Общество и власт

В Деня на Будителите откриха ремонтирания Дом за ветераните на културата и изкуствата

В Деня на Будителите откриха ремонтирания Дом за ветераните на културата и изкуствата

За първи път тази зима обитателите на дома ще имат парно и топла вода


Домът за ветерани на културата и изкуствата в София е създаден преди повече от половин век по идея оперната певица Нели Карова. Предложението й било издръжката на възрастни, известни, заслужили ветерани на изкуството, които с творчеството си са допринесли за развитието и разпространението на българската култура у нас и по света, да бъде поета от държавата.

Първоначално домът се помещавал в сграда с достатъчно удобства за своите обитатели, но след временното му преместване в квартал “Захарна фабрика”, ситуацията се оказала постоянна, а условията за живот се влошавали. Сградата беше гредоред, с общ санитарен възел, с остаряла канализация и падаща мазилка, а днес обитателите му празнуваха Деня на будителите в обновена обстановка и заедно със своя блгодетел - Нели Беширова. По нейна инициатива преди месец започва подобряване на условията в дома - изградени са санитарни възли в стаите, сменени са над 300 метра канализация, ремонтирано е котелното отделение, стаите са шпакловани, измазани и боядисани, направен е освежаващ ремонт, ще има и безплатен интернет за всички. Капацитетът на дома е 20 души, към момента тук са настанени 13 творци в пенсионна възраст.

“Такава помощ получаваме за първи път и искрено благодарим за добрината ви!” - с тези думи директорът на дома Галина Алтимирска посрещна Нели Беширова. Тя на свой ред пожела на всички “да бъдат здрави и да запазят светлината си”.  

Средствата за ремонта и поддръжката на дома са от фирма „Енекод“ - единственият лицензиран търговец на електроенергия, собственост на Нели Беширова.

Коментари

нагоре