Общество и власт

Казусът "Божков": голямо уиски сръбни, голяма дума не казвай! *

Казусът "Божков": голямо уиски сръбни, голяма дума не казвай! *

Колкото и да иска главният прокурор Иван Гешев да му повярваме, че атаката срещу хазартната империя на Васил Божков е продиктувана от най-чисти намерения, това трудно ще се  случи. Едно, защото все още липсва логичният отговор на въпроса "Къде дрема държавата 30 години, ако е вярна приказката, че Божков е проходил в бизнеса с незаконна валутна търговия пред софийската сладкарница "Магура?" И второ - защото г-н главният прокурор едва ли ще се престраши и ще погне както подчинените си, така и съответните МВР-служби, в търсене на истината за подадените сигнали и потулените разработки срещу Божков.

 

Г-н Гешев вероятно  не знае, но още през 2006-2007 г. в тогавашната НСБОП (дн. ГДБОП) се водеше оперативна разработка срещу Васил Божков, която бе достигнала до ниво... пряк контрол на бизнесмена  върху 2700 юридически лица: фирми, обществени организации, фондации и сдружения, културни институти, спортни клубове. През юли 2007 г. обаче тогавашният шеф на НСБОП Ваньо Танов (вече покойник) бе принуден да напусне системата на МВР (по съвсем друг повод) и разработката умря завинаги.

Всъщност, ако главният прокурор иска да се запознае

с бизнес биографията на Васил Божков,

просто трябва да отиде в Народната библиотека и да изчете поне централните всекидневници и седмичници, занимавали се с темата през периода 1990-2005 година.

Вярно, ще му се наложи да прекара в читалнята около месец и половина, но за сметка на това ще излезе... просветлен, най-малко!

Само един пример. Наш си, на "БАНКЕРЪ" (има си хас да правим реклама на конкуренцията).

Публикацията е от 27 ноември 2000 г., озаглавена е "Васил Божков изгражда лабиринти, на които само той знае  входа и изхода!" и в нея се разказва ...

Абе разказват се много и все интересни неща, но ще цитираме само онова, което би позапълнило траповете в познанията на днешната прокуратура  за престъпния свят:

"... Васил Божков е от хората, които стартират бизнеса си на известната още преди началото на промените у нас сладкарница "Магура". Познавайки нрава на Божков,

множество кримиветерани и до днес таели страх, респект и уважение

към личността му. Пък и не само те...

Казват, че в края на 1994 г. Васил Божков се сближил много с ексвъншния министър Стоян Ганев.

Може би това обяснява защо, след като в края на 1995 г., Ганев доведе в България делегация от американски евреи и учреди клон на "Американо-източноевропейски бизнесфорум", в структурата влезе "Нове холдинг", а неин шеф стана Божков...

Своя първи милион, Божков направил още в началото на демократичните промени през 1990 година.

Тогава търговията се въртеше лесно: купуваш-продаваш - оборот да става. Милиони падат от разликите в цените и във валутните курсове...

Първото обменно бюро на Божков е на партера в ЦУМ  - много оживено място. Но началото на пазарната му кариера след 1989 г.

мнозина свързват предимно с охранителния бизнес...

Огромната си популярност Васил Божков придоби по времето на кабинета Беров - след учредяването на Конфедерацията на едрите индустриалци - Г-13, през пролетта на 1994 година. През май следващата година Божков я напусна, заявявайки демонстративно, че Г-13 е започнала да се идентифицира с "Мултигруп", а той не искал да бъде в МУЛТИ...

Раждането на империята "Божков" може да се проследи по течението на "Държавен вестник".

Първата фирма на бизнесмена - "СЛВ", е регистрирана още през 1991 година. Тя е

абревиатура от три имена - Стефан, Людмил и Васил.

През 1991 г. се ражда и империята "Нове" АД. Предметът на дейност на това дружество включва производство и реализация на стоки в областта на леката и хранително-вкусовата промишленост, борсови операции, посредничество, комисионерство и лизингови сделки.

Година по-късно - през 1992-а - на бял свят се появява и Финансова къща "Нове", лицензирана от БНБ.

ФК "Нове" е сред основните акционери на учредения в началото на 1994 г. Социалноосигурителен фонд "Сила",

заедно с банка "Тексим", Младежки клуб "Ялта"

и седем национални синдикални организации. Васил Божков, естествено, е избран за председател на директорския борд. След лицензирането на пенсионноосигурителните компании през 2000 г., името на Божков не фигурира във вече българо-чешката компания "Нютон - Сила".

Макар че никога не би го признал, очевидно по подобие на Илия Павлов, и Божков се опитва да си изгради империя със структури във всички доходоносни отрасли - търговия, финанси, застраховане, хазарт, спорт, медии и реклама и т.н.

Най-фрапантното му оттегляне пък е от Еврофутбол (обнародвано в ДВ на 8 септември 2000 г.). На негово място там влиза Елена Динева, която е съдружник на Божков в други три дружества, две от които залагат на рекламата - "Далет" ООД, "Интернюз 98" и "Нове сервиз" ООД.

Най-ревностната придобивка на Божков през годините е БТИБ, която той загуби, защото реши на натрие носа на един от шефовете й - Огнян Енчев.

Застрахователната компания "Бул инс" пък поне привидно е извън обсега му, след като Божков отстрани от нея заместник-министъра на правосъдието по времето на Филип Димитров - Павлин Неделчев, и назначи на негово място

ексшефа на "Българска външнотърговска банка"

от 90-те години - Веселин Ранков.

Въпреки десетките съдружници на Божков, "Държавен вестник" сочи, че най-верните между  тях са Стойне Манолов, Пламен Манов, Александър Тумпаров и Борис Бекяров, следвали го неотклонно в начинанията му през последните двайсетина  години.

Ако се вярва на българския съдебен регистър,

Васил Божков контролира 48 търговски дружества,

в повечето от които е и съдружник.

За броя на чуждестранните и офшорни компании, в които присъства, може само да се гадае..."

Толкоз по въпроса с белите петна в прокурорската памет. Връщаме се в наши дни.

Според Търговския регистър, Васил Божков присъства лично - като собственик, член на управителен съвет или на директорски борд - в 87 дружества, 12 от които са заличени или прекратени.

Според търсачките за свързани с него лица, предлагани от информационните портали  "Дакси", "Сиела", "Апис" и "Лакорда" - картинката е направо потресна.

Списъкът на юридическите и физическите лица, свързани с Божков на второ ниво

е в обем 27 страници, а на четвърто ниво... 604 страници.

Така че онези 2700 юридически и физически лица, установени чрез  разработката на НСБОП през 2007 г., днес сигурно спокойно могат да бъдат умножени по две!

И  ако наистина ударът срещу Божков преследва раздаване на правосъдие и възстановяване на справедливост,

прокуратурата ще трябва да опразни поне два затвора,

за да може да побере в тях всички, които евентуално са знаели какви ги вършат в полза на Боса. А не г-н Гешев да ни се фука с някакви си четири ареста и с пет-шест повдигнати обвинения.

Другото  загадъчно "нещо" в прокурорската кампания срещу империята на Васил Божков са парите. Във всичките им разновидности - спестени с помощта на Комисията по хазарт, спечелени от незаконни операции и препрани чрез казина, бинго зали и лотарийни игри, похарчени за незаконни телевизионни реклами и осчетоводени като легални разходи.

Абсурдно е Божков и компания

да са заработили три-четири милиарда през последните 5 г.,

да са икономисали от занижени такси 500 милиона, а да са декларирали... някакви смехотворни печалби (ако се съди по официалната равносметка за 2018 г. - виж таблицата).

Още по-абсурдно е прокуратурата да се доверява толкова  сляпо на Агенцията за държавна финансова инспекция, благодарение на която истината за приходите от търкането на лотарийните талони била излязла наяве.

Какво - финансовите блюстители

от АДФИ чак сега ли разбраха за съществуването на Комисията по хазарта?

Или всеки път, като са ходили там на проверка, са ги посрещали и настанявали в... празен физкултурен салон?

Ами финансовото разузнаване, което до 2007 г. беше самостоятелна агенция, а след това - част от ДАНС? И там ли никой нищо не е знаел? Защо прокуратурата още не е изискала всички доклади за съмнителни операции, подавани по адрес на Божков и на фирмите му, от всички "съответни" длъжностни лица по Закона за мерките срещу изпирането на пари? Примерно - счетоводители, одитори, банкови служители, кредитни инспектори, корпоративни адвокатски кантори и т.н.?

А пък, ако такива доклади няма, защо

прокуратурата не е подпукала ДАНС и финансовите разузнавачи,

че не са си ги потърсили в законоустановените срокове?

Същата работа и с телевизионните реклами, чрез които Божков развращавал населението и пристрастявал бъдещето на нацията към хазарта.

След като лотариите се регулират по Закона за хазарта, значи рекламирането им в електронните медии е забранено! А кой регулира съдържанието на въпросните радиа и телевизии? Съветът за електронните медии, разбира се.

Та - къде са съответните длъжностни лица от СЕМ, усърдно проспиващи лотарийната вакханалия от пет години насам?

На свобода, естествено! Защото

СЕМ е "наша" свещена крава, която всички трябва да заобикалят на пръсти,

за да не я събудят.

И само рекламите на "Национална лотария" ли са незаконни, или в този куп трябва да бъде поставено и държавното "Спорт тото"? Явно не трябва, след като никой не се занимава с  правомерното или неправомерно  рекламиране  на хазарта под правителствена опека!

За НАП е по-добре да не отваряме приказка, че няма да ни стигнат и три броя на "БАНКЕРЪ". Така че приключваме (засега) с още едно "предложение":  

Ако Васил Божков трябва да отговаря не само за икономисаните "хазартни" 500  млн. лв., а и за мръсните милиони, натрупани през годините и инвестирани в уникалната му антична колекция, защо

разследването не удари бившите главни прокурори Никола Филчев и Борис Велчев?

Би било логично те да бъдат качени  на пангара:  по времето на покойния Иван Татарчев (1992-1997 г.) Божков все още нямаше финансов ресурс за системни покупки на антики. А пък по времето на Сотир Цацаров (2013-2019 г.) колекцията му отдавна беше легализирана и официално призната за законна...

Блажени са вярващите.

Приказливците - също!

––––––––––––––––

* Текстът е писан специално за вестник "БАНКЕРЪ"

Коментари

нагоре