Общество и власт

В община "Марица" измислиха как да няма второ Войводино?

В община "Марица" измислиха как да няма второ Войводино?

Странно нещо е българският кмет.

Особено в по-ново време.

Детските му мечти са две.

Първата е да притежава цялата власт, т.е. да определя данъците и таксите, да продава и дава под наем общинската собственост, да стопанисва подземните ресурси, да харчи общинския бюджет - както му хрумне. Еднолично, разбира се.  

Втората му мечта е двупосочна: хем да ползва държавния бюджет като златното магаре от приказките (онова, което започва да ака жълтици щом го потупаш по гърба и произнесеш вълшебната думичка „Бриклебрит“), хем да не носи никаква отговорност. Както за постъпките, така и за простъпките си (според Тълковния речник - провинение, нарушение, грешка, вина, престъпление, грях, прегрешение и т.н.).

 

Пречките, които би трябвало да не позволяват на българския кмет да си разиграва коня както му скимне, са няколко: общинският съвет, областният управител, държавните контролни органи (Сметната палата, Агенцията за държавна финансова инспекция, ДНСК, РИОСВ и т.н.), прокуратурата и съда.

Плюс подопечните му избиратели, които чрез Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление могат да държат юздите му постоянно опънати.

Плюс медиите, които - колкото и да бъдат обругавани, обиждани и обвинявани в откровена проституция и слугинаж - все пак изпълняват мисията си на... куче пазач! Е, донякъде с избити зъби, защото 90% от написаното, показаното и изговореното минава и заминава без никой да му обърне внимание, но все пак...

Употребата на словосъчетанието

„би трябвало да не позволяват...“ никак не е случайна.

Просто, защото в живия живот нещата изглеждат катастрофално по-различни от официалните статистики, предизборните програми и годишните отчети.

За съжаление, положителните примери - за единодействието между елементите от "предпазната мрежа" около градоначалниците, което е предотвратило голям зулум или е разкрило и санкционирало корупционна схема - са малко. Даже толкова малко, че се броят на пръсти.

Другите примери - отрицателните - са стотици и хиляди, макар в България да има само 265 кметове и местни парламенти. Да, периодично гръмват скандали с далавери около обществени поръчки, източване не еврофондове, незаконно строителство в защитени територии, шуробаджанашки назначения и т.н., но... какво от това? Керванът си върви, независимо от глутниците лаещи кучета по пътя му...

Тук за малко ще забравим приказките от първо лице множествено число, защото заслугата за текста, който се "крие" зад това заглавие си е лично моя (кой съм аз - виж какво пише в категорията "Автор"). Въпросният текст е публикуван преди 14 години в приложението за законност и власт на в. "Банкеръ" - "Параграф 22". И стартира серия от публикации, посветени на кметските далавери с... каквото падне: държавни субсидии, европари от предприсъединителните фондове ФАР, САПАРД и ИСПА, заеми от МФВ и Световната банка, безвъзмездни помощи от Американската агенция за международно развитие (USAID), дарения от японски, швейцарски, канадски и т. н. частни донорски програми. В случая иде реч за един бивш видински кмет, който така изтъргува интересите на съгражданите си, че заложи почти цялата община срещу кредит от една мутренска банка и профука близо милион за... озеленяване между Коледа и Нова година! Нещо да се е променило днес, три петилетки по-късно? Ха дано, ама надали...

Истината е много семпла. Не друг, а самите избиратели и данъкоплатци трябва да заявят волята си и да принудят т. нар. съответни органи да си свършат работата. Ама цялата работа - от игла до конец. А не само да се разбунтуват за три-четири дни,

управниците да им замажат очите с няколко символични жеста,

а накрая всички да ударят по един брудершафт и да се приберат по къщите си сякаш нищо не е било.

Искате конкретен пример?

Някой спомня ли си откъде и по каква причина тръгнаха протестите през януари 2013 година? Първите искри припламнаха в Сандански и Благоевград, но големият пожар тръгна от Варна.

Формално,  бунтовете избухнаха заради своеволията на енергоразпределителните дружества (т.нар. ЕРП-та). По същество обаче недоволството изригна заради

задкулисното навеждане на държавата в полза на монополите,

олигархичните кръгове и мафиотските босове, чиито имена уж никой не знае.

Крайният резултат е потресаващ. На 13 февруари 2013 г. първото правителство на ГЕРБ подаде оставка. На 29 май правителството на Пламен Орешарски, излъчено с мандата на БСП и подкрепяно от ДПС и "Атака", положи клетва. А на 7 юли варненци си избраха... кмет от ГЕРБ! Като доказателство, че когато човек сам си навре таралежа в гащите, дори и господ не може да му помогне.   

Традицията повелява оттук нататък да размахаме голямата баданарка и да опишем всички градоначалници, влезли в полезрението на медиите и прокуратурата, заради широките си пръсти, меките си сърца или неистовата си страст към скъпото и красивото. И които, въпреки че са се омазали до ушите още през първото си 4-годишно кметуване, спокойно приключват вторите си мандати, че се стягат и за трети.  

Ние обаче на традиции не робуваме. Ето защо ще отворим новата си рубрика с една община, която влиза в медийното полезрение само с благородните дела на своите управници. И това никак не е случайно!

Община Марица! Почти всеки е минавал през нея - на път за Бургас по автомагистрала "Тракия" - но малцина са си давали сметка, че всички онези модерни предприятия между магистралата и Градът на тепетата, са на нейна територия, а не са пловдивски.

По официални данни, в тази административна единица има над 4000 фирми. През последните десетина години там са направени преки инвестиции за над 1, 5 млрд. евро. Все по-открито се говори, че ако концерна "Фолксваген" кандиса да работи в България,  заводът му ще бъде построен именно в община Марица. Така де, за малко да забравим, че и военновъздушната база на НАТО в България е там - в с. Граф Игнатиево.

Община Марица е една от най-странните административни единици у нас. Създадена е през 1988 г. без абсолютно нищо да предполага този ход. Като изключим, естествено, теорията на световната конспирация, според която "едни хора" са знаели, че комунизмът си отива, ама Нейно величество Номенклатурата остава. Под вънкашност нова и под име чуждо. С едничката цел да прилапа 343 квадратни километра златна тракийска земя, след което да ги разбие на квадратни метри и да ги продава вече 30 години за жълти стотинки. Официално, де. Инак - казва ли ти някой?

С две думи - община слънце, върху чийто светъл лик не трябва да пада дори прашинка. Без значение дали е медийна, одиторска или прокурорска.

Преди две седмици, например, екипът ни научи, че икономически полицаи са били на неколкодневно работно посещение в община Марица. Целта на визитата е била рутинна: разпити на служители във връзка със сигнал на АДФИ. Всички опити да научим за какво точно става дума се увенчаха с неуспех.

Единствените по-конкретни сламки бяха "договори за асфалтиране", "двойно финансиране", "проверяват всички поръчки от 2018 г. до момента", "специализираната прокуратура също е наясно...".

Защо служителите в общината мълчат е ясно. Защо си траят блюстителите на реда в Областната дирекция на МВР в Пловдив и орлите на правосъдието от Специализираната прокуратура - също не е кой знае каква загадка.

Сегашният кмет Димитър Иванов, макар да се води човек на "Обединени земеделци" (активният остатък от разцепилия се през 2006 г. син колос "БЗНС - Народен съюз" на Анастасия Мозер) кара втори мандат с безценната подкрепа на ГЕРБ и се стяга за трети мандат, този път с личната благословия на Бойко Борисов (или поне така се говори).

По какви причини обаче медиите мълчат - може само да се гадае. Което не е чак такъв проблем, стига човек да си направи труда и да порови час и половина в сайта на общината.

Поне от две години (до толкоз ни издържаха нервите) общинските съветници, които уж трябва да бъдат и коректив на кмета, а не само безличен обслужващ персонал, гласуват като по времето на соца - между 97 и 100 процента  "За". Само от време на време, но в адски редки изключения, някой гласува "Против" или "Въздържал се".

С други думи - медиите мълчат, защото няма кой да им разкаже какво се случва.  Примерно - че през първото и второто тримесечие на годината, одиторите от АДФИ са "цапардосали" четири кметства в община Марица: Труд, Калековец, Рогош и Кметство Царацово.

И понеже така се случи, че наобиколихме и Войводиново... пъзелът се нареди от самосебе си. Просто побутнахме този-онзи, заклехме се, че ще пазим самоличностите им в тайна и... получихме файл, оформен като "Сигнал до Специализираната прокуратура и други заинтересовани".  Публикуваме го с незначителна редакторска намеса, а аргументите ни защо го правим - по-нататък:

"Уважаеми г-н/г-жо Прокурор,

Сигналът е свързан с безстопанствено отношение, нарушаване на правила и норми, гарантиращи публичността при управление и разпореждане с имоти общинска собственост от страна на ръководството на община Марица (Пловдивска област) и в частност - кметът на общината г-н Димитър Иванов, с което са нанесени вреди на бюджета на общината в размер на десетки хиляди лева.

Ето така изглежда статистическия пясък, в който държавата, областната управа в Пловдив и кметът на община Марица си завират главите вече осем години. Нищо и никакви си 1977 роми, има-няма 200-250 къщи с по 7-8 обитатели. Нищо подобно. За последните две петилетки - по неофициални данни, естествено - броят на ромите е прехвърлил бройката 5000, но засега си го отнесоха само "братята" във Войводиново. Чудно защо ли?

С Решение № КЗЗ - 10 от 22. 05. 2018 г. на Комисията за земеделски земи при МЗХ е одобрен ПУП - ПРЗ, обхващащо поземлени имоти - общинска собственост, по кадастралната карта и кадастралните регистри на село Рогош, област Пловдив, с който в строителите граници на селото са образувани нови поземлени имоти за жилищно строителство.

При изготвяне на ПУП е установено, че в имотите - обект на ПУП има изградени сгради.

С Удостоверение изх. № 00-00-63 от 20.12.2017 г. на Директор на дирекция „Устройство на територията" при община Марица, установените при разработка на ПУП сгради са признати за търпими и не подлежат на премахване и забрана за ползване.

Сградите са със следните идентификатори: № 501.4132.1; № 501.4132.2; № 501.4133.1; № 501.4135.1; № 501.4135.2; № 501.4135.3; № 501.4136.1;  № 501.4137.1; № 501.4138.1; № 501.4138.2; № 501.4139.1; № 501.4140.1; № 501.4141.1; № 501.4142.1; № 501.4143.1; № 501.4144.1; № 501.4144.2; № 501.4144.3; № 501.4145.1; № 501.4146.1; № 501.4147.1; № 501.4148.1; № 501.4149.1; № 501.4150.1; № 501.4150.2; № 501.4151.1; № 501.4153.1; № 501.4154.1; № 501.4155.1; № 501.4156.1; № 501.4157.1; № 501.4158.1; № 501.4159.1; № 501.4159.2; № 501.4160.1; № 501.4160.2; № 501.4161.1; № 501.4162.1; № 501.4163.1; № 501.4164.1; № 501.4164.2; № 501.4165.1; № 501.4166.1; № 501.4166.2; № 501.4166.3; № 501.4168.1; № 501.4168.2; № 501.4190.1.

Всички посочени сгради и имотите, в които са ситуирани, са актувани с актове за общинска собственост през месец ноември 2018 г. и за тяхното стопанисване отговаря кмета на община Марица - г-н Димитър Иванов.

Към настоящия момент, всички изброени сгради или се обитават, или се ползват от неустановен брой лица, основно от ромски произход.

Интерес предизвиква фактът, че живущите в тези общински сгради не заплащат нито наем, нито каквото и да е било право на ползване на общинските имоти.

Едновременно с това, на сградите и имотите е извършена "независима оценка" и същите са включени в Програмата на общината за разпореждане с общински имоти като обекти за "продажба". 

Продажба е в кавички, тъй като всички тези сгради са построени от обитаващите ги роми и при евентуалната им продажба (по цени на независимите оценители, т.е. силно занижени за имоти в това населено място), имотите и сградите стават напълно законни.

Чрез бездействието си, кметът на община Марица Димитър Иванов - като лице, пряко оправомощено от законите на страната да отговаря за опазването и стопанисването на общинското имущество - допуска ощетяването на общинския бюджет с десетки хиляди лева всеки месец - от несъбрани наеми и учредени права за ползване за тези имоти. Това е съзнателна практика на кмета на общината, тъй като с. Рогош не е изолиран случай.

Същото е положението и в с. Костиево, където по същия начин е допуснато обитаването и ползването на общински имоти от лица от ромски произход - без заплащане на наеми, преди да им бъдат продадени: № 57.124.1; № 57.124.2; № 57.99.1; № 57.117.1; № 57.127.1; № 57.115.1; № 57.115.2; № 57.114.1; № 57.118.1; № 57.122.1; № 57.113.1; № 57.116.1; № 57.125.1; № 57.126.1; № 57.126.2; № 62.636.1; № 62.637.1.

"Махалата" в Костиево през 2004 г. (вляво) и днес. Колкото и да е незабележима от космоса, разликата в броя на постройките си е видима и с невъоръжено око. Там обаче никой не смее да посегне - ни с багер, ни със спонтанен протест.

Така стоят нещата и в други населени места в община Марица. И най-вече там, където има компактни групи от циганско население.

Става ясно, че община Марица притежава огромен брой общински жилища - в противоречие с твърденията на г-н Димитър Иванов, обявени публично в национален ефир около протестите в с. Войводиново през януари 2019 година.

Безстопанствеността на кмета Димитър Иванов не се ограничава само с несъбиране на общински наеми,  а и с бездействието му и неупражнен контрол върху опазване на общинското имущество.

В терени, частна общинска собственост, намиращи се в местностите "Голям гьол" и "Чорбалъка" в землището на село Скутаре, има 35 незаконни сгради, съществуващи повече от седем години и обитавани основно от хора от ромски произход. Поземлените имоти са със следните идентификатори: № 23.35; № 23.47 и № 23.46.  

Същия проблем съществува и в родното село на кмета Иванов - Маноле, където е допуснато безстопанствено отношение общинските имоти със следните идентификатори: № 501.166; № 501.167; № 501.262; № 501.913; № 501.914; № 501.915; № 501.916; № 501.917; № 501.918; № 501.919; № 501.920; № 501.921; № 501.922; № 501.923; № 501.924; № 501.925; № 501.926; № 501.927.

За посочените имоти в селата Скутаре и Маноле няма учредени права за строеж от община Марица и предполагаме, че ще бъде приложена същата схема:

- разработка на ПУП със становище, че сградите са годни за обитаване;

- външна оценка на имотите, подходяща за обитателите им;

- продажба на имотите по изключително занижени цени на живеещите във вече "общинските" сгради.  

Ощетяването на общината е на само от несъбрани наеми, а и от още нещо. На живущите във вече узаконените общински сгради и в посочените по-горе незаконни къщи в Скутаре и Маноле са предоставени съдове за битови отпадъци и те се ползват от услугата "Регулярно сметосъбиране" безплатно - за сметка на общинския бюджет.

А така изглежда разликата между незаконното и законно строителство в т. нар. гето на с. Маноле според "Гугъл" (вляво) и Кадастрално-административната информационна система (КАИС).

Някои от посочените данни може и да не са актуални, тъй като е възможно част от имотите и сградите вече да са продадени на „правоимащите“ лица.

Също интересен е и факта, че след актуването на имотите и сградите като общинска собственост, никой от тях не е вписан в публичните регистри на община Марица.

Всички данни могат да бъдат открити в сайта на общината - в решенията на общинския съвет.

Към сигнала прилагаме - за онагледяване на ромските махали - карти от КАИС и Google Earth pro, примери с конкретни имоти и конкретни докладни и решения, също публични..."

 

 

Следва продължение

Коментари

нагоре