Общество и власт

Публикации от ноември 2017

Новата политика на САЩ към кюрдите в Сирия

Американските обещания да прекратят въоръжаването на сирийските кюрди вече са факт, независимо че кюрдската страна отрича. За пръв път говорителят на Пентагона Ерик Бахун заяви, че президентът Тръмп е заповядал да не бъдат давани повече оръжия на прокюрдските "Части за народна защита" - гръбнакът на "Сирийските демократични сили" (СДС). Това беше оповестено от американския държавен глава след телефонен разговор с неговия турски колега Реджеп Ердоган. Последната пратка, доставена на военното летище в Румейлан, е била преди два дни (27 ноември - бел. ред.).

Продължава...

#КОЙ свали Люба Кулезич от ефир

"Империята ГЕРБ" и "Дългата ръка" на Пеевски отстрелват неудобните

В ексклузивно интервю за "Биволъ", журналистката Люба Кулезич говори за:

  • сваленото ѝ предаване от BiT непосредствено преди излъчване на живо;
  • политиката и бизнеса; 
  • скритите собствености; 
  • цензурата налагана от "Империята ГЕРБ"; 
  • опорките на Пеевските медии;
  • тишината в BiТ;
  • неистовата потребност от общностна съпротива.
Продължава...

Ще позволим ли на синодалните старци да извършат национално предателство?

Македонската православна църква (МПЦ) ще бъде призната. От начина, по който се случи това, ще зависи нейният характер во веки веков!

 

На 3 април 1860 г., по време на тържествената великденска служба в Цариград митрополит Иларион Макариополски не споменава името на вселенския патриарх Кирил VII Константинополски. Така той и владиците Авксентий Велешки и Паисий Пловдивски започват борбата за създаването на Българската екзархия. Тримата поемат огромен личен риск и скоро са изпратени в изгнание. Но 10 години по-късно Българската Екзархия е учредена. Тя не е църковна секта. Тя е национална институция. Тя е това, което можем да определим като 

културно-просветна автономия на българския народ

Екзархията разбира се е обявена за "схизматична", но тогава е най-близка до народа и убеден съм, най-богоугодна! В продължение на няколко години, след референдуми епархиите на територията на днешна Македония гласуват с огромно мнозинство за присъединяването си към Екзархията.

Продължава...

Ние сме глупави!

Можеш спокойно да си спиш, ако си в състояние да вярваш, че се варим на бавен огън в такъв дезинформационен бъркоч – просто, защото руските агенти публикуват провокативни постове, които достигат до 126 милиона във Фейсбук.

Руснаците качват и хиляди видеоклипчета в YouTube, а само за изборите миналата година пускат в Туитър над 130 000 съобщения. Както се разбра от последните изслушвания в Конгреса, артериите на демокрацията ни са запушени от токсини, вкарани в тялото ѝ от враждебна чужда сила.

Но не руснаците са ни проблемът, а ние самите. Превръщаме се в жертви, защото твърде много американци са зле подготвени за изпълнението на основните си граждански функции. Ако целта на руската кампания, подпомагана на местно ниво от десните медиите (привърженици на републиканците - бел. ред.), е да накара хората да си мислят, че няма такова нещо като "познаваема истина" (достоверна истина), лошите момчета могат да се поздравят с победата.

Продължава...

Кажете сега - дупедавци ли сме, или не?

Ходили ли сте в Сърбия? Колко български песни чухте по радиото или видяхте по телевизията? Николко (0)! Но българските медии охотно ни разказват за сръбската музика?! Днес в "Преди обед" по бТВ ни анонсираха, че български журналист е извършил подвиг - взел е интервю с Шабан Шаулич?!?!? Направо се удивих на Деси и Сашо - как си пречупиха езиците да го анонсират!!!

На 18-ти ноември в България ще свирят Freak Power - това явно не е интересно за екипа на предаването. Преди няколко дни Момчил (от "Дони и Момчил") навърши 50 год. - анонсът в "Преди обед" беше в края на предаването и пуснаха 30-секунден клип на Дони и Момчил, върху който вървяха финални надписи (а режисьорът на пулт направи гаф)?!

Наскоро Атлас направиха нова версия на хита си "Есенни цветя". Това не се стори достатъчен повод на екипа на "Преди обед" да покани групата (предстоеше съвместен концерт с "Медикус"), а отново едно от предаванията завърши с 30 секунди от видеото на песента с финални надписи отгоре...

А кажете ми сега - дупедавци ли сме или не?

Кажете ми защо трябва да се отделят повече от 17 мининути от едно предаване за Шабан Шаулич, а български музиканти да очакват с месеци одобрение за гостуване в същото предаване?!

Кажете ми защо Георги Тошев (продуцент на предаването) в "непознатиТЕ" ме среща с АББА, Силви Вартан и Невена Коканова, а в "Преди обед" - с Шабан Шаулич?!?!

И накрая - с цялото ми уважение към творчеството на Шабан Шаулич и самия него, като артист - с какво е допринесъл той за българската или световна култура, за да му се отделя толкова време по бТВ?!

Не мога да се начудя на Камен Лисички - защо е направил това интервю? Той сравни Шабан с Емил Димитров и Васил Найденов, но не съм гледал негово интервю с Васил! А Васил Найденов е жив и здрав (дано е задълго) и все още пее, по дяволите!!! ?

Само преди няколко дни, сръбските власти попречиха на български лекари да прегледат и предпишат лечение на българите от Босилеград...

 

––––––––––––––––––––

* Коментарът е публикуван на 16 ноември 2017 г. във Фейсбук-профила на Тихомир Георгиев. Той е диджей с близо 25-годишен стаж на клубната сцена и в българския радиоефир. Идеолог на един от най-успешните музикални проекти през 90-те години на миналия век "Бисквитките" (виж ТУК). Работил е за много компании под псевдонимите DJ Тишо, T60,  Georgieff и DJ Tissue. Съучредител е на Сдружението на независимите автори, музиканти и продуценти (НАМП).

 

Още от "Бисквитките" - ТУК, ТУК и ТУК

Продължава...
Абонамент чрез RSS