Общество и власт

Публикации от март 2018

Публично-частното партньорство в BG вариант: ахмак лозе копае, юнак вино пие!

В разгара на лятото, една радостна новина за малко не вдигна на крак безчетната армия на държавните и общинските чиновници.

На 18 юни, по инициатива на Сдружението на общините от югоизточния икономически регион, в Народното събрание бе проведена кръгла маса на тема "Необходимост от законодателни промени за улесняване на процедурите по организиране на публично-частни партньорства в България".

Според медийните анонси за участие във форума са поканени представители на Европейския парламент, депутати и министри, областни управители и кметове, банкери, финансисти, инвестиционни посредници, правителствени експерти (български и чуждестранни), представители на бизнеса и на неправителствения сектор.

Според публикациите, посветени на събитието обаче,  на 18 юни около кръглата маса остават… доста празни столове.

Продължава...

Без частен затвор реформа зад решетките няма и няма да има!*

На 8 септември 2010 г. Министерският съвет прие дългоочакваната "Програма за подобряване на условията в местата за лишаване от свобода 2011-2013 година". Тя е подготвена от ресорното Министерство на правосъдието и основните моменти в нея са два. 

Първият, безспорно, е решението на правителството, че новите затвори трябва да са три - в София, някъде из четириъгълника Велико Търново - Русе - Силистра - Шумен и в триъгълника Смолян - Хасково - Кърджали. 

Вторият момент е, че най-после управляващите престанаха да се самозалъгват, че проблем с парите за нови затвори няма и никога не е имало. Ако не по линия на държавния бюджет, то поне по линия на европейските фондове.

Нищо подобно. Дори държавата още утре да излезе от кризата, а данъчните и митническите постъпления да скочат с 500%, едва ли правителството (което и да е то) би си позволило лукса да налее 150-200 млн. лв. за вдигането на три нови затвора. Зарязвайки, естествено, всичко останало…

Продължава...

Юмрукът на близнаците*

Хубаво е, че българските управници винаги ходят със запас от няколко новаторски идеи, които вадят в зависимост от конкретния случай и конкретната аудитория.

В неделя (28 ноември), например, в студиото на една столична телевизия, вместо да обясни на драгия зрител, че ако до средата на 2005 г. НДСВ не приеме чисто нови Наказателен кодекс и Наказателнопроцесуален кодекс, България ще види членство в Европейския съюз през крив макарон, правосъдният министър Антон Станков засвири на деликатната струна борба с мафията.

Продължава...

Халифатът в пазарджишката циганска махала*

Има един квартал в Пазарджик - тук всеки външен човек би се почувствал като в трилър, чието действие се развива в средата на 60-те години в Харлем или в Бронкс. Достъпът до тукашния ромски квартал "Изток" винаги е бил свързан с безброй опасности и дори с риск за живота на онзи, който прекрачи границата на гетото. Правилата на опасната игра между ромите от квартала и всички останали са писани преди десетилетия, но продължават да съществуват без никакви... редакторски намеси от страна на държавните и общинските власти.

Продължава...

Шефът на ССЗБ Иван Петров: Станахме утайката на държавата!*

- Г-н Петров, вашият синдикат съществува от три години. Горе-долу оттогава сте и в постоянна протестна готовност. На 12 май огласихте "кърваво писмо", с което призовахте министрите на финансите и на правосъдието да осигурят средства, за да изкарате до края на годината. Срокът мина, на 10 юни вие излизате на национален протест. И предупредихте, че ако отново никой не ви чуе, обявявате гладна стачка. Това вярно ли е?

- Да. Но не само аз, а целият управителен съвет. По закон ние нямаме право да стачкуваме. Така че това е единствената форма на протест, с която няма да нарушим нормативната уредба.

Продължава...

Заместник-министърът на правосъдието Димитър Бонгалов: Няма нито една читава наредба, свързана със затворите!*

Г-н Бонгалов, след изключително драматичните събития около видеоклипа на Янко Ваташки-Лудия министър Георги Петканов освободи от длъжност директора на Софийския централен затвор Димитър Райчев. Това означава ли, че той е освободен и от отговорност?

- Той не е представител на търговско дружество, за да го освобождаваме от имуществена отговорност. Той има дисциплинарна отговорност и със заповедта на министър Георги Петканов тя му е наложена.

Продължава...

Ликвидационните съвети ликвидираха ТКЗС, ликвидатори направиха пеликанови гушки*

Злоупотребите в ликвидационните съвети (ЛС) тепърва ще стават тема № 1 за прокуратурата. В момента финансови ревизори  проверяват документацията им там, където е запазена. 3687 заповеди за уволнение на ликвидатори връчи Министерството на земеделието преди близо месец.

Продължава...

Жонгльорът на държавата

Малко странно изглежда, но феноменът Бойко Борисов може да бъде сравнен единствено с феномена ""Атака"". На пръв поглед подобна съпоставка е налудничава, но при по-внимателен прочит на събитията и фактите, всеки би го заболяло от истината. Стига, разбира се, изобщо да има нещо вярно в приказката, че истината боли.

Продължава...

Ни Цар, ни Генерал...*

Продължава...
Абонамент чрез RSS