млн. лв. - 7, 526 млн. лв. главница и 4, 152 млн. лв. лихви.

Като 90-95% от главницата е "калкулирана" през 2006-2007 г. от възстановяване на ДДС след износ на зърнени и маслодайни култури.

В хода на ревизията данъчните установяват, че през този период "Кремер София" работи активно с четири много съмнителни (меко казано) дружества: "Агромит 1" ЕООД, "Булком маркет" ЕООД, "Агрогруп 77" ЕООД и "Скалар" ЕООД.

Тези фирми са като еднояйчни близнаци. Занимават се единствено с препродажба да зърно, слънчоглед и рапица. На работа в тях се водят само собствениците им. Нямат дълготрайни материални активи и пари в банкови сметки. За складове, зърнохранилища и камиони - да не говорим. За сметка на това имат кочани с фактури, които никога не свършват.

Схемите, по които оперират с "Кремер София" също си приличат като две капки вода. Те купуват зърно от

фирми фантоми или от търговци, отдавна дерегистрирани  по Закона за ДДС.

След това продават на "Кремер София" и възстановяват "полагаемия" им се данък върху добавената стойност. Същото прави и "Кремер София", само че след като експедира стоката зад граница.

В ревизионния акт черно на бяло е записано, че само две от тези ЕООД-та - "Агромит 1" и "Скалар",  покрай съвместния бизнес с "Кремер София", са прибрали общо... 5, 84 млн. лева.  Само от незаконно възстановен ДДС.

Крайният извод на ревизорите е логичен: насрещните проверки доказват, че доставките по сделките на "Кремер София" с четирите ЕООД-та не са реални. Ето защо германското дъщерно дружество трябва да върне всички пари, които е изтеглило от бюджета под формата на възстановен ДДС. (Ако някой иска да научи от първа ръка за какво става дума, да отвори прикачения файл Kremer_rev.akt.pdf  и да  прочете ревизионния акт в пълния му блясък.)

На 26 април 2011 г. "Кремер София" ЕООД представя възраженията си срещу изводите на ревизията. В най-общи линии те гласят следното: служителите на НАП не са извършили насрещни проверки на всички преки доставчици, докато "Кремер София" е представило доказателства, че всички доставки са реални.

Главен инспектор Наталия Чернева се съгласява с част от възраженията на "Кремер София". По въпроса за четирите "дедесарски" ЕООД-та обаче остава непреклонна:

по фактурите, издадени от ТЕЗИ доставчици, не възниква правото за възстановяване на ДДС.

Фактът, че "Кремер София" ЕООД е изнасяло пшеница и царевица, въобще не означава, че е купило ТАЗИ стока от ТЕЗИ доставчици. А щом няма доказателства за реални доставки, ДДС не се възстановява, категорична е тя. 

През май 2011 г. актът е връчен на "Кремер София" ЕООД без нито една корекция по същество. Четирите ЕООД-та не са признати за преки доставчици, не са опростени и задълженията на "Кремер София", открити по време на ревизията: главница - 7, 526 млн. лв., лихви - 4, 152 млн. лева. 

Оттук нататък Данъчно-осигурителният процесуален кодекс (ДОПК) предписва три начина за изход от ситуацията: доброволно погасяване на задълженията, принудително изпълнение и обжалване с искане за спиране на изпълнението. Последният вариант е възможен само при едно условие: дългът трябва да е обезпечен с банкова гаранция или с пари по сметка.

Според разпоредбите на ДОПК цялата одисея би трябвало да приключи в 60-дневен срок. Тоест - някъде към средата на август 2011 г. би трябвало да бъде разигран един от двата възможни сценария:

  • "Кремер София" ЕООД е внесло в бюджета и главницата, и лихвите;
  • НАП е обявила фирма "Кремер София" за по-чиста от момина сълза, след което е дала на прокуратурата четирите ЕООД-та за източване на ДДС.

Нищо подобно. Оказа се, че днес - почти година след подписването и подпечатването на ревизионния акт, неговата съдба продължава да е една от най-зорко пазените тайни на НАП. И май има защо.

Докато питахме и подпитвахме какво се е случило, научихме потресна новина: високопоставен дипломат от посолството на Германия няколко пъти е ходил в НАП, докато накрая е постигнал своето и...

ревизионният акт на "Кремер София" е погребан през девет каси в десета.

Без никакви последствия дори за "дедесарите", описани в него.

Нещо повече - според хорската мълва този високопоставен дипломат бил самият посланик на Германия и затова амнезията по въпроса се оказала толкова масова.

Без да си правим илюзиите, че ще се случи нещо кой знае какво, потърсихме официалните становища на НАП и на Н. П. Матиас Хьопфнер, (посланик на Германия в България от 2009 г. насам). И изпратихме в пресофисите на приходната агенция и посолството почти еднакви въпроси, които ще преразкажем накратко: 

  1. Какви са причините, заради които по Ревизионен акт № 291000295 от 11 май 2011 г. - срещу "Кремер София" ЕООД, няма никакво движение?
  2. Вярно ли е, че дипломат от посолството (според наши източници - самият г-н Хьопфнер) се е опитвал да лобира в полза на "Кремер София" пред органите на НАП и Върховната касационна прокуратура?
  3. В посолството получавани ли са сигнали, че около "Кремер София" е изградена схема за източване на ДДС?"

За всеки случай попитахме и ВКП с каква информация разполага по въпроса. Отговорът на държавното обвинение беше светкавичен:

щом няма прокурорска преписка, значи ревизионният акт не е стигал до нас.

На 26 март пресцентърът на НАП отказа да коментира съдбата на ревизионния акт, защото това било конфиденциална информация. А да се занимава с клюки от типа "дипломатически совалки на този или онзи" не било сериозно.

Е, след няколко срещи на четири очи истината лъсна такава, каквато "обикаля" из кабинетите и коридорите на НАП.

Ревизионният акт наистина е бил обжалван, но са атакувани само процедурите за извършване на насрещните проверки, а не изводите по същество. Така че работата по случая продължавала, защото със сигурност щяло да се стигне до съд и всичко трябвало да е 100% сигурно. А пък дипломатическите "визити" в агенцията не са често срещано явление, но не са и чудо невиждано. Представител на немското посолство също се е "мяркал". Но дали е бил посланикът - нашите хора не можаха да уточнят.

Четири дни по-късно се оказа, че понякога "добре осведомените източници" също послъгват по малко.

За най-голяма наша изненада, на 30 март пристигна електронно писмо от немското посолство, в което между другото се казва: 

"... В приложения файл ще намерите становището на Посолството по поставените от Вас въпроси. Моля позицията на Посолството да бъде представена в цялост във в. "Преса". С поздрав и пожелание за успешен ден, Адриана Тонева".

Отворихме прикачения файл и в него... чудо на чудесата!

Западноевропейски дипломати, на които хич не им е работа да се бъркат във вътрешните работи на приемащата страна (казано на техен жаргон), открито признават какви попари са надробили.

Както и да е. Публикуваме позицията на посолството в пълния ѝ блясък не заради молбата на г-жа Тонева, а заради нещо друго. В тези няколко реда авторът - който и да е той - в прав текст признава три "неща":

Първо - че е нормално НАП да информира немските дипломати за образуването, хода и финала на една ревизия, а пред българските данъкоплатци и медиите - да мълчи като риба;

Второ - че намесата във вътрешните данъчни работи на държавата домакин е нормална, даже - рутинна процедура;

И трето - че е още по-нормално чужди дипломати да осъществяват мониторинг върху работата на независимата съдебната система в България.

Всъщност, би трябвало да благодарим на Н. П. хер Матиас Хьопфнер, че е разрешил тази "бумага" да напусне пределите на посолството. Защото последните три изречения - за ощетяването на "Кремер София" с 2000 т. слънчоглед - ни накараха да "хукнем по следата" и да стигнем до... дъното на прокурорското падение. Или по-точно - до едно от най-бруталните поръчкови дела, образувани през последните десетина години. Но за това - във втората част на разследването, озаглавена "Прокуратурата оцени свободата си на два тона семки!"

 

________________

* Текстът е публикуван на 9 април 2012 г. в несъществуващия в. "Преса"

Коментари

нагоре