Общество и власт

В случая "Гебрев" прокуратурата се оказа най-обикновена слугиня

Гебрев - отрова - руснаци Гебрев - отрова - руснаци

Преди три дни (10 декември) група граждани, препитаващи се като прокурори, решиха да свалят едно от „обвиненията“ срещу новоизбрания шеф на КПКОНПИ и бивш техен върховен началник Сотир Цацаров. Тоест - да доказват, че:

- главният прокурор никога не е чадъросвал отровителите на Гебрев;

- никога не е карал подчинените си да мотаят разследването в полза на килърите и техните „работодатели“;

- никога не е разрешавал на подчинените си да използват НПК така, че никому неизвестните (уж) собственици на несъществуващата вече офшорна компания „Виафот“ да получат „Дунарит“ на тепсия.

 

Ако се съди по медийните реакции, тружениците на перото в прокуратурата спокойно могат да си отдъхнат и да се почерпят за добре свършената работа.

Алабализмите на държавното обвинение или бяха приети за чиста монета, или за леко патинирана „такава“. Похвалите се сипаха от вси страни, а критиките бяха неглижирани със стандартната мантра „Зарежи ги тия соросоиди, грантаджии и хрантутници на банкера беглец, по-известен като Мустакатия Мадоф (за собственика на фалираната КТБ Цветан Василев иде реч - бел. ред.). На тях затова им плащат - да плюят неуморно и безогледно!“

Ден след тиражирането на прокурорската „дописка“, съдържанието ѝ вече не беше интересно на никого. И то до такава степен, че ответният удар на „ЕМКО“ ООД възбуди само три медии. Въпреки че съдържанието на прессъобщението, изпратено поне на 15 средства за масова информация, си заслужава и вниманието, и времето за анализирането му, и работата около съпоставянето му с прокурорската "дописка".

Според това съобщение, прокурорската версия на покушението и случилото се след това е изградена върху 11 неистини. Или казано по-простичко - държавното обвинение е разпространило една камара откровени лъжи.

 Пълният текст на прокурорското прессъобщение може да прочетете в сайта на "Параграф 22", а отговорът на "ЕМКО" ООД публикуваме в пълния му блясък. Така че няма да преразказваме нищо, просто ще споделим онова, което на нас ни прави впечатление.

1. Хронологията на събитията и реакцията на т. нар. органи

 Според прокурорската хипотеза, атентатът срещу Гебреви - баща и син, и срещу директора на Дирекция „Производствена дейност“ в "ЕМКО" ООД - В. Т. (ти да видиш - Гебрев може да бъде изписван с имената си, пък неговия подчинен - само с инициали!?) протича на три етапа:

- на 28 април 2015 г. Емилиян Гебрев е приет във ВМА;

- на 29 април В. Т. и приет в неназовано от прокурорите болнично заведение;

- на 4 май 2015 г., синът на Гебрев също е приет във ВМА.

Според официалната хипотеза "и за тримата първоначалните съмнения са за инсулт, като след проведени изследвания и токсикологични анализи на кръвта, се провежда лечение на остро отравяне в резултат на фосфороорганични съединения".

Кога друг път в историята на човечеството се е случвало трима души да се озоват в болница със съмнения за инсулт, след вечеря на една маса? Най-вероятно и господ не помни друг път да се е разигравала такава "лична" и "анатомична" драма.

По-любопитното обаче е друго: Софийска градска прокуратура образува дело за опит за убийство още на 1 май 2015 година. Тоест - четири дни след приемането на Гебрев във ВМА, пет дни след постъпването на В. Т. в "засекретената" болница и три дни преди синът на Гебрев да се озове във ВМА.

Въпросът е "Защо?", след като нито е имало на бял свят достоверни резултати от токсикологични изследвания, които да разсеят съмненията за масовите инсулти и да вкарат инцидента в коловоза на международната организирана престъпност.

Другият кардинален проблем се появява в последната 10-дневка на юни 2015 г., когато един софийски вестник съобщава на висок глас, че тримата са били обект на покушение, организирано от руските специални служби. Причината - оръжейна сделка с Украйна.

Четири години и половина по-късно, прокуратурата гордо се похвали, че е разкрила нещо, което отдавна е станало публичен факт. И то не благодарение на "мръсните соросоиди", "алчните грантаджии" и "платените псувачи на банкера беглец", а на един от политкоректните и лоялните към властта вестници.  Чудно защо ли?

От СДВР потвърждават - макар и по заобиколен път - тази информация, но от това не последва абсолютно нищо. В смисъл такъв, че според НПК случаят би трябвало директно да бъде възложен или на Специализираната прокуратура, или на Националната следствена служба. Ама само би трябвало...

Защото още на 4 юни 2015 г. досъдебното производство било спряно - поради неразкриване на извършителя. И никой не си е направил труда да го реанимира, въпреки публичното огласяване на руската връзка и причината за покушението. А това, откъдето и да го погледне човек, си е чиста проба... престъпление по служба, казано в прав текст. Инак спокойно може да го минем и като обикновен отказ от правосъдие.

2. Финландската експертиза - хубаво е да си я имаме, още по-хубаво е да си мухлясва засекретена...  

 Според онзиденшните обяснения на прокуратурата, от образуването на досъдебното производство на 1 май 2015 г. до неговото спиране на 4 юни с.г., са извършени цял куп процедсуално-следствени действия:

- претърсвания и изземване на веществени доказателства от МПС, офиси и жилища;

- разпитани са множество свидетели;

- назначени са съдебно-медицински експертизи (колко - никой не казва);

- назначени са 13 броя токсико-химични експертизи.

Работната версия звучи като сюжет на криминален роман: опит за отравяне чрез храна! А улики за това били открити на "цели" три места:

- в употребеното кафе от кафемашината в дома на Емилиян Гебрев;

- по дрехите на неговия син;

- в салатата, която жертвите са яли по време на фаталната вечеря на 28 април 2015 година.

Меко казано, това са пълни глупости.  Дори и от най-обикновена хронологична гледна точка.

Прост пример: ако жертвите са натровени чрез салатата, по силата на каква логика Гебрев баща влиза в болница на 29 април, а Гебрев син - на 4 май, т.е. пет дни по-късно?

Още по-прост пример!

Ако двамата са отровени чрез салата по време на вечеря в кръчма, що ще инсектицидът-убиец в домашната кафеварка на Гебрев баща и по дрехите на Гебрев син?

Или пък двамата са били толкоз пияни, че единият си е взел две шепи салата за вкъщи и ги е употребил не по предназначение, а пък другия е омазал сакото си, защото салатата му се е сторила безбожно вкусна и е решил да си запази скъп спомен завинаги?

Лошо е човек да не знае кога да си държи устата затворена. Още по-лошо е, ако си я отвори и хал хабер си няма какво точно ще излети от нея. А най-лошо е, че има медии, на които хич  не им пука и щедро осигуряват... трибуни всякакви!

Има и още едно (уж) неизвестно: защо никой никога не е споменавал за съдбата на директора В. Т.? Като почнем от резултатите на „неговите“ експертизи, та стигнем до здравословното му състояние в наши дни?

И, ако той е жертва на същия заговор, къде са открити „неговите“ следи от инсектицида - по косата, под ноктите, в обувките, по четката му за зъби или по възглавницата?

Инак - историята с финландската експертиза в общи линии е ясна. С едно наум, естествено.

Според прокурорската "творба", на 11 октомври 2018 г. - почти три години и половина след неуспешния опит за покушение - Емилиян Гебрев бил изпратил писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, в което заявявал: „Имам основания да считам, че отровата, използвана в нашия, българския случай, и която не бе напълно идентифицирата през 2015 г., е от семейството на „Новичок“, правейки паралел със случая „Скрипал“ във Великобритания..."

И хоп - главният прокурор тутакси откликнал! На 15 октомври 2018 г. СГП възстановява работата по досъдебното производство, а на 19 октомври Сотир Цацаров, вътрешният министър Младен Маринов и шефът на ДАНС Димитър Георгиев подписват споразумение за създаването на специализирано звено за подпомагане на разследването по конкретното дело.

Резултатите би трябвало да ни впечатлят: случаят е възложен на екип от прокурори, разследващи полицаи, други полицейски служители от състава на СДВР и агенти на ДАНС.

А в хода на работата, след координация с партньорски служби и Посолството на Великобритания, на два пъти в милата ни татковина пристигат британски спецченгета, разследващи покушението срещу Скрипал и дъщеря му.  

Точно тук авторите на прокурорското "съчинение" допускат поредния гаф.

За да замажат по някакъв начин тригодишното умишлено бездействие по случая, те най-отговорно заявяват:

"Установено е, без съдействието на г-н Гебрев, че през м. юни 2015 г., той е възложил на частни начала, чрез ВМА, токсикологично изследване на проби от кръв и урина, на финландската лаборатория VERIFIN. Заключението от това изследване е придобито от разследващите органи за първи път на 23 октомври 2018 г.  То потвърждава, че в изпратените проби има следи от две съединения, съдържащи фосфор..."

Доколкото "БАНКЕРЪ" успя да разбере, истината е малко по-различна.

Експертизата е поръчана от Военно-медицинската академия, но е платена от "ЕМКО" ООД, защото НЗОК такива разходи не възстановява поради липса на адекватни клинични пътеки. 

Резултатите от експертизата са засекретени като класифицирана информация, защото това било положението по закон и вътрешноболничните правилници и заповеди.

И накрая - резултатите от експертизата са предоставени на разследващите още тогава, защото никой от ВМА не би рискувал да нарушава разпоредбите на НПК и да спъва разкриването "мокра поръчка" срещу хора, чиито бизнес е структуроопределящ за националната сигурност.

3. Извършителите - знаем ги кои са, знаем ги къде са, но ни е страх да си ги поискаме!

Тази подточка ще е кратка, защото заслугите на полицията, прокуратурата и ДАНС за разкриването на атентаторите е никаква. И, ако не бяха публикациите на "Ню Йорк таймс", "Шпигел", "Белингкат", "Инсайдър" и куп още други западни медии, инспирирани от така свидните ни по други поводи партньорски служби на САЩ и Великобритания, т. нар. компетентни органи сигурно още щяха да се чудят що ще препарат за борба срещу полски (иде от поле, а не от Полша) вредители в кафеварката на Гебрев.

4. Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) - приятелят не ни е враг!

И според Емилиян Гебрев, и според държавното обвинение, тази организация е единствената, която може да каже дали инсектицидът от салатите и кафеварката има нещо общо с бойното отровно вещество "Новичок". Въпросът е, че връзката с ОЗО минава през Министерството на икономиката и Министерството на външните работи (умишлено спестяваме общоизвестната процедура).

Вкратце - за да се случи експертизата на ОЗХО, българското правителство - в лицето на външното ведомство - трябва да поиска това по официален път, т.е. чрез вербална нота. И докато това не се случи, световната организация няма да си мръдне пръста по случая "Гебрев".

Е, от половин година Министерството на външните работи се прави на разсеяно и не иска да изпълни това свое задължение. Дали по заповед отгоре, или просто така - защото някой там смята неуспешното тройно покушение за досадна случка от далечното вече минало, няма никакво значение.

По-интересното е защо доскорошният главен прокурор Сотир Цацаров също нищо не направи по въпроса и не пусна в употреба разпоредбата на чл. 145, ал. 2 от Закона за съдебната власт, която е категорична: "Разпорежданията на прокурора, издадени в съответствие с неговата компетентност и закона, са задължителни за държавните органи, длъжностните лица, юридическите лица и гражданите"!

Адски е просто: изпраща се разпореждане на Екатерина Захариева, че в срок от една седмица вербалната нота до ОЗХО трябва да е факт и туйто. Ако отново няма реакция - прас едно "делце" за възпрепятстване на досъдебно производство от особено значение за държавата и... още по-готово!

А то какво? Нищо и половина, защото прокуратурата нямала никакви други опции за получаване на съдействие от Организацията за защита от химическо оръжие! Ха-ха-ха...

 5. Причината за покушението не е "Дунарит".

На по-голяма излагация от тази, прокуратурата скоро не се е самоподлагала. Отново няма да коментираме общоизвестните факти, защото те носят по повърхността на новинарския поток от една петилетка. И по-точно - откакто "едни хора" не успяха да чопнат оръжейния ни гигант около фалита на КТБ.

Колко ли страдат двамата руски приятели на България и българското обвинение - президентът Путин и главпрокурорът Чайка? И как няма да страдат, след като такъв шут под пояса отнесоха...

Всъщност, ако бяха умни хора, авторите на прокурорското "четиво" и техните началници щяха да разпространяват точно тази работна версия. Защото публично да признаеш, че Русия е пратила военнослужещи на държавна заплата да убият български оръжеен търговец, който е изпълнил официална поръчка на две украински министерства - на отбраната и на вътрешните работи - си е чиста проба малоумие!

Но... какво да се прави! Както е тръгнало, ще си се въртим в омагьосания кръг "Ние избираме вас, а вие - тях!" поне още 30 години!

На печелившите - честито! А останалите - да си отварят очите на четири. И да не зареждат кафеварките си с рукола!

Коментари

нагоре